ÇİFTÇİYİ KURAKLIK ENDİŞESİ SARDI!

ÇİFTÇİYİ KURAKLIK ENDİŞESİ SARDI!

Bilecik’te hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yağmaması nedeniyle buğday eken çiftçilerin endişeli bekleyişi sürüyor. 

Havaların kurak gitmesi ve yaklaşık bir aydır yağmur yağmaması nedeniyle buğdaylar filizlenmedi. Çiftçiler yağmurun ve karın yağmasını bekliyor. Beklenen yağışların gerçekleşmemesi ve son yılların en kurak sonbahar mevsiminin yaşanması tarlasını eken çiftçiler, ekinlerin çıkmamasından dolayı kara kara düşünmeye başladı. Yağmur yağmadığı için tohumlar toprak altında bekliyor. Sonbaharın son ayı olan Kasım ayıda kurak geçmesi çiftçinin gözü havada, dili duada bereketli yağmurların yağmasını bekliyor.

Çiftçi Önder Turan, ”Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğdayı etkileyecek. Buğdayda ekilen tohumların gün yüzüne çıkmak için yağmura ihtiyacı var. Tarlaların şimdilerde yemyeşil olması gerekiyordu. Ancak şu an sadece kuru toprak görülüyor. Tohumları kuru kuru ektik. Az yağmur ve kar yağarsa da tehlikesi var. Bu sefer de tohumun çürüme tehlikesi bulunuyor. Toprağa atılan tohum yağış görmezse çimlenme dönemini kaybediyor, kuruyor. Bu kuraklığın bedeli çok ağır olabilir. Sadece hububatın değil sebze meyvenin de fiyatları artacaktır. Çiftçi olarak çok huzursuzuz Kış mevsiminin ortalarına geliyoruz. Hala bir damla yağmur ve kar yağmadı İnşallah, gelecek yağışlarla bu yıl bol ve bereketli bir mahsul yılı olur diye umut ediyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2098 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum