BİLECİK HABER - İNŞAAT RUHSATI DA İPTAL EDİLDİ

BİLECİK HABER - İNŞAAT RUHSATI DA İPTAL EDİLDİ

Gazetemiz Yazı İşleri  Müdürü Mücahid Erdal ile Mehmet Erdem, Basın Masası Özel yayınında, halk arasında 'Kaçak konak' olarak bilinen eski vali konağı arsası üzerine yapılan bina ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yazılı olarak verilen bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre işletme ruhsatı olmayan kaçak konağın inşaat ruhsatının da iptal edildiği belirtildi.

Mehmet Erdem ruhsatsız olarak çalışan ve işletmeciliğini Değişim Gazetesi Sahibi Mehmet Ergün'ün yaptığı kaçak konakla ilgili Bakanlıklardan kendisine gönderilen resmi yazıları kamuoyu ile paylaştı. Mehmet Erdem, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanlığı'nda gönderilen yazıda işletme ruhsatı olmayan kaçak konağın inşaat ruhsatının da iptal edildiğini söyledi. 

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mücahid Erdal'da Bilecik Belediyesince 4113 nolu yapı ruhsatına göre 99 metrekare taban inşaat alanı üzerine yapılması gereken inşaatın kanunları çiğnediğine dikkat çekerek, kanunlara uymayanlara kanunların uydurulmaya çabası içinde olunduğunu söyledi. Mücahid Erdal, kanunsuzluk karşısında gerekli işlemleri yapmayan ilgili kurumları sert bir dille eleştirerek,"Devletin gücü köydeki garibana mı yetiyor?' diye sordu. 

video.jpg

Mücahid ERDAL: Bilecik halkının ilgiyle takip ettiği Basın Masası programına hoş geldiniz. Bu haftaki özel yayınımızda eski vali konağı yerine yapılan ve halk arasında kaçak konak diye tabir edilen 'Konak Kafe Restaurant' ile ilgili usulsüzlükleri konuşacağız. 

Bu konuyla ilgili daha önceki yayınlarımızda usulsüzlükler olduğunu defalarca dile getirmiştik. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da bu mekanda ağırlanması kamuoyundaki tepkileri daha da arttırdı. Gazetemize gelen yorumlarda ise 'Size rağmen kültür bakanı ağırlandı' gibi ifadeler yer aldı. Bende bunun karşısında yazdığım köşe yazısında 'Bize rağmen değil devlete rağmen' başlığıyla durumu anlattım. 

insaat-ruhsati-da-iptal-edildi5.jpg

Bilecik İl Özel İdaresi'nin resmi internet sitesine baktığımız zaman 2015 yılı içerisinde köylerde ruhsatı uygun olmayan 8'in üzerinde bina yıkılmış veya bazı binalar ruhsat alamadığı için elektrik, su bağlantısı yapılamıyor. Ancak Bilecik'in göbeğinde, valiliğin yanında, savcılığın önünde böyle bir kaçak yapılaşma olması, ruhsatsız olarak faaliyet göstermesi bizimde gündemimize taşındı. İlk olarak 2016 yılı başlarında gerçekleştirdiğimiz bir programda Mehmet Erdem bu konuyu dile getirmişti. O dile getirdikten sonra Valilikten bir açıklama geldi. 2016 yılının Şubat ayındaki Bilecik Valiliği'nin açıklamasını aynen okumak istiyorum:'Bilecik Belediye Başkanlığınca anılan arsanın bitişik nizam 7 kata kadar konut ve ticari alan imarına sahip olduğu bu sebeple daha küçük yapılaşmanın geçici imar iznine tabii olduğu belirtilmesi üzerine il encümenimizce kiralayanın belediyenin muvakkat yapı ruhsatı şartını kabul etmesi halinde kiracıya sözleşme yapılması aksi halde geçici teminatının iade edilerek ihalenin iptal edilmesi kararının yükleniciye tebliğine rağmen, yüklenici tüm şartları kabul ederek sözleşmeyi yapmıştır' diyor. Bu yapı ruhsatı ile ilgili 4113 nolu geçici yapı ruhsatının idarelerine gönderildiğinden bahsediyor. 

Bende bir gazeteci olarak bu ruhsatı buldum o tarihte. Burada taban alanında 99 m2 iki kat toplam inşaat alanı 198 m2 olarak gözüküyor. 

'BU MEMLEKETİN BELEDİYESİ DEĞİLİZ'

Valilik açıklamasının ardından da yine bir Basın Masası Özel programı gerçekleştirmiştik Mehmet Erdem ile birlikte. Daha sonrada konuyu yetkililere bıraktık. Biz bu memleketin polisi, jandarması, hakimi, savcısı değiliz. Belediyesi hiç değiliz. Bunları takip etmekle görevli olan devletin kurumları var. Kaçak yapılaşma varsa, bir kanunsuzluk varsa gereğini yapacak makamlarda mevcut. Eğer orada bir devletin bakanı ağırlandıysa bu bize rağmen değil devlete rağmen yapılmıştır. 

BAKANLIKLARDAN YAZILAR GELDİ

Mehmet ERDEM: Kaçak konağı gündeme getirdiğim zannederim 10 ay falan oldu. Maalesef 10 aydan bu tarafa hiçbir gelişme yok. Bununla ilgili gazetede yazılar yazıldı, programlarda tartışıldı. Buradaki yetkililer ya uyudu ya da görmezden geldi. Fakat devletin üst düzey yöneticileri bizim yayınlarımızdan bu işi takip etmişler ve bir gün baktım ki bana yazılar gelmeye başladı. İçişleri Bakanlığı'ndan, Çevre ve Şehircilik, Başbakanlık, Kültür Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı'ndan yazılar geldi. Dedim ki helal olsun yukarılarda bir yerlerde devletim var ve devlet bunu takip ediyor. İlimizdekilerden bekledik ama 10 aydır hala bekliyoruz. 

insaat-ruhsati-da-iptal-edildi2.jpg

Mücahid ERDAL: Gelen yazılarda ne yazıyor?

Mehmet ERDEM: Biz Mayıs ayı sonlarına doğru bir program yapmıştık. Bizim programımızdan hemen sonra bir yazı geldi. İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'ndan gelen bir yazı var. Daire Başkanı Ahmet Dilsiz imzalı. Bence bu yazı çok önemli. Diyor ki 'Bilecik ili Cumhuriyet Mahallesi 4 ada 20 parsel numaralı taşınmaza ilişkin 17.12.2015 tarihinde Bilecik Belediye encümeni kararına istinaden geçici yapı ruhsatı düzenlendiği 31.05.2016 tarihinde bu ruhsatın iptal edildiği…' diyor.

'YAPI RUHSATI İPTAL EDİLMİŞ'

Bakın bu yapı ruhsatı da iptal edilmiş.  Geçici yapı ruhsatına uymayan kısımlar içinde para cezası verilmiş. En önemlisi taşınmazın ruhsatlandırılması için yükleniciye süre verildiği belirtiliyor. Şimdi ben buradan soruyorum; Kaçak konağın ilk verilen yapı ruhsatı iptal edildiğine göre 31 Mayıs'tan sonrada yeniden ruhsatlandırılması için gün verilmiş bu bilinmiyor. Yazı bana altıncı ayın sonunda geliyor. Biz bu konakta işletme ruhsatı yok diyoruz ama aslında bence bu konakta şu anda yapı ruhsatı da yok. İlk olarak yetkililer buna bir cevap versin. Burası ilk ruhsata göre yapılmadığına göre burada inşaat ruhsatı yok. Burası halen arsa gözüküyor. 

'BU BELGELER DEVLETİN RESMİ YAZILARI'

Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü'nden 28 Haziran 2016'da bir yazı gelmiş. '5393 sayılı kanun uyarınca ilgili belediye başkanlığınca incelenerek sonuçlandırılması sonucundan ilgilisine ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bilgi verilmesi' diyor. Yani bakanlık belediye burayı inceleyecek diyor. Bana ve ilgili müdürlüğe bilgi verecek. Vermediği takdirde bu işi Valilik konunun uzmanı bir tane müfettiş atayacak diyor. Orasını inceleyecek  ve belediye hakkında valilik işlem yapacak diyor. Bu belgeler devletin resmi yazıları. 

Biz bunları ilk gündeme getirdiğimizde şu anki sayın valimiz burada yoktu. Eski valimiz vardı. Eski valimizde o zaman bize bir tek yazı gönderdi. Devlette bir devamlılık, süreklilik  vardır. Sayın Valimiz Süleyman Elban beyin Bilecik'e atandığı 3,5 ay oldu. Bilecik'te de böyle bir konu var. Sayın Bakanla birlikte ev sahibi olarak belki valimizde yemeğe gitti. Bilmiyorum. Bu kadar yazının hepsi Valiliğe de geldi. 

insaat-ruhsati-da-iptal-edildi3.jpg

'NE BELEDİYE NE DE PARTİ SAHİPLENMİYOR'

Mücahid ERDAL: Aslında bu toplantının orada yapılmasını kim organize etti? Ben onunla ilgilide haber yaptım. Biz Bakan'ın kaçak konakta ağırlandığı haberini yayınladıktan sonra AK Parti İl Başkanlığı'na yakın çevreler bu işin belediye tarafından organize edildiğini söylüyor. Zaten ruhsatsız yapılmasına belediyenin göz yumduğunu orada da organizasyon yapmayı belediyenin gerçekleştirdiğini söylüyorlar. Suçu belediyeye atıyor. Belediye çevreleri de kendilerinin Kent Ormanı'nı istediğini il başkanlığının kabul etmediğini, Pelitözü'nü söylediklerini ancak bununda kabul olmadığını söylüyorlar. Sonra kaçak konakta yapıldı diyorlar. Yani ne belediye başkanlığı ne de parti bu organizasyonu sahiplenmiyor ya da sahiplenemiyor. Biz bunu AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık'a da sorduk. O da ben bir şey söylemek istemiyorum dedi. Biz parti içerisindeki rahatsızlığı da dile getirdik. Selim Yağcı dışındaki belediye başkanları da o toplantıya gitmek istemediklerini dile getirdiler. 

'ZANNEDERİM SAYIN VALİMİZE BİLGİ VERMEDİLER'

Mehmet ERDEM: Ahmet Hamdi Nayir beyin vali olduğu dönemde bu yazılar gelmeye başladı ve yazıların sonunda Mehmet Erdem'e de konuyla ilgili bilgi verilecektir diyor. 10 ay olmuş gündeme geldiği Haziran ayında yazılar gelmiş ama bana daha bu konular ile ilgili hiçbir yazı ve bilgi gelmedi. Eski valimiz tayin oldu gitti. Şu yazıların hepside valilikteki ilgili müdürlüklere geldi. Zannediyorum bana bilgi verilmediğinin sebebi sayın valime bu konularla ilgili bu yazıların geldiği birimler hiçbir bilgi vermemişler. Ben öyle tahmin ediyorum. Devlete bir dilekçe verdiğinde 30 gün cevaplanma süresi vardır, 4 ay olmuş. Sayın valimizin bilgisi olsaydı orayla ilgili gerekli işlemi yapardı bugüne kadar. Maalesef Bilecik'te bu işler böyle gidiyor. 

'DEVLETİN GÜCÜ KÖYDEKİ GARİBANA MI YETİYOR?'

Mücahid ERDAL: Ben burada araya girmek istiyorum. Bizim kulağımıza oraya ruhsat verildiği, ceza kesildiği gibi söylemler geldi. Bizim de bu konuyla ilgili yazdığımız bir yazı var. 'Kanunlara uyulmuyorsa kanunlar size uydurulur' diye gündeme getirdik. Yani  vatandaş 99 m2 üzerinden yapı ruhsatını almış iki kat toplam 198 m2 tek hol olarak yapı ruhsatı var. Burada mühendislerin imzaları da var. Kontrol etmekle yükümlü mühendisler belli. Bu ruhsata uyulmadan adam kendi kafasına göre bir bina yapmış. Kanunlara uymamış bu sefer kanunlar bu adama göre uydurulmaya çalışılıyor. Yapılan binaya göre ruhsat verilmeye çalışılıyor. Bu durumda vatandaşın tepkisine neden oluyor. Köyde bir vatandaş bina yapıyor elektrik istiyor ama ruhsat olmadığı için vermiyorlar. Özel İdare'ye ruhsat almaya geliyor ama  engel çıkartıyorlar, uygun değilse neticede bina yıkılıyor. Devletin gücü köyde gariban vatandaşa mı yetiyor? Kanunları hiçe sayarak, 99m2 olduğunu bildiği halde kendi kafasına göre binayı yapan adam, devlete rest çeken adama hiçbir şey olmuyor mu? Kanunlar kılıfına mı uydurulmaya çalışılıyor? Biz bunları dile getirdik, orada Bakan'ın ağırlanması ne anlama geliyor? 

'MEŞRU HALE GETİRİLMEK Mİ İSTENİYOR?'

Mehmet ERDEM: Ben AK Partili değilim ama AK Parti'ye gönül vermiş adamların çok rahatsız olduğunu henüz ilk programda söyledim. Bu şikayetleri biz durduk yere çıkartmadık. Ben o zamanda özellikle AK Partili insanlar tarafından bize iletildiğini söylemiştim. Burada aslında devletin kademeleri kadar AK Partililerde muzdaripler. Bununla ilgili tamam iktidar hiçbir şey yapmadı. Muhalefet ne yapıyor, muhalefet denen bir şey yok. 'Tuz koktu' diye manşet atmışsınız ya aslında Bilecik'te siyaset koktu. Bu konağa kaçak olduğunu bile bile herkes gitti. Üzerinde sıfat olanlarda gitti. İl başkanları gitti, müsteşar geldi. Bakın Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı herhangi bir esnaf açılışa davet ettiğinde ilk olarak iş yerinin ruhsatı alındı mı diye soruyor. Ruhsata başvurduğu halde daha çıkmamış duvara asılmamışsa gidip açılış, yapmıyor. Çok doğru bir hareket, takdirle karşılanacak bir hareket. Sen burada ilk verdiğin ruhsatı iptal ediyorsun, ikinci bir ruhsat çıktı mı o da belli değil. Çıkmadıysa burası halen arsa konumunda. Sen burada Bakan ağırlıyorsun ya. Gayri kanuni olan bir yapıyı meşru hale mi getirmek istiyorlar? Kim, neden? En çok sorulması gereken soru bu. 

Şimdi ilk ruhsata uyulmadı, buranın yapılmasına neden göz yumuldu? Yapan müstecire de yazık. Devlet göz yumuyorsa yap diyorlarsa sen niye yapıyorsunki buraya trilyonlar harcıyorsun. 

Mücahid ERDAL: Zaten valilik açıklamasında diyor ya belediyenin gönderdiği yapı ruhsatı şartını kabul etti. Ondan sonra imzalanıyor. 

insaat-ruhsati-da-iptal-edildi4.jpg

'BİRİLERİ, BİRİLERİNİ ENGELLEDİ!'

Mehmet ERDEM: Tamam ama ondan sonra denetlemesi gerekenler denetlemiyorlar. Biz mi denetleyeceğiz? Bu memleketin muhalefet meclis üyeleri var. Bu yerin esas sahibi olan İl Genel Meclis üyeleri var. 10 aydan bu yana bir toplantıda bunu gündeme getirmediler. Sosyal medyada kahramanlığa soyunan arkadaşlar andımızı gündeme getiriyorsunuz daha böyle çok basit basit meseleleri gündeme getiriyorsunuz… Bu memleketin milletvekilleri var, nerdesiniz ya! Muhalefetin milletvekili deniliyor ya artık Türkiye'nin vekili oldu. Yaptıkları çok güzel, TEDES'leri gündeme getirdi, maç özetlerini dillendirdi. Bu konularda önemli adımlar atıldı. Türkiye milletvekili olurken azıcıkta oy aldığın Bilecik'in milletvekili ol Yaşar Tüzün. Bunları dile getiriniz. Bakın bu konuyu birileri dile getirecekti. Birileri engelledi. 

Mücahid ERDAL: Kimler engelledi?

Mehmet ERDEM: Ben buradan soruyorum. Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı bey belediye meclis toplantısından önce tüm belediye meclis üyelerini gezdi mi, gezmedi mi? İl Genel Meclisi'nde gündeme gelmemesini sebebi dayı-yeğen ilişkisi mi? 

Mücahid ERDAL: Dayı kim?

Mehmet ERDEM: Gölpazarı'ndan CHP'den il genel meclis üyesi Turgay Yılmaz ile akrabalığı varmış herhalde. Devlet işleyişi böyle mi gidiyor? Vatandaşın saçağı 50 cm çıktığında yıkılıyor. Belediye kim kanunsuz iş yapıyorsa yıksın. 

Bu memlekete yazık. İktidarıyla muhalefetiyle. Nerdesiniz? Bu memleketin meselelerine duyarsız kalacaksınız ama yine oy isteyeceksiniz. Yok böyle bir şey.

Mücahid ERDAL: Şimdi bu yapı ruhsatı belediyeden alındı. Bu adam belediyenin kanunlarına uymadı. Bir de belediye başkanı nasıl oraya gidiyor anlamak mümkün değil. Bir de il başkanlığı Bakan'ın ağırlanması konusunda topu belediyeye atıyor, belediye partiye atıyor. Orada ben haberimizin sonunda bu organizasyonun masrafını kimin ödeyeceğini sordum. 

Mehmet ERDEM: Onu yetkililer cevap verir herhalde. Bazı şeylere cevapta vermiyorlar ama devletin bakanlığının yazısı var ona da vermiyorlar. Bu yazı valiliğe de geliyor. Sayın  valimize buradan gösteriyorum, gerekirse makamına da gider hepsini veririm. İlgililer iletmediyse ben gidip hepsini göstereyim yazıların. 

'YETKİLİLERİN GEREĞİNİ YAPMASI GEREKİR'

Mücahid ERDAL: Cevap verilmeyince mesele hallolmuyor tabi. Kamuoyu yine konuşuyor. Hatta kamuoyunda konuşulanları biz burada söylesek bir sürü hukuki sorun yaşarız. Yetkililerin resmi ağızdan açıklaması lazım. Vali Nayir zamanında resmi açıklama yaptı. Burada her şey net olarak belli. Kanunlara uyulmadığı da ortada. Yine size gelen yazılarda önemli. Bunlarla ilgili yetkililerin gereğini yapması gerekir. 

'DEVLETİN GÜCÜ SADECE GARİBANA YETMEMELİ'

Devletin gücü sadece köyde yaşayan gariban vatandaşa yetmemeli. Devlet otoritesi herkese eşit olması lazım. Biz bu kanunsuzluğu dile getirdik, vatandaşa çifte standart uygulandığını belgeleriyle ortaya koyduk. Kanunlara uyulmuyorsa kanunlar size uydurulur prensibinden vazgeçilmesi gerektiğinden bahsettik. Sayın valimiz Süleyman Elban'ın adaletli davranacağını ve bu işin üzerine gideceğinden eminim. Çünkü bu zamana kadarki performansı çok yüksek. Ben kendisinin şu ana kadar haberdar olmadığını düşünüyorum. Ülkemizin derdi çok maalesef. İlgilenememiş olabilir ama ilgileneceğini düşünüyorum. 

Mehmet ERDEM: Buna göz yumulursa bu yol olur gider. Yarın bir başkası da emsal gösterir. Şunu da ekleyeyim bayram öncesi belediye zabıtası fırınları, marketleri denetlediler ve ruhsatları sordular. Ya bu iş yerinin ruhsatı belediyenin bilgisayarında kayıtlı değil mi, bunu bildiği halde gelip sana soruyor. Allah rızası için Bileick zabıtası kaçak konağa bir gün gidipte ruhsat sordu mu? Gıda satıyorlar. 

'GİDİP KAÇAK KONAĞIN RUHSATINA BAKSINLAR'

Mücahid ERDAL: Zabıta bizim matbaamıza geldi ve ruhsat sordu. Arkadaşlar göstermişler ve gitmişler. Aradan bir zaman geçti tekrar ruhsat kontrolüne geldiler, yine gösterdiler. Daha sonra ben başkan yardımcısı Nihat beye dedim ki sizin zabıtalar ikide bir ruhsat kontrolüne geliyor. O da rutin bir kontrol olduğunu söyledi. İyi de Bilecik'te kaç bin tane esnaf var, rutin kontrol olsa sırayla gelseler bana herhalde 2-3 senede ancak sıra gelir dedim. Bu konuşmadan birkaç ay sonra yine zabıta ruhsat kontrolüne geldi. Bende gazeteye biz kaçak konağı yazdıkça zabıtalar bizim matbaaya ruhsat kontrolüne geliyor dedim. Ben son olarak bir de gidip kaçak konağa baksınlar diyorum. 

 

 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 4856 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum