MUSTAFA KINIKOĞLU

MUSTAFA KINIKOĞLU

BİLECİK ADAYLARINI GOOGLE SORDUK

BİLECİK ADAYLARINI GOOGLE SORDUK

Genel seçimlerle ilgili ilk yoğun gündem milletvekili adaylarının belirlenmesi aşamasıydı. Geçtiğimiz haftalarda adaylar belirlendi. Artık partiler propagandalarını yapacaklar. Vaatler, karşılıklı suçlamalar, mitingler birbirini izleyecek.
Türkiye’de politika öyle bir hale geldi ki mitinglerle veya vaatlerle seçmenlerin yüzde kaçı fikir değiştirir merak ediyorum. Ülkedeki kutuplaşma nedeni ile bu şekilde fikir değiştirebilecek olanların çok az olduğu görüşündeyim.
Milletvekili adaylarının belirlenmesi aşaması partiler için çok yoğun geçti. Saatlerce toplandılar, istişare ettiler, seçimler yapıldı. Aday belirlenmesi sırasında kullanılan kriterlerden en ilginç olanını Ak Parti’nin kullandığını Sayın Başbakan’dan öğrendik. Davutoğlu seçim yapmakta zorlandıklarında uyguladıkları yöntemi şöyle anlattı: “Çarpıcı bir şey söyleyeyim. Bir an geldi, kaliteli iki aday. Özellikle az bilinen isimlerde..."Google’a girin son konuşmasını çıkartın" dedim. Birkaç ilde konuşmalarını dinledik adayların. Üslubu, edebi, hitabeti, bedensel dili nasıl. Birkaç ilde böyle karar verdik”
Artık adaylar belirlendi ama gelin biz de google’ı kullanarak Bilecik adaylarının internet karnelerini çıkartalım. Eğer google kriterleri uygulansaydı adaylar yine bu sırada mı aday olurlardı bakalım…
Ak Parti birinci sıra adayı Halil Eldemir: Halil Bey için google’da 11.400 sonuç çıkıyor. Adayların isimlerinin başka kişilerde de olma ihtimali var ancak çok genel isim ve soyisim bileşenleri olmadığı için bu payı gözardı edebiliriz. Google’daki ilk sonuçlarda Halil Bey’in kişisel internet adresi çıkıyor, bu olumlu bir nokta. İkinci sırada da adayın twitter adresi çıkıyor, şu anda takipçi sayısı 674. Vekil adayımız günde 1 veya 2 tweet atmış, bu mecrayı çok verimli kullandığı söylenemez.
Ak Parti ikinci sıra adayı Ramazan Kurtulmuş: Ramazan Bey için google 20.400 sonuç veriyor. ilk sonuç adayın 853 takipçisi ile twitter adresi. Ramazan Bey’in de kişisel adresi var, adres şubat ayında açılmış, bir de facebook sayfası var adayımızın. Adayımız bu platformları sık olmasa da kullanıyor.
CHP ilk sıra adayı Yaşar Tüzün: Yaşar bey için google 67.100 sonuç veriyor, adaylar arasında sonucu en çok olan Yaşar Bey. Sonuç sayısının fazla olmasının nedeni sanıyorum Yaşar Bey’in eski milletvekili olması. Google arama sonuçlarında Yaşar Tüzün ile ilgili hem meclis, hem vikipedia adresleri ilk sıralarda geliyor. Adayımızın facebook adresi var, sonuçlarda twitter adresi çıkmadı. Facebook hesabı da çok güncel değildi.
CHP ikinci sıra adayı Çağatay Karaahmet: Çağatay bey için google 14.300 sonuç veriyor. İlk sırada adayımızın kişisel sitesi çıkıyor. Adayımızın 1094 takipçili bir twitter hesabı da var, takip ettiği kişi sayısı 1249 olduğu için rakamın bu civarda olması normal. Twitter hesabı çok az kullanılıyor. Facebook sayfasından da en son Mart sonu paylaşım yapılmış.
MHP ilk sıra adayı Bahattin Şeker: Google Bahattin bey için 62.700 sonuç veriyor. Bahattin beyin ne kişisel adresi ne facebook veya twitter hesabı listelerde yok. Kişisel bilgileri TBMM sitesi ve Vikipedia sitesinde listeleniyor.
MHP ikinci sıra adayı Hüseyin Şensoy: Hüseyin Bey ile ilgili google 22.400 sonuç veriyor. Bu sonuçlardan ilki adayımızın twitter hesabı. Bu hesabı 332 kişi takip ediyor ancak hesaptan en son 17 Mart’da tweet atılmış. Facebook hesabı ise daha güncel. Google sonuçlarında çıkmıyor ancak facebook hesabından gördüğümüz kadarı ile adayımızın kişisel internet sitesi var ancak site kullanımda değil.
Sayın Başbakan’ın google kriterlerini Bilecik adaylarına uygulasaydık işimiz hayli zordu. Görüldüğü gibi adayların internet kullanımları çok değil. Ak Parti ve CHP adaylarının kişisel adresleri var, MHP adaylarının ise aktif bir adresleri yok. Twitter ve Facebook kullanımı yoğun değil. CHP ve MHP’nin adaylık sıraları netteki verilere bakılırsa doğal bir sıra olmuş. Ak Parti’de ise Ramazan Bey’in Halil Bey’e göre daha önde olduğu söylenebilir.

Bu yazı toplam 1274 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA KINIKOĞLU Arşivi
SON YAZILAR