ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

ENSAR – MUHACİR

ENSAR – MUHACİR

Peygamber Efendimiz (S.A.) Mekke’den Medine’ye Hicret etti. Medineliler Efendimiz (S.A.) Hasretlerine ve Ashabına gelmiş ve gelecek Müslümanlara örnek olacak yardımseverlik gösterdiler. Malını muhacir kardeşleriyle paylaşanlar oldu.

Bugün bu örnek davranışa şahitlik ediyoruz. Suriye’de zalim Esat rejiminden kaçan 2 milyonun üzerinde Müslüman kardeşimize Türkiye kucak açtı. Dünyanın herhangi bir yerinde zulme uğrayan Müslüman varsa kurtuluşunu Türkiye’ye ulaşmakta buluyor.

Şeyh Edebali Üniversitesinin ilk kurucu Rektörü Prof. Azmi Özcan “Dünyada zulme uğrayan Müslümanlar çareyi Türkiye’ye sığınmakta buluyor. Allah korusun bizim başımıza bir şey gelse biz ne yapacağız. Çare bir ve beraber ülkemize sahip çıkmak” sözünü devamlı söylerdi.

Bir, birbuçuk ay önce ilimize Afganlı mülteciler geldi. İlimizin çeşitli semtlerine aileler yerleştirildi. Bilecikliler Müslüman kardeşlerine sahip çıktı. Neredeyse üzerlerindeki elbiselerle gelen kardeşlerine yiyecek, giyecek, ev eşyasıyla tam bir Ensar kardeşliği gösterdi.

Afganlı kardeşlerimizde kibarlık, nezaket, Müslüman halkımıza teslimiyeti gördükçe hemşehrilerimiz yardımseverliğini daha da artırdı.

Afganlılar gördükleri en küçük saygıya dahi teşekkür ediyorlar. Prof. Azmi Özcan Hoca Çarşamba sohbetleri başlatmıştı. Bir haftanın konusu kültür üzerineydi. 

Konuşmacının sohbetinden sonra Hoca, misafirlerine çay ikramında bulundu. Azmi Hocaya o sırada “Hocam telefon, televizyon, iletişim imkanları son asırda bulundu son yıllarda aşırı kullanılır oldu. Edirne’deki vatandaşımız da Kars’ta yaşayanımız da ufak tefek değişikliklerle aynı kültürü yaşıyor. İletişim araçları yokken nasıl bu sağlandı. Hatta Osmanlının hakim olduğu bütün topraklarda nasıl sağlandı?” dedim.

Hoca “İşte kültür bu. Aynı inanışı eğitim yoluyla bütün ahaliye benimsetmek. Köyde bir kadın okuması yazması yoktur ama Yunus Emre’den şiirler okur. Maalesef bu iletişim çağında kültür birlikteliğini sağlayamadık” demişti.

Afganlı kardeşlerimizde geldikleriyle beraber halkımızla kaynaşmasının sebebi aynı inanışımızın kültürü olmalı diye düşünüyorum.

Afganlılar devamlı yardımla yaşamak istemiyorlar, çalışmak istiyorlar. Bunlara çalışma izni veriliyor mu? Vatandaşlık hakları ne alemde? İlgililer bu hususta basın yoluyla kamuoyunu aydınlatsa iş verenlere de faydalı olur.

Bu yazı toplam 2320 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR