BELEDİYEDEN İÇME SUYU HAKKINDA AÇIKLAMA

BELEDİYEDEN İÇME SUYU HAKKINDA AÇIKLAMA

Bilecik Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ilimizdeki içme suyu ile ilgili vatandaşları bilgilendirme amacıyla yazılı açıklama yapıldı.

İlimizdeki içme suyuna ilişkin detaylı bilgilerin verildiği açıklamada şu bilgiler verildi:

"Son dönem de belediyemize gelen şikâyetlerde ilimiz içme suyunda dezenfeksiyonun yetersiz olduğu bu nedenle çocuklarda ishal ve benzeri rahatsızlıkların şebeke suyundan kaynaklandığı, suda bulunan kireç miktarının yüksek olması nedeniyle suyun kirli olduğu ve içilebilir olmadığı, su arıtma cihazı satışı yapan bazı firmaların tanıtımlarında kullandıkları elektroliz testiyle çökelti oluşumunu göstererek şebeke suyunun içilebilir olmadığıyla ilgili şikâyetler almaktayız. Suyumuz hiç bir kimyasal ve fiziksel arıtım prosesinde temizlenmesi gerekmediği için işlemden geçmemektedir. Yalnızca ülke geneli uygulanan klorlama ile dezenfeksiyon işlemi uygulanmaktadır. Çok daha sağlıklı koşullara sahiptir. Suyumuz İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından verilen izin dâhilinde içme suyu statüsündedir ve düzenli olarak analizlerle denetim altındadır."

SULARIMIZ 7 GÜN 24 SAAT KONTROL VE ANALİZ ALTINDADIR

Belediyenin her türlü duruma karşılık suyla ilgili şikâyetleri titizlikle değerlendirildiği bilgisinin verildiği açıklamada;"Şikâyetlerin olduğu yerler kısa sürede belediye ekiplerimizce portatif su analiz ve kontrol cihazları desteğiyle şikâyetin olduğu bölgede bulunan kamu kurumu ve toplu kullanım noktalarından su numuneleri alınıp kimyasal su analizleri yapılarak şikâyetler değerlendirilmektedir. 

Ayrıca İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilimizde bulunan farklı noktalardan su numunesi alınarak bağımsız kimyasal ve mikrobiyolojik testlerden geçerek belediyemize kurumca sonuçlar rapor edilmektedir.'' 

SULARIMIZ DETAYLI KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK TESTLERDEN DÜZENLİ OLARAK GEÇMEKTEDİR

Açıklamada ayrıca ilimizdeki suyun detaylı kimyasal ve mikrobiyolojik testlerden düzenli olarak geçtiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"İlimizde suyumuza uygulanan ve söz konusu yönetmeliklere göre yapılan 80 parametre analiz içerisinde kireç bir kirlilik olarak kabul edilmediğinden sürekli ölçümü ve denetimi de yapılmamaktadır. TSE (Türk Standartları), EC ve EPA (Avrupa Standartları) nda da bu değer analiz listesinde bulunmazken yalnızca WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarında (500 mg/L CaCO3) üst limiti mevcuttur. Bu üst limit aşırı yüksek bir limit değerindedir. İlimiz kireç değeri bu limitlerin altındadır ve orta sert sınıftadır.  Suyun (Kireci) kaynaktan/toprak yapısından kaynaklanmaktadır. Kireçli suyun kullanımının, daha fazla sabun, deterjan kullanımına neden olması ve ısıtılan sularda çökelti oluşturması dışında belirgin bir sorunu bulunmamaktadır. Aksine insan vücudu için kireçli su iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle bazı kaynaklarda insan sağlığına pozitif etkileri de rapor edilmiştir.  Bilecik’te kullanıma sunulan suların söz konusu kimyasallarla hiçbir şekilde teması söz konusu değildir. Ayrıca belediyemizce kullanıma sunulan içme suyumuz Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü (10 parametre) ve Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğüne (70 parametre) bağlı laboratuvarlarla bağımsız denetimi ve Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü tarafından da Portatif Su Analiz ve Kontrol Cihazlarıyla sahada düzenli iç denetimi sağlanmaktadır. Suyumuz detaylı kimyasal ve mikrobiyolojik testlerden düzenli olarak geçmektedir.

Bu nedenle mevcut durumda belediyemizin kireç giderimi üzerine teknik açıdan bir gereklilik oluşmadığından bir çalışması bulunmamaktadır."

BELEDİYEMİZ TAM OTOMATİK KLORLAMA SİSTEMİ İLE HİZMET VERMEKTEDİR

Açıklamada, Bilecik Belediyesinin klorlama sisteminde revizyona giderek teknoloji kullanımını arttırmış ve tüm su depolarında tam otomatik klorlama sistemine geçtiği hatırlatılarak; şu bilgiler verildi:

''Belediyemizce içme suyunda sadece klorla dezenfeksiyon sağlanması amacıyla “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında kullanılması zorunlu olan klorlama işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca bu işlem sadece ilimizde değil Türkiye ve Dünya genelinde kullanılan bir uygulamadır. Klor dozu en fazla 0,5 mg/L olacak şekilde dozlanmaktadır. Ve bu değer insan sağlığını bozmayacak kadar az bir miktardır. Klor birçok mikroorganizmanın oluşumunun engellenmesi için eklenmektedir. Klor dozlanması durumunda, suyun işlendiği depodan kullanıcıya ulaştığı çeşmeye kadar sürekli dezenfeksiyon sağlayan tek yöntemdir. Belediyemiz hizmette olan depolarında, klorlama sisteminde revizyona giderek teknoloji kullanımını arttırmış ve tüm su depolarında tam otomatik klorlama sistemine geçmiş bulunmaktadır. Yeni sistem dâhilinde sistem detaylı ölçüm ve doğrulama sonrası serbest klor değerini ölçerek, suya eklenecek sıvı sodyum hipoklorit ideal dozunu otomatik ve ideal standartlarda ayarlamaktadır."

SULARIMIZDA BELİRTİLEN LİMİTLERDE DOZLAMA YAPILMAKTADIR

İlimizdeki içme suyunun  “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında belirtilen limitlerde dozlama yapıldığı belirtilerek, '' Şikâyetler sonrası ilimizde içme suyu depolarında 7/24 faaliyette olan otomatik klor dozlama sistemimizde yaptığımız incelemelerde su içerisinde dezenfeksiyon amaçlı dozlanan sodyum hipokloritin (sıvı klor) dozajında son dönemde “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında belirtilen limitlerde dozlama yapıldığı görülmüştür. Dozlama noksanlığının olmadığı ve bu nedenle suda mikrobik üremenin olmayacağı, insan sağlığına risk oluşturabilecek bir sorun oluşturması da mevcut koşullarda söz konusu değildir.''

ARITMA CİHAZLARININ BAKIMI VE KONTROLÜ

Arıtma cihazlarıyla ilgili bilgilerin de verildiği açıklamada; ''Vatandaşlarımızdan bu tarz uygulamalarda temiz olarak gösterilen suya bir miktar tuz ilave ederek gösterilen suyun yeniden bulandığını görmelerini önermekteyiz. Lütfen bu yanıltıcı tanıtımları dikkate almayınız. 

İlimiz suyu, içilebilirlik raporlu olduğu için arıtma cihazı kullanımına ihtiyaç olmadığı kanaatindeyiz. Tat, lezzet ve kireç giderimi gibi faktörleri değiştirdiği için vatandaşlarımız yine de bu tip cihazları tercih etmektedir. Yaşam konforunu arttırmak amacıyla arıtma cihazlarının kullanımında bir sıkıntı yoktur. Fakat söz konusu cihazların profesyonellerce periyodik olarak bakımlarının yapılmaması durumunda oluşan kirliliklerin çok riskli olduğu da bilimsel kaynaklarca belirtilmiştir."

DETAYLI BİLGİ ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZI İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERİMİZE DAVET EDİYORUZ

Vatandaşımıza daha sağlıklı koşullarda su temini ve dağıtımı için hassas çalıştıklarının vurgulandığı açıklamada son olarak; ''Suyla ilgili yeni düzenleme ve yatırımlarımız devam etmektedir. İlimiz içme suyu, analiz sonuçları ve sistemimiz göz önünde bulundurulduğunda sağlık koşullarını bozucu risk içermemektedir. Bu durum belediyemiz dışında bağımsız bir şekilde Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından da incelenmektedir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi alınması istendiği durumda Bilecik Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden bilgi alınabilmektedir.'' bilgisi verildi.

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2604 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.