BİLECİK 1926'YA KADAR ERTUĞRUL'DU

BİLECİK 1926'YA KADAR ERTUĞRUL'DU

Vali Tahir Büyükakın’ın Bilecik şehrinin isminin “Ertuğrul” olması yönündeki açıklamasına tepki gösteren kesimlere cevap tarihçilerden geldi. Tarihçiler, bu önerinin uydurulmuş bir talep olmadığını ve zaten Bilecik’in isminin 1926 yılına kadar Ertuğrul olduğunu ifade ettiler.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın’ın Bilecik’in isminin “Ertuğrul” olarak değiştirilmesi talebine tepkiyle yaklaşan kesimlere cevap tarihçilerden geldi. Bilecik şehrinin 1926 yılına kadar zaten “Ertuğrul” olarak isimlendirildiğini vurgulayan tarihçiler, değişiklikle şehrin medeniyet kodlarını taşıyacak isme yeniden kavuşacağını ifade ettiler.

TEK PARTİ İDEOLOJİSİ DEĞİŞTİRDİ

Vali Büyükakın’ın “Bilecik’e Ertuğrul veya Ertuğrulgazi ismi verilebilir. Bilecik’i ‘Ertuğrul’ adıyla yeniden diriltmek, şehirler kuran bir şehir olarak burayı yeniden ayağa kaldırmak olabilir. Konu sığ bir isim değişikliği tartışmasının ötesinde ele alınmalıdır” şeklindeki önerisini Akit’e değerlendiren tarihçi yazar Müfit Yüksel, talebin olumlu olduğunu ve bu sayede geçmişte Ertuğrul olan şehir isminin yeniden aslına döneceğini söyledi. Müfit Yüksel, “Eski isimlerin iade edilmesi önemlidir. Ertuğrul adı geri gelemez diye bir şey söz konusu olamaz. Sultan Abdülhamid döneminde burası Ertuğrul Vilayeti’ydi. Cumhuriyet devrinde bazı isimler değiştirildi, bazıları yasaklandı. İdeolojik olarak yapıldı bunlar. Tek parti döneminin resmi ideolojinin etkisiyle yapılan değişiklerdi bu şehir isimleri. Elazığ ‘Elaziz’di, Diyarbakır ‘Diyarbekir’di, Ağrı ‘Beyazıt’tı, bunun örneği çok. Yeniden eski isimlerin tabii olarak geri iade edilmiş olmasında bir sakınca olmaz, olmamalı” dedi.

İKİ İSİM DE KULLANILABİLİR

Tarihçi Yüksel, her iki ismin birlikte de kullanılabileceğini ifade ederek, “Şehir isimleri konusunda Adapazarı-Sakarya gibi İzmit-Kocaeli gibi örnekler de var. Değişikliğe uğrasa da her ikisi de kullanılabiliyor. Ertuğrul ve Bilecik de bir arada kullanılabilir. Hem Ertuğrul ismi hem de Bilecik isminin birlikte kullanılmasında da bir sakınca yoktur” diye konuştu.

90 YIL ÖNCE DE ERTUĞRUL’DU

Tarihçi Nidayi Sevim, şehirlerin isimlerinin medeniyet kodlarını taşıması gerektiğini bu meyanda Bilecik’in yeniden Ertuğrul olarak anılmasının yerinde bir talep olduğunu söyledi. Vali Büyükakın’ın değişiklik talebini olumlu karşıladığını aktaran Nidayi Sevim, “İyi niyetle yaklaşıldığını düşünüyorum. Bunda fazla abartılacak bir şey de yoktur, gayet doğal bir taleptir. Bilecik’in isminin Ertuğrul olması anlamlı bir adım olacaktır. Kaldı ki yeni de değildir. 90 yıl öncesine kadar şanlı hakanımız Ertuğrul Gazi’nin adıyla adlandırdığımız bir şehir burası” ifadelerini kullandı.

BU İSİMLERİN TARİHE REFERANSI VAR

Sevim, şöyle devam etti: “Genel olarak tarihi yerlerin, sokakların, caddelerin, beldelerin isimleri adaba muğayir bir şey yoksa geçmişte olduğu gibi anılmalıdır. Bunlar o beldelerin, şehirlerin medeniyet kodlarını taşıyor çünkü. Tarihe, geçmişe de referansı var bu isimlerin. Yer isimleri oraların kültür hafızalarıdır ve çok önemlidir.”

‘GAZİLİK UNVANI DA VERİLSİN’

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Vali Tahir Büyükakın’ın “Kent isminin Ertuğrul olarak değiştirilmesi” önerisine ilişkin, “Bilecik, Ertuğrul olacaksa Ertuğrul Gazi Bilecik veya Gazi Ertuğrul Bilecik olmalı ama Ertuğrul’la birlikte Bilecik’e ve Bilecikli hemşehrilerimize gazilik unvanının verilmesini de buradan talep ediyorum. Referandum gerekiyorsa referanduma ilişkin bir çalışma... Sayın valimiz de bu konular tartışılsın, konuşulsun anlamında bir beyan verdiler. Bu da ne güzel gündem oluşturdu. Tartışıyoruz, görüşüyoruz” diye konuştu.

AK PARTİ'DEN DESTEK

AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık da “Buradaki amaç toyun Söğüt’te tekrar toplanması, tüm Türk ve İslam dünyasının tekrar Söğüt’te bir araya gelmesi adına planlanmış bir projenin bir parçası. Sadece bir isim değişikliği yaparak PR çalışması düşünülmüyor. Burada merkeze hiç dokunulmadan merkez ismi Bilecik ama ilin tamamına Ertuğrul gibi bir söylem geliştirilebilir. Ama halka rağmen değil, halkla birlikte gündeme getirilerek” dedi.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

Bu haber toplam 3544 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum