BİLECİKLİLERİN GÖRÜŞLERİ ALINDI

BİLECİKLİLERİN GÖRÜŞLERİ ALINDI

Türkiye’nin kalkınmasıyla ilgili yapılması öngörülen temel tercihler ve izlenecek stratejiler konusunda bölgelerdeki temel paydaşların katkılarının alındığı 11. Kalkınma Planı İl Toplantıları kapsamında, Bileciklilerin görüşleri alındı.

11. Kalkınma Planı Bilecik Toplantısı, Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bilecik Valiliği’nin koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından gerçekleştirilen toplantıya; Bilecik Valisi ve aynı zamanda BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükakın, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’in yanı sıra diğer ilgililer katıldı.

Programın açılışında konuşan ve toplantının amacı hakkında bilgiler veren BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, “11. Kalkınma Planı hazırlıkları çerçevesinde kamu kesimi, özel kesim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile diğer yerel paydaşlarımızın toplumsal ve ekonomik hayata katılımı konusunda görüşlerini alabilmek için burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

Gerim, “43 ihtisas komisyonu, 32 çalışma grubu oluşturuldu”

bileciklilerin-gorusleri-alindi2.jpg

Kalkınma Planı’nın katılımcı bir biçimde hazırlanması adına Kalkınma Bakanlığı’nın 43 özel ihtisas komisyonu ve 32 çalışma grubu oluşturduğunu hatırlatan Gerim, “Her ilde Kalkınma Ajansları koordinasyonunda yapılacak il toplantılarıyla birlikte çeşitli sektör ve temalardaki konuların derinlemesine tartışılarak öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. 11. Kalkınma Planı’nda stratejik tercihlerin daha odaklı ve isabetli yapılabilmesi için toplumun her kesiminin görüşlerinin alınması önem arz etmektedir.  Bu nedenle odak grupların yanı sıra il düzeyinde yürütülecek çalışmalarda mümkün olduğunca geniş bir paydaş tabanına ulaşma ve paydaşların ekonomik, sosyal ve kurumsal yönleriyle dengeli temsili esas alınmıştır.  Özellikle kadın ve gençlere yönelik oturumlarla kadın ve gençlerin istihdamı, girişimciliğinin artırılması ve sosyal hayata katılımı üzerine stratejiler belirlenecektir” dedi.

Yağcı, “Yenilikçi fikirler çıkacak”

BEBKA Genel Sekreteri Gerim’in ardından konuşan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, “Her zaman diyoruz ilklerini dirilişin, kuruluşun, kurtuluşun beşiği olan, inşallah şahlanışımızın da habercisi olan bu güzide şehirde ülkemizin kalkınma planının hazırlanması noktasında sizlerin güzel fikirlerinin olacağını ve planlamanın gelişme için son derece önemli olduğu günümüzde burada da güzel yenilik dolu fikirlerin ortaya çıkacağını canı gönülden inanıyorum” diye konuştu.

bileciklilerin-gorusleri-alindi3.jpg

Büyükakın, “Türkiye’ye örnek fikirler çıkacağına inanıyorum”

Toplantıya katılan Bilecik Valisi ve aynı zamanda BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükakın, ülkede son dönemlerde, yerli ve milli bir iradenin hakim olduğuna dikkat çekti. Büyükakın, “Sadece kendi yurdumuz için değil, dünyanın başka yerlerinde de kalkınma için, insanların barışı için, huzuru için mücadele veren bir ruh ülkemize hakim oldu ve inşallah böyle devam edecek. Bize düşen bunun mücadelesini vermek ve aynı zamanda bir taraftan da bunun çalışmalarını yapmak, geleceğe dair çalışmalar yapmaktır” dedi. 

bileciklilerin-gorusleri-alindi4.jpg

Bilecik ilinde düzenlenen toplantından elde edilecek sonuçların Türkiye’ye örnek olması temennisinde bulunan Vali Büyükakın, “Bu konuda buradan öyle güzel fikirler gönderin ki hayata geçsin. Kadın girişimcilerimizin sayısı toplumuzda artmalı. Gençlerimizle ilgili öyle güzel fikirler verin ki özellikle de eğitim konusunda, öyle güzel öneriler gönderelim ki tüm Türkiye’de örnek olsun ve bu başlıklar ülkemizin kalkınmasında, ülkemizin milli ve bağımsız bir şekilde güçlenmesini, dünyada rekabet edebilmesini, dünyada lider bir ülke olmasının önünü açacak öneriler olsun” şeklinde konuştu.

Bileciklilerin öncelikleri belirlendi

Yapılan açılış konuşmalarının ardından BEBKA Planlama Birim Başkan Vekili Elif Boz Ulutaş da toplantının içeriği ve işleyişi hakkında bilgiler verdi. Ulutaş, “Ajans, toplantılardan elde edilen sonuçları her bir alt-öncelik için en fazla beş madde olmak üzere özetleyerek bakanlığa raporlayacaktır” dedi.

Ulutaş’ın sunumunun ardından katılımcılar gruplar halinde, belirli olan 17 öncelik üzerinde puanlama yaparak, bu öncelikleri 5’e indirdi. Katılımcılar daha sonra, bu 5 önceliğin destekleyici politikaları tespit etti. Bu tespitin ardından katılımcılar gruplar halinde, kendilerine verilen politika konuları üzerinde tartışarak, bunların nasıl hayata geçirilebileceğini dair istişarelerde bulundu.

Toplantının öğleden sonraki kısmındaki eş zamanlı oturumlardaysa, kadının ve gençlerin kalkınmadaki rolünü artırmaya yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum