28 YILLIK BİRİKİMİNİ ANLATTI

28 YILLIK BİRİKİMİNİ ANLATTI

Bilecik Belediyesi tarafından kente kazandırılan Yaşayan Şehir Müzesi'nde 28 yıllık sanatını anlatan ayakkabı ustası Ahmet Sert (65), "Ucuza satılan fabrikasyon ayakkabılar çoğalınca tamir dükkanları azaldı, Bilecik'te sadece 2 ayakkabı tamircisi kaldı" dedi. 

1-486.jpg

Köyde keçi güderken 25 yaşında şehre geldiğin anlatan Sert, 10 yıl çalıştığı fabrikada sadece tamir işini değil, yeni ayakkabı yapmayı da öğrendiğini anlattı. Sonra dükkan açıp 28 yıl ayakkabı ustalığı yaptığını söyleyen Sert, "2 yıl önce emekli olunca meleği bıraktım. Şuan burada bir çocuk ayakkabısı tabanı tamir ediyorum. Mesela şu tabanlar dan şimdi yok, nedeni ise; artık taban değiştirme olmuyor. Şimdi az bir yırtıldığı zaman atıyor ayakkabıyı yenisini alabiliyor. Alım gücü olduğu için. Ben işi bırakalı 2 sene oldu artık yaşlanınca bırakmak zorunda kaldık sağlık nedeniyle" dedi. 

'MALZEMELERİMİZİ MÜZEYE BAĞIŞLADIK'

28 yıl kullandığı bazı malzemeleri müzeye bağışladığı anlatan Sert, "Burada bizim emanetlerimiz var. 28 yıl kullandığım malzemeleri getirdik müzeye verdik. Bugün de Ehli Sanat Etkinlikleri kapsamında zenaatlar odası ayakkabı tamirciliği bölümünde böyle bir şey yapalım dediler. Biz de kırmadık geldik" dedi. 

3-371.jpg

'FABRİKASYON AYAKKABILAR ÇOĞALDI'

Eskiden ayakkabıların elle yapıldığını şimdi ise fabrikasyon olduğunu anlatan Sert, "Ucuza satılan fabrikasyon ayakkabılar çoğaldı, mağazalar çoğaldı ve tamir dükkanları azaldı. Onun için şimdi Bilecik'te 2 tane ayakkabı tamircisi var. Ama neden alım gücü olduğu için vatandaş alıyor ayakkabıyı eskimeden atıyor yenisini alabiliyor. Şimdi deri dahil her şey suni oldu. Ondan ayakkabıları ucuza satıyorlar" dedi. 

'YAŞI İLERLEMİŞ KİŞİLER ÇOK DUYGULANDILAR'

Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı ise yapılan etkinlik hakkında bilgi vererek, "Geleneklerimizi Yaşatıyoruz projesi kapsamında yaptığımız Ehli Sanat Etkinliklerimizden 5'incisini düzenliyoruz. Bu hafta ayakkabıcımız Ahmet ustamız burada. Yıllardır Bilecik'te ayakkabıcılık mesleğini sürdürmüş sonrasında da ayakkabı tamirciliğine başlamış olan ustamız şuan burada. Yarım bir ayakkabıyı hem bize bütünleştirdi, nasıl yapıldığını gösterdi ve ardından tamircilik hakkında bilgileri müzeye gelen ziyaretçilerimize anlattı. Güzel bir ilgi var müzemizde. Tabii ki müzemiz yaşayan şehir müzesi olduğu için biz odalarımızı yaşatmak istedik. Bu salon kaybetmiş olduğumuz yada kaybetmek üzere olduğumuz meslek gruplarının olduğu salon. Biz burada müzeye gelen ziyaretçilerimize sadece görselde göstermek değil buna özellikle uygulamalı olarak anlatmak ve özellikle çocukların sorduğu sorulara, ayakkabıcılık hakkında yada diğer meslekler hakkında sordukları sorulara bu mesleği icra etmiş kişiler tarafından cevaplanmasıydı güzel bir ilgi gördük. Özellikle yaşı ilerlemiş kişiler çok duygulandılar. Çünkü zamanında kaç defa ayakkabı tamircisine gittiğini yada kaç defa bir ayakkabıyı tamir ettiği konusunda hikayelerini anlattılar" dedi.

4-140.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum