‘İL GENEL MECLİSİ’NİN KARARINI YOK MU SAYACAKSINIZ?’

‘İL GENEL MECLİSİ’NİN KARARINI YOK MU SAYACAKSINIZ?’

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Muratdere Köyü’ne yapılması planlanan bakır madeni ocağı işletmesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltmek üzere hazırladığı soru önergesini kamuoyu ile paylaştı. Milletvekili Tüzün, 8 soruluk önergesinde, İl Genel Meclisi’nin oybirliği aldığı işletmenin açılmasına karşı çıkan karara dikkat çekerek, “İl Genel Meclisi’nin kararını yok mu sayacaksınız?” dedi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bozüyük’ün Muratdere Köyü’ne yapılması planlanan bakır madeni ocağı işletmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Partisinin il başkanlığında düzenlenen toplantıda, Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltmek için hazırladığı soru önergesini kamuoyu ile paylaşan Milletvekili Tüzün, “İl Genel Meclisi’nin kararını yok mu sayacaksınız?” diye sordu. 

yasar-tuzun2-001.jpg

Bakır madeni ocağı işletmesinin yapılması planlanan bölgeden geçen Karasu nehriyle ilgili bir dizi iddialarda bulunan Milletvekili Tüzün, Karasu nehrinden yapılan arazi sulaması ve içme suyu hattının tehlikeye girebileceğini ifade etti. İçinde bulunulan durumun Bilecik’in genel bir problemi olduğunu belirten Milletvekili Tüzün kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Bu durum siyasi bir olay değil. Tüm Bilecik’i ilgilendiriyor. Diğer siyasi partilerimizi, STK’larımızı da ilgilendiren bir durum” ifadelerini kullandı. 

Tüzün, açılacak maden ocağının Karasu’nun debisini düşürmesi ve işletmeden çıkacak atık suların içme suyuna karışması ihtimallerinin önlenmesi zor büyük zararlar açabileceğine dikkat çekti. Tüzün bu konuda yetkilileri gerekli inceleme ve araştırmaları yapmaya davet etti. 

yasar-tuzun3-001.jpg

Milletvekili Tüzün, Başbakan Yıldırım’a yöneltmek üzere hazırladığı önergede şu soruları yöneltti:

1-220 bin nüfuslu Bilecik ilimizin (Bilecik Merkez, Pazaryeri, Bayırköy, Osmaneli hattına ve Bozüyük Merkez, Söğüt, Çaltı ve Köre hattına) Karasu kaynağından bu bölgelerin içme ve kullanma suyu karşılanmaktadır. Maden işletmesine ait ÇED Raporları düzenlenirken Karasu Kaynağı, yeraltı beslenme havzasının derin sondaj ve etütlerle tetkikleri yapılmış mıdır?

2-Açık madencilik ve depolama tesisi işletmesinde oluşacak ciddi debideki atıık suların Karasu Vadisine akacağı ÇED Raporunda göz önüne alınmış mıdır?

3-Atık sular Karasu Deresine ve Vadisi’ne akacağı veya Mezit Vadisi’ne akıtılırsa çevresel zararlar nasıl giderilecektir?

4-220 binlik nüfusun 170 bini bu vadideki kaynaktan kendi cazibesiyle gelen suyu kullanmaktadır. Kaynağın debisinin düşmesi ve tesisin atık sularının bu kaynağı ulaşması halinde doğabilecek zararlar dikkate alınmış mıdır?

5-Kaynağın merkeziyle Sakarya Nehri ile buluştuğu nokta yaklaşık 50 km.dir. Bu bölgede yüz binlerce hektar arazi Karasu’dan gelen su ile arazi sulanmaktadır. Bu bölgelerdeki vatandaşlarımızın arazilerindeki ürünlerinde doğabilecek zararların önlemi dikkate alınmış mıdır?

6-Bilecik ilinin yerel parlamentosu konumunda olan İl Genel Meclisimizin 20 üyesi (AKP, CHP, MHP) oybirliği ile işletmenin açılmaması yönünde karar almıştır. Bu kararı bakanlığımız dikkate alacak mıdır?

7-Bölgedeki tesisin faaliyete geçmesi sırasında kaç adet ağaç kesilecektir. Tesis bölgesinde maden rezervi ne kadardır?

8-Stratex Mdeniclik 03.08.2012’de %51 hissesini Pragma Finansal ile Lodos Madenciliğe devretmesinin gerekçesi Hükümetiniz tarafından araştırılmış mıdır?

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, soru önergesi hakkında yaptığı açıklamaların ardından harita üzerinden duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Mv. Tüzün’ün basın toplantısına İl Başkanı Metin Yaşar, Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan ile ilçe ve belde başkanları ile bazı partililer de katıldı. 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2045 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum