BU ATEŞ KİMİ YAKACAK?

BU ATEŞ KİMİ YAKACAK?

Eski vali konağı arsasına yapılan ve kamuoyunda 'Kaçak Konak' olarak bilinen Konak Kafe Restaurant ile ilgili ruhsat ve imar konularındaki uyuşmazlıkların İl Genel Meclis gündemine taşınmasının ardından ortalık yangın yerine döndü. Bağımsız il genel meclis başkanı ile CHP ve MHP'li üyelerin kararıyla adeta yangından mal kaçırır gibi komisyonlara gönderilen konu yarın tekrar meclise gelecek. 

Ancak Ak Parti konunun İçişleri Bakanlığı’na gönderilerek görüş alınması taraftarı. Komisyonlarda ise Ak Parti çoğunluğa sahip.

300 metrekare iki kat olarak ihaleye çıkan ve Değişim Gazetesi Sahibi Mehmet Ergün tarafından 16500 tl’ye kiralanan yerin imar durumuna uygun yapılmaması ve yapı ruhsatının dışına çıkılması sebebiyle uzun zaman gündemi meşgul etmişti.

Gelinen süreçte Bilecik Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili görüşüne dayanarak ruhsat vermeye hazır olduğunu belirtse de bu sefer bina ihale şartnamesinde 300 metrekare 2 kat şartını misliyle aşıp 1260 metrekare yapılmış olması sebebiyle top İl Genel Meclis Üyelerinin kucağına atıldı.

İl Genel Meclis Üyeleri’nden ihale şartnamesine uymayan Mehmet Ergün’ün 300 metrekare 2 kat yerine 1260 metrekare yaptığı binada kiracılığının devam ettirilip ettirilmeyeceğinin karara bağlaması isteniyor.

İl Genel Meclis üyeleri ihale şartnamesine uymayan Mehmet Ergün’ün kiracı olarak devam ettirme kararı almaları takdirde ihaleye fesat karıştırmakla karşı karşıya kalacaklar. İl Genel Meclis Üyeleri İçişleri Bakanlığı’nın izni ile yargılanır iken İhaleye fesat karıştırma iddiasıyla açılan davalarda İçişleri Bakanlığı’nın izni gerekmiyor.

Kira sözleşmesi kılıfıyla kaçak yapının ruhsatlandırılma çalışmalarında, özel idare ve belediye arasında gezen ateş topunun kimin ellerinde kalacağı netlik kazanacak. Kendilerini topun ağzında bulan il genel meclis üyeleri, kendi kaderlerini kendi elleriyle belirleyecek. 

İl Genel Meclisi, il encümeninin 300 m2 ve iki kat olacak şekilde ihaleye çıktığı alanla ilgili, belediye tarafından düzenlenen 1260 m2 iki buçuk katlık ruhsatın sözleşmeye aykırı olduğunu bile bile kiracı Mehmet Ergün'ün sözleşmesini uzatıp uzatmamaya karar verecek. İl Genel Meclisi'nce sözleşmeye devam kararı çıkması durumunda kaçak konağa belediye tarafından yapı kullanım izni verilecek. 

Geçtiğimiz hafta içerisinde çalışmalarını tamamlayan Plan Bütçe, AR-GE ve İmar Komisyonlarının raporları meclis üyeleriyle paylaşılacak. Kaçak konakla ilgili nihai karar alınacak. 

Öte yandan, hukuki sonuçları belli olmayan süreçle ilgili il genel meclis üyelerinin büyük çoğunluğunun tedirgin olduğu öğrenildi. AK Parti grubunun ilgili Bakanlıklardan görüş alınması yönündeki kararlarının değişmediği ve muhalefet üyelerinin de bir anda önlerine gelen konuyla ilgili ne yapacakları hususunda kesin karar vermedikleri gelen bilgiler arasında. 

Ayrıca ilimizde görev yapan bir avukattan aldığımız bilgilere göre, İl Genel Meclis üyelerinin alacağı karar doğrudan kendilerini bağlayacak. Belediye usulsüz ruhsat vermiş olsa da ihale sözleşmesine aykırı bir tesis yapıldığı için meclis üyeleri ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanabilecek. İl Genel Meclis üyelerinin yargılanmaları İçişleri Bakanlığı iznine tabi olsa da 'İhaleye fesat karıştırma' suçundan dolayı Cumhuriyet Savcıları Bakanlık izni almaksızın dava açabilecek. 

 

Kaynak:Mücahid ERDAL

Bu haber toplam 3240 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum