• BIST 95.852
  • Altın 190,976
  • Dolar 4,6622
  • Euro 5,4311
  • Bilecik 24 °C

BU KEZ YUFKA İKRAMI YAPILDI

BU KEZ YUFKA İKRAMI YAPILDI

Bilecik'te, açılan yufkalar sacların üzerinde odun ateşinde pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edildi. 

Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi'nde geçtiğimiz haftalarda ikramı yapılan salçalı ekmek, aşure ve tarhananın ardından bu hafta da Bilecik'in yöresel ürünlerinden yufka yapıldı. Sac ocaklarda pişen yufkaların üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edilirken, Ankara'nın Altındağ ilçesinden müzeye gelen misafirler afiyetle yedi.

1-402.jpg

"Bilecik’te yufka kültürünü canlandırıyoruz"

Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı, etkinlikte, tarhana yapımını tarif ederek, şunları söyledi:

"Bugün Bilecik'te yufka kültürünü canlandırıyoruz. Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nin geleneklerini yaşatıyoruz projesi kapsamındaki etkinliklerimizin 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz bugün. Müzemizin bahçesini gördüğünüz gibi saçlarımızı kurduk, yufkalarımız yapılıyor ve direk pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek mendil şeklinde katlanarak müzemize gelen ziyaretçilerimize ikram edeceğiz. Bir de yufkanın çeşitli olarak nerelerde kullanıldığını da bir taraftan gösterme imkanı bulacağız müzeye gelen ziyaretçilerimize. Yufka kurutularak üst üste dizilerek kışlık evlerimizde bekletilebiliyor. İstenildiği zaman bunları ıslatılıp tepsiye yufka böreği haline getirebiliyor. Aynı zamanda da mendil şeklinde katlanarak da içine peynir, patates konularak gözleme şeklinde de kızartılabiliyor. Bunları müzeye gelen ziyaretçilerimize bugün ikram edeceğiz" dedi.

2-401.jpg

"Türkiye’de müzecilikteki ilk konsepttir"

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, Yaşayan Şehir Müzesi’nin sadece sözde değil, özde yaşayan hale getirme çabası içerisinde olduklarını ifade ederek, "Türkiye’de müzecilikteki ilk konsepttir. Bu tarz müzecilik Türkiye’de yok. Bizim Bilecik'te yaptığımız bu konseptle birlikte inşallah Türkiye’ye de yayılacak. Sadece geçmişte görsel olarak değil yaşayarak da hayata uyguluyoruz. İşte biliyorsunuz aşureden başladık. Salça geçen hafta tarhana çorbamız burada yaptık, burada kaynattık sizlerin huzurunda. Burada gelen misafirlerimizle paylaştık. Bu hafta da tabi Bilecik deyince ve ülkemizin birçok yerinde yufka ekmek çok önemli. Özellikle kışa girerken özel günlerde ramazana girerken bayramlarda bunları yapıyoruz. Köylerimizde kardeşlerimizle, derneklerimizle bu şekilde çalışmaları var. Hem müzemizde bunları yaparak, göstererek gelen misafirlerimiz açısından da bunları yapan organik bu anlamda gerçekten yöresel ürünler konusunda gayret sarf eden kardeşlerimize de bir zemin hazırlıyoruz bu noktada. Bilecik bu anlamda çok yeni bir şehir. Ama potansiyeli fazla olan potansiyelini kullanamayan ve bundan sonra da Bilecik ürünleriyle kendisinden çok fazla bahsedilecek yöresel güzel damak tatlarıyla kendisinden bahsedilecek" dedi.

3-299.jpg

Konuşmaların ardından odun ateşinde pişen yufkalar üzerine yağ salça sürülerek ziyaretçilere el yapımı vişne suyu birlikte ikram edildi. 

4-105.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1346 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • MEGA PROJE BAŞLIYOR21 Haziran 2018 Perşembe 16:38
  • BŞEÜ MEZUNLARINI UĞURLADI21 Haziran 2018 Perşembe 15:54
  • İSMETPAŞA MAHALLESİNE YENİ SOSYAL YAŞAM ALANI VE ÇOCUK PARKI21 Haziran 2018 Perşembe 11:59
  • PTT ARAÇ FİLOSUNA 10 YENİ ARAÇ EKLEDİ21 Haziran 2018 Perşembe 11:56
  • 'BOZÜYÜK CHP'YE HAK ETTİĞİ DERSİ VERECEK'21 Haziran 2018 Perşembe 11:32
  • AĞAÇLARI TALAN EDİYORLAR20 Haziran 2018 Çarşamba 16:52
  • ‘DURMAK YOK YOLA DEVAM!’20 Haziran 2018 Çarşamba 16:12
  • POLİSİN SERT TAVRI VATANDAŞI KIZDIRDI!20 Haziran 2018 Çarşamba 15:06
  • 'BOZÜYÜK ŞAHA KALKACAK'20 Haziran 2018 Çarşamba 11:56
  • YAĞCI, ÖZEL İDARE ÇALIŞANLARI İLE KAHVALTIDA BULUŞTU20 Haziran 2018 Çarşamba 10:53
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Bilecik Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 228 212 40 29 Faks : 0 228 212 40 29