Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde 2. Tur Ne Zaman?

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde 2. Tur Ne Zaman?

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi ilk turu tamamlandı. YSK Başkanı tarafından yapılan açıklamaya göre ilk turun kesin olmayan sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı adayları arasında hiç kimse %50 üzerine çıkamadı.

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi ilk turu tamamlandı. YSK Başkanı tarafından yapılan açıklamaya göre ilk turun kesin olmayan sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı adayları arasında hiç kimse %50 üzerine çıkamadı. Bu nedenle de seçimin 2. turunun yapılması ve galibin belirlenmesi gerekecek. Peki, seçimlerde 2. tur ne zaman yapılacak? İşte seçim takvimi ve seçim süreci ile alakalı bilmeniz gerekenler!

İlk Turda Ne Oldu?

14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin %88,92’si sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre ilk turda Recep Tayyip Erdoğan %49,51, Kemal Kılıçdaroğlu %44,88 ve Sinan Oğan %5,47 oy aldı. Seçimden çekildiğini açıklayan ancak oyları geçerli sayılan Muharrem İnce ise %0,44 oy aldı. Bu sonuçlar ışığında anayasada bulunan %50+1 oy alma şartı nedeniyle seçimin 2. turunun yapılması kesinleşti.

Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimleri 14 Mayıs 2023’ü takip eden 2. Pazar günü gerçekleştirilecek. 28 Mayıs 2023 tarihine denk gelen seçim gününde en çok oy alan iki aday Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. Oyların büyük bir kısmını alan iki adayın daha fazla oy alarak rakibini yenmeye çalışacağı seçimdeki pusulada ilk sırada Erdoğan ikinci sırada ise Kılıçdaroğlu yer alacak.

2.Tur için Seçim Propagandaları Başladı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için hayati önem taşıyan propaganda dönemi YSK Başkanı tarafından yapılan resmi olmayan sonuç açıklaması ile başladı. Bu kapsamda seçimlerin sonuçlanmasını önemli ölçüde etkiyecek olan propagandaların seçim öncesine kadar devam edeceğini ifade etmek gerekir. 2. turda rakibinden daha fazla oy alan ve doğal olarak %50’yi aşan adayın Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı olarak seçilmesi söz konusu olacak. Bu kapsamda Recep Tayyip Erdoğan seçilirse 2. ve son kez cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi durumunda ise 21 yıllık iktidar değişecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 973 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.