ASKERLER BAYRAMLARDA ÇELENK KOYABİLECEK

ASKERLER BAYRAMLARDA ÇELENK KOYABİLECEK

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdiği garnizon komutanlarının protokolden çıkarılmasına yönelik yönetmelikte yeniden değişikliğe gidildi. Buna göre, Cumhuriyet Bayramı başta olmak üzere, mahalli kurtuluş günlerinde garnizon komutanı da Türk Silahlı Kuvvetlerinin çelengi de yeniden yer alacak.

Hükümet, Cumhuriyet Bayramı’ndan iki gün önce, 27 Ekim'de aldığı karar ile Ulusal Bayramlarda, 10 Kasım anma törenlerinde ve illerin kurtuluş günlerinde garnizon komutanlarını protokolden çıkarmış ve çelenk koymasını yasaklamıştı. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün, Meclis kürsüsünden yaptığı “Bu ayıbı durdurun” çağrısından sonra Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ulusal bayramlar ile kurtuluş günlerinde yapılacak tören ve kutlamalarda eski sisteme geri dönüldü.

Cumhuriyet Bayramı öncesi yönetmelikte yapılan değişiklikle illerde garnizon komutanları bayram kutlamalarında protokolden çıkarılınca Tüzün 3 Kasım günü TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı bir konuşma yapmıştı. Tüzün konuşmasında, hükümete, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusuna hep birlikte sahip çıkalım. Bu yönetmelikle değişiklik, tüm askerlerimize töhmet altında bırakmaktadır. Bu darbe girişimini Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mal etmektir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bağrından çıktığı milletimizle bağını koparmaktır, milletle karşı karşıya getirmek, düşmanlaştırmaktır. Bizlere düşen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin moral, motivasyonunu bozmak değil, onların yanında durmaktır. Bu ayıbı durdurun” çağrısında bulunmuştu.

Tüzün’ün bu çağrısından sonra hükümet geri adım attı ve yönetmelik değişikliği 25 Kasım Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinde 2012'den beri yürürlükte olan uygulamaya geri dönüldü. Garnizon komutanları, başkent dışında jandarma ve sahil güvenlik teşkilatının başındaki en üst rütbeli personelden rütbe ve kıdemce daha üst olduğu yerlerdeki törenlerde, protokol sırasında mahalli mülki idare amirinden sonra yer alacak. Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri ve belediye başkanıyla birlikte çelenk koyacak. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk yine eskisi gibi vali veya kaymakamın çelenginin sağında yer alacak.

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 1997 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum