MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

DENGELER!..

DENGELER!..

Peki bundan sonra ne olacak. Ak Parti'nin Bilecik'te adayı belli oldu. Şimdi Belediye Başkanlığını hangi parti kazanır sorusu gündeme geldi.

MHP Bilecik Belediye Başkan adayı Hüseyin Şensoy'u çok önceden kamuoyuna tanıtmıştı. Ak Parti sancılı bir aday adaylığı süreci geçirdikten sonra mevcut Belediye Başkanı Selim Yağcı ile yola devam etme kararı aldı.

Bilecik'te sadece CHP'nin adayı hala belli değil. Geçen dönem Faik Akarkarasu ile çok az bir farkla belediye başkanlığını kaybeden CHP bir türlü adayını belirleyemedi. İlk etapta Akın Olcay, Nevin Tan ve Mehmet Seven aday adaylığını açıklamıştı. Bu aşamada 1151 kişi ile birebir yaptığımız ankette CHP 3. parti gözükürken, 3 aday adayı arasında birbirlerine çok yakın olmakla beraber, ankette CHP'yi tercih eden kişiler Mehmet Seven'i ön planda tutmuştu.

Eğer seçimlerde de bizim ankette olduğu gibi CHP üçüncü parti olarak çıkarsa, şu anki yönetim partilileri tarafından topa tutulur. Çünkü CHP 2 dönem öncesi Belediye Başkanı çıkartmıştı, geçen dönem 111 oyla seçimi kaybetti. Bu seçimi 3. olarak bitirirse seçmenine bu üçüncülüğü nasıl izah edecek, nasıl hazmetmesini sağlayacak?

Ardından kamuoyunun yakından tanıdığı Sungur Turan'da CHP'den belediye başkan aday adaylığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde CHP'nin önde gelen isimlerinden biriyle yaptığım sohbette CHP'nin hala aday belirleyememesini bu seçime ekside başladığı görüşünde.

CHP'nin merkez ilçe ve il başkanlığı seçimlerindeki huzursuzluğun aday belirleme sürecine yansıdığını iddia ederek aday olmak isteyen kişilerin yönetime yeterince güvenmediği ve seçimde iddialı olamayacağı düşüncesiyle aday olmak istemediği görüşünde.

Mevcut aday adayları ile yönetimin tatmin olmadığını düşünen yönetimin Sungur Turan'ın aday adaylığını açıklamasının ardından Ahmet Berberoğlu'na CHP'den Bilecik Belediye Başkan adaylığı teklifini götürdüklerini, bununla beraber Bilecik'te üst düzey müdürlük yapan bir kişiye de yine adaylık teklifini götürdüğü iddiasında.

Kendi aramızda sohbet ediyoruz dediği için ismini vermekten kaçındığım CHP'nin önde gelen ismi şu an için Bilecik Belediye Başkanlığı seçiminde Selim Yağcı ile Ak Parti'nin seçime 1 – 0 önde başladığı görüşünde. MHP'nin önceki belediye başkanlığı seçiminde aldığı 2900 oy, il genel meclisinde ise 3400 oy aldığını, kısaca 3500 civarında oyu olan MHP'nin DYP, ANAP oyları ile beraber Ak Parti'den tepki oylarını da alacağını, CHP'deki bu belirsiz sürecin en fazla MHP'ye yaradığını ve Hüseyin Şensoy'un CHP'den hatırı sayılır bir oy alacağı kanaatinde.

CHP'den MHP'ye kayacak oy oranının MHP'yi Bilecik Belediye Başkanlığında popüler yaptığı iddiasında bulunan arkadaş, CHP yönetiminin bu süreci iyi yönetemediği ve seçimde iddiasının gün geçtikçe kaybolduğunu belirtiyor.

Sohbetin sonunda bu kırılmanın sadece Bilecik Belediye Başkanlığında CHP'nin kaybettiği oyla sınırlı kalamayacağını, bu oy kaybının daha sonra yapılacak genel seçimde Bilecik Milletvekilliği seçimlerinde de iddiasının olamayacağı görüşünde.

Şu an için Ak Parti'den sonra en iddialı parti olan MHP'nin, CHP yönetimindeki ve aday belirleme sürecindeki sancıları iyi değerlendirdiği, CHP tabanına iyi hitap ettiği takdirde ciddi manada bu tabandan oy alabileceği ve Bilecik Belediye Başkan adaylığında popüler olacağı düşüncesinde.

Eski CHP'li bazı tanıdıklarla yaptığım konuşmalarda şöyle düşündüklerini gördüm. “Partinin henüz adayını açıklayıp çalışmalara başlayamadı. 83 yıllık partimizin oylarını bir tarafa kaydırmaya çalışıyorlar intibasını veriyorlar... “

Bu analizler çok göz ardı edilecek analizler değil. Bir sohbet çerçevesinde kalmasını istemediğim için bu görüşleri de aktarıyorum. Ancak burada CHP'de yaşanan sıkıntının bir benzeri de Ak Parti'de yaşanmıyor değil. Gazetemizden ve haber sitemizden takip ettiniz.  Milletvekili Dr. Fahrettin Poyraz'ın, İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş'un, aday adaylarından İbrahim Yılmam'ın arasında Ak Parti'nin Bilecik'te bu güne kadar yaşamadığı yüksek tansiyon bu aday adayı belirleme sürecinde yaşadı. Bunun etkileri seçimde nasıl olur şu an bir şey söylemek mümkün değil ama bu faktörleri de es geçmemek gerekir.

Şu an teşkilatında problem yaşamayan ve tek hedefe kitlenmiş olan Milliyetçi Hareket Partisi, ancak son yerel seçimde bu üç parti arasında en az oya sahip olan da yine Milliyetçi Hareket Partisi. Neticede MHP, Ak Parti'den özellikle de CHP'den oy almaya çalışacaktır. 

Bu durumu telafi etmeye çalışan Ak Parti'de yeni merkez ilçe başkanı seçilen Fikret Karabıyık “Seçimlerde Selim Yağcı ile omuz omuza çalışacağız” derken Yağcı'da bir toplantıda “Yarış zamanı yarış, barış zamanı barış” diyerek sürecin geride kaldığını ve bundan sonra Ak Parti'nin kazanması için çalışılacağı söyleminde bulunurken birlik vurgusu yapmıştı.

Bakalım CHP bu süreci nasıl geçirecek ve geçireceği süreç Bilecik'teki dengeleri nasıl etkileyecek. Hep beraber göreceğiz...

Bu yazı toplam 1340 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR