"Hıdırellez" geleneğinin UNESCO'ya alınması için çalışma başlatıldı

"Hıdırellez" geleneğinin UNESCO'ya alınması için çalışma başlatıldı

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, "Hıdırellez" geleneğinin UNESCO yaratıcı şehirler ağına alınması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, "Hıdırellez" geleneğinin UNESCO yaratıcı şehirler ağına alınması için çalışma başlattıklarını bildirdi. 

hidirellez.jpg

Müdür Serkan Bircan, Hıdırellez  coşkusunun yoğun şekilde yaşandığı bugünlerde önemli bir haberi kamuoyu ile paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miraslar envanterine girerek koruma altına alınan “Hıdırellez” geleneğini UNESCO’ya taşımak istediklerini aktaran Müdür Bircan, “UNESCO yaratıcı şehirler ağına alınması için konusunda uzman personellerimiz ile çalışmalarımızı başlattık.” ifadesini kullandı.

Serkan Bircan, Hıdırellez ile ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Paylaşmanın, dayanışmanın, barışın, bolluğun, bereketin ve örf annelerimizin unutulmaz bir parçası olan Hıdırellez; Türk Milletinin sevinçte ve idealde bir olduğu kadim geleneklerimizden en başında gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Hıdırellez; Türklerde Hıdırellez geleneğinin “yer-su kültü” etrafında toplandığını göstermektedir. Gelir ve geçim kaynaklarının başta hayvancılık olmak üzere tarıma  dayalı olduğu topluluklarda, baharın gelişi her zaman sevinçle karşılanmıştır.

hidirellez1.jpg

Öte yandan Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas AS.'nın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir kültür mozaiği olan, yörükler diyarı Bilecik'imizde hemen hemen her ilçemizin köylerinde farklı kültürel zenginlikler ile coşkuyla kutlanmaktadır.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Bakanlığımız somut olmayan kültürel envanterine girerek koruma altına alınan "Hıdırellez" geleneğimizi UNESCO yaratıcı şehirler ağına alınması için konusunda uzman personellerimiz ile çalışmalarımızı başlattık. Bizler de Ortak Kültürel Mirasımıza sahip çıkmak adına  çeşitli etkinlikler ile kültürümüzü yaşatmayı hedeflemekteyiz. Bu geleneğimizi yüzyıllardır sürdüren Bilecikli hemşehrilerimize ve köylerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”

hidirellez2.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 1210 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.