BOZÜYÜK'ÜN İLGİNÇ ÖYKÜSÜ

BOZÜYÜK'ÜN İLGİNÇ ÖYKÜSÜ

Bozüyük, ilkçağlardan itibaren hareketli ve zengin bir kültüre ev sahipliği yaptı. Kuruluşundan kuruluşuna kadar, Bozüyük ile ilgili yüzlerce öykü anlatıldı.

Bozüyük, ilkçağlardan itibaren hareketli ve zengin bir kültüre ev sahipliği yaptı. Kuruluşundan kuruluşuna kadar, Bozüyük ile ilgili yüzlerce öykü anlatıldı. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olması ve konumu itibariyle Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü görevi gördü.

bozuyukun-ilginc-oykusu.jpg
Bir çok egemenliğe ev sahipliği yapan Bozüyük'ün bucak durumuna gelmesi ile alakalı öykü Bozüyüklülerin oldukça ilgisini çekti. Resmi kurumların Kaynaklarda yer alan bu ilginç öykü de Bozüyük'ün o yıllarda da bir yere gelebilmek adına bir çok uğraşlar sergilediğini gösterdi. Gerçekleşen bu olay o zamana kadar ne duyulmuş ne de görülmüştü.

bozuyuk-kasimpasa-camii-1960lar.jpg
İşte Bozüyük'ün bucak durumuna getirilmesinin ilginç öyküsü;
Bozüyük uzun yıllar Sultanönü sancağının Kariyesi durumunda kalmıştır. 93 Harbi diye bilinen 1877 - 1878 Osmanlı - Rus savaşlarından sonra Balkanlardan kaçarak Anadolu'ya göç eden Türklerin büyük bir bölümünün Bozüyük'te yerleşmeleri sağlanınca nüfus artmış, daha sonra bucak ve belediye kurumları kurulmuştur.

bozuyukun-ilginc-oykusu2.jpg
İnönü'ye giderek bucak müdürünü kaçırdılar
Bozüyük'ün bucak durumuna getirilmesinin ilginç bir öyküsü vardır. Rivayete göre Bozüyük'ün ileri gelenleri buranın bucak olması için aralarında anlaşarak İnönü bucak müdürünü kaçırmayı planlarlar. Daha önceden müdürün oturacağı resmi dairesi ve evi hazırlanır. Bir gece geç saatlerde atlı arabalarla İnönü'ye giderek bucak müdürünü kaçırıp Bozüyük'e getirirler. Ertesi gün müdürün kaçırıldığını anlayan İnönü'lüler durumu yetkililere bildirirler.

bozuyukun-ilginc-oykusu4.jpg
Böyle bir olay o zamana kadar ne duyuldu ne de görüldü
yetkililer bu duruma çok şaşırır. Çünkü böyle bir olay o zamana kadar ne duyulmuş ne de görülmüştür. Bir taraftan da Bozüyük'lülerin bu hareketi çok hoşlarına gider. İnönü'lülere yeni bir bucak müdürü sözü vererek kaçırılan müdürün Bozüyük'te kalmasını sağlarlar. Bu olaya kadar Söğüt kazasının İnönü bucağına bağlı köydü.

bozuyukun-ilginc-oykusu21.jpg
Böyle bir yöntemle bucak merkezi olan Bozüyük, önce Söğüt'e bağlandı. 1885 te Ertuğrul livası kurulunca Söğüt'ün bucağı olarak bu livaya bağlandı. 1924'te iller teşkilatının kurulması ile Söğüt'e bağlı bucak olarak Bilecik iline bağlandı. 1926'da İnönü bucağını kapsayacak biçimde, Bilecik'in ilçesi olmuştur. 1963'e kadar Bozüyük'ün bucağı olan İnönü, o yıl Eskişehir'in merkez ilçesine bağlanmış, sonunda 1987'de Eskişehir'in ilçesi olmuştur. 1995 yılında Söğüt'e bağlı Düzdağ, 1997 yılında yine Söğüt'e bağlı Metristepe (Doruk) köyleri Bozüyük'e bağlanmıştır.

bozuyukun-ilginc-oykusu9.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2663 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.