ÇARPIK DİŞLERE TEKNOLOJİK ÇÖZÜM

ÇARPIK DİŞLERE TEKNOLOJİK ÇÖZÜM

İlimizde uzun süredir ortodonti hizmeti veren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, ortodonti alanında yeni ve farklı bir çalışmaya imza atıyor. Ortodontide dijital devrim olarak nitelendirilen çalışma kapsamında; Ağız içi 3D tarama ile elde edilen görüntü ve veriler işlenerek birçok farklı ortodontik tedavi yöntemine katkı sunuyor. Ülkemizde bir ilk olacak braketlerin dijital ortamda planlanması ve dizimi yapılarak, 3D yazıcı ile hazırlanarak hastaya transfer ediliyor. 

Ağız içi 3D tarama, modelleme, kolay takip, paylaşım, analiz ve ortodontik tedavilerin simulasyonundan bahseden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, elde edilen bu dijital verileri hastaların talepleri doğrultusunda görünmeyen diş teli tedavilerinde, telsiz şeffaf plaklarla tedavilerde ve hatta ülkemizde bir ilk olan hastanın braketlerinin dijital ortamda dizilmesine kadar kullanabildiklerini ifade etti.

carpik-dislere-teknolojik-cozum2.jpg 

AĞIZ İÇİ 3D TARAMA İLE TEDAVİ PLANI OLUŞTURULABİLİYOR

Ağız ölçüsü ve modellerin ortodontik tedavi öncesinde hem arşiv hem de tedavi planının oluşturulabilmesinde oldukça faydalı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, ağız içi tarama yönteminde tüm bu modellerin 3 boyutlu tarama ile sanal ortamda elde edildiğini belirtti. Dijital olarak ağız içi taraması, büyük ölçü kaşıklarının kullanılmasına ihtiyaç bırakmadığı için bulantı refleksi olan kişiler için büyük kolaylık ve avantaj sağlamaktadır' diyerek sözlerine devam eden Ateş, ayrıca 3 boyutlu renkli tarayıcı ile elde edilen ölçülerin, 3 boyutlu yazıcı ile modellenmesinin de yapılabildiğini ifade etti.

DİJİTAL PLANLAMA İLE NELER YAPILABİLİR?

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ateş, ortodontide dijital devrim olarak nitelendirilen çalışma ile ilgili şunları kaydetti:

“Ortodontik analiz ve tedavi planlaması yazılımı ile vaka analizi, ortodontik tedavilerin simüle edilmesi, diş çekimleri, ara yüz aşındırma ve diş hareketlerinin tüm ayrıntılarının incelenmesi mümkündür. Oklüzyonun yani kapanışın gerçek zamanlı olarak monitörize edilmesi, tedavi önerilerinin zaman kaybetmeden sanal olarak değerlendirilmesi, tedavinin özelleştirmesi, braketlerin yazılım kullanarak hatasız konumlandırılması, aparey üretimi, planlanan aşamalar ve tedavinin ön izlemesi dijital olarak yapılabilmektedir.

GÖRÜNMEYEN DİŞ TELİ ARTIK MÜMKÜN…

Lingual ortodontik tedavi, dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketler ile dışarıdan fark edilmeden uygulanan ortodontik tedavidir. Hastanın 3 boyutlu tarama sistemleri ile elde edilen ağız içi ölçüsü (modelleri) yurt dışında bulunan laboratuvarlara dakikalar içerisinde ulaştırılmakta, modeller üzerinde yapılan ölçüm ve planlama sonrasında CAD/CAM sistemleri ile kişiye özel braketler üretilmektedir.

carpik-dislere-teknolojik-cozum3.jpg

Şeffaf plak gibi diş teli kullanılmadan yapılan ortodontik tedaviler, tamamıyla dijital diş hekimliğinin bir ürünüdür. Şeffaf plak tedavi planlaması tamamen dijital sistem üzerinden 3 boyutlu olarak yapılmakta, şeffaf plaklar ise 3 boyutlu yazıcılar ile oluşturulan modellerden elde edilmektedir.

Ortognatik çene cerrahisinde kullanılan yazılımlar sayesinde alt ve üst çenelerin ameliyatı, sanal ortamda 3 boyutlu olarak yapılabilmektedir. Bu sayede çok daha hassas ölçümler ve tedavi planlamaları elde edilebildiğinden, hata payı minimumdur” dedi. 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3477 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum