ATA TOPRAĞINDA TARİHİ SEMPOZYUM

ATA TOPRAĞINDA TARİHİ SEMPOZYUM

Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu’nun ikinci gününde, Tarih oturumu gerçekleştirildi. Ata toprağı Bilecik’te gerçekleşen tarihi sempozyuma, ünlü tarihçiler Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Yavuz Bahadıroğlu ile Prof. Dr. Bülent Arı konuşmacı olarak katıldı.

Serdar Tuncer’in moderatörlüğünü yaptığı sempozyumda kültür ve kongre merkezi hınca hınç doldu. Osmanlı Devleti’nin doğuşunu ve Kayı Boyu’nu anlatan konuşmacılar zaman zaman konu dışına çıkarak güncel ve tarihi konulara değindi. Şimşirgil ve Bahadıroğlu’nun konuşmaları katılımcılardan sık sık alkış aldı.

1-435.jpg

Sempozyumda, Şimşirgil’in Tarihçi Halil İnalcık’ın iddiaları üzerinden yaptığı sert eleştiriler dikkat çekti. Son dönemlerde ekrana gelen tarih dizileri değerlendirilirken, önemli saptamalar katılımcılarla paylaşıldı.

Yavuz Bahadıroğlu’da Bilecik’in çok kıymetli topraklar olduğunu belirterek, “Bilecik, Fatih şehridir” ifadesini kullandı.

DİZİLERİ DEĞERLENDİRDİ, İNALCIK’I ELEŞTİRDİ

Kayı Boyu’nun Söğüt’e gelişini anlatan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, yöneltilen soru üzerine dizilerde anlatılan tarihsel süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu esnada Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğunu ve Osmanlı Devleti’ni Kayı’ların kurmadığı iddiaları ile gündeme gelen Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı sert bir dille eleştiren Şimşirgil, “Osmanlı, Kayı Boyu’dur. Bu topraklarda kurulmuştur” dedi.

‘DİZİLERDEN MUZDARİBİM’

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, tarih dizilerine yönelik değerlendirmesinde ise tarihimizi anlatan dizilerden çok hoşnut olmadığını belirterek eleştiri ve önerilerini dile getirdi. Şimşirgil, Muhteşem Yüzyıl dizisinin bir rezalet olduğunu ifade ederken Diriliş Ertuğrul’un ise genel anlamda iyi olduğunu ancak yanlışlık ve eksikliklerin bulunduğunu söyledi. Şimşirgil, tarih dizilerine ilişkin düşüncülerini şu sözlerle açıkladı:

2-437.jpg

“Muhteşem Yüzyıl’da doğru tek bir kare görmedim. Diriliş Ertuğrul buna göre daha iyi durumda ancak bazı sıkıntılarda mevcut. Mesela dizideki Ertuğrul’a evet bu Ertuğrul diyebilir miyiz tam olarak diyemeyiz. İzleyici her gördüğüne inanmasın, hakkıyla bilsin, öğrensin. Dizinin senaryosuna yapımcılar elbette bir şeyler katacak ama olmadık şeyleri katma. Diriliş Ertuğrul’da olduğu gibi Kayı Boyu Dodurga Boyu’na sığıntı değildir. Bunu böyle aktarma, başka senaryolar yap. Bizde tarih bitmez” dedi.

‘OSMANLI, KAYI BOYU’DUR’

Dizilere yönelik eleştirilerinin ardından, Osmanlı Devleti’ni Kayı Boyu’nun kurmadığı iddiasında bulunan Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’la ilgili konuşan Şimşirgil, ağır eleştirilerde bulundu. İnalcık’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şimşirgil, “Osmanlı, Kayı Boyu’dur. Osmanlı bu topraklarda kurulmuştur. Madem bir şey diyorsun Kayı değilse nedir?” ifadelerini kullandı.

Şimşirgil, eleştirilerinin zirvesinde üstü kapalı şekilde İnalcık’ı FETÖ ile irtibatlandırdı.

‘FİLM BAŞKADIR İLİM BAŞKADIR’

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu ise diziler üzerinden tarih öğrenilemeyeceğine vurgu yaparak, “Film başkadır, ilim başkadır” dedi. Muhteşem Yüzyıl dizisini rezalet olarak nitelendiren Bahadıroğlu, Diriliş Ertuğrul’un son dönemlerdeki diziler arasında iyilerden olduğunu ifade etti.

‘Kasıtlı bir namussuzluk yok’ diyerek net bir tavır gösteren Bahadıroğlu, “Tarihi diziden öğreneceğiz diyenler hiç izlemesi. Bu diziler sadece tarih şuuru veriyor bu da güzel bir şey ama film başkadır ilim başkadır” şeklinde konuştu.

3-326.jpg

‘BU DEVLETİ, BU MİLLETİ YEDİRMEYİZ’

Yavuz Bahadıroğlu, konuşmasının devamında, Şeyh Edebali’nin devlete ruh üfleyen bir alim olduğuna dikkat çekerek, aradan geçen yıllara rağmen bu ruhun Türk Milleti’nde yaşamaya devam ettiğini anlattı.

Ata toprağı Bilecik’ten, terör örgütlerine ve ülkemiz üzerinde kötü emelleri olan tüm güçlere meydan okuyan Bahadıroğlu, “Bu devleti, bu milleti kimseye yedirmeyiz. Bilecik, fatih şehridir. Çanakkaleyi geçilmez yaptık, 15 Temmuz’da bombaları şemsiye ile durdurduk. Türk Milleti bu durumu mercek altına alması lazım. İnşallah Ayasofya’da yine Cuma namazı kılacağız” diye konuştu.

4-114.jpg

Şimşirgil ve Bahadıroğlu’nun konuşmaları büyük alkış aldı.

Son olarak Prof. Dr. Bülent Arı’da Osmanlı’nın Doğuşu ve Kayı Boyu üzerine bilgiler vererek, bazı bilimsel çalışmaları katılımcılarla paylaştı.   

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2945 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum