DAMIZLIK KOÇLAR TESLİM EDİLDİ

DAMIZLIK KOÇLAR TESLİM EDİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında, ilimizde Kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtımı yapıldı. Kurayla belirlenen 95 hak sahibine hayvanları teslim edildi. 

İl Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen koç dağıtım törenine, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil İnce, Bilecik Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar, şube müdürleri, birlik ve oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

damizlik-koclar-teslim-edildi2.jpg

Kura töreninde konuşan İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, 95 koçun dağıtılacağı projeye toplamda 149 başvurunun geldiğini anımsatarak, Kıvırcık ırkın diğer ırklara göre daha iyi olduğunu ifade etti. İlimizin koyun yetiştiriciliğine oldukça uygun olduğunu söyleyen Müdür Yıldız şöyle devam etti:

“Ülkemizde bugün et sıkıntısı çekiyorsak küçükbaş hayvancılığımızın geri kalmışlığından kaynaklanmaktadır. İlimizde de şartlar elverişli olmasına rağmen istediğimiz düzeyde değiliz. Bizde bir batında çoğuz doğurabilen ve gebelik süresi kısa koyun ve keçi en elverişli et kaynağıdır. Senede en fazla 2 ay yemlemeye gerek kalarak yetiştiricilik yapmak mümkündür.

Kıvırcık ırkımız ilimizde toplam koyun varlığımızın  %80 ini oluşturur. Kıvırcık ırkı diğer ırklara göre cüssesi itibariyle küçük, verimsiz meralardan faydalanabilen, uzun yol yürüme kabiliyeti olan, sürü yönetimi, et lezzeti iyi olan ırktır.  Bu ırkı geliştirme adına projeler yaptık. İlimizde halk elinde ıslah projesi ve Kıvırcık koyun ırkını geliştirme projelerini yürütmekteyiz.

2016 yılında Kıvırcık Irkını Geliştirme Projesi kapsamında 22 işletmemize 65 kıvırcık ırkı koç dağıtımı yapıldı. Geçen sene müracaat edip bu senede başvuranlara öncelik verip onlara da koç dağıtımı yapacağız.

2016 yılında Bakanlığımızın küçükbaş hayvancılıkta ilimize verdiği desteklere baktığımızda Anaç koyun keçi desteklemesi 1.317.900 TL, Halk elinde ıslah projesi 241.000 TL olmak üzere toplamda 1.558.900 TL destekleme verilmiş oldu.

Kendi ilimizdeki halk elindeki ıslah edilmiş sürülerden kıvırcık koçları alarak %35 çiftçi katkısı ile 95 baş koç dağıtımı yapılacak. Müracaat 55 işletme 149 koç başvuru yaptığı için kurayla teslim edeceğiz. Yatırması gerekenleri yatırdıktan sonra yetiştiricilerimiz koçlarını alacaklar. Bu sene alamayanlar için ise seneye tekrar başvuru yaptıklarında koçlarını alabilecekler.

damizlik-koclar-teslim-edildi3.jpg

İlimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek adına başta Bakanlığımızda destek verenlere, projeyi İl Müdürlüğümüzde hazırlayanlara, üreticilerimize ve tüm katılanlara teşekkür ediyorum. Ürününüzün bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından hak sahiplerinin kura yoluyla belirlenmesi ve sertifikalarının dağıtılmasıyla tören sona erdi.

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2253 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.