İNHİSAR’A KURULACAK HES MECLİS GÜNDEMİNDE

İNHİSAR’A KURULACAK HES MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, İnhisar'a kurulacak Hidroelektrik Santrali (HES)'i meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım'a bir dizi sorular yönelten Milletvekili Tüzün,"İnhisar’da yapılması planlanan HES, Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri projeleri için acele kamulaştırma kararı alınmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İnhisar’a kurulacak Hidroelektrik Santrali'ni TBMM gündemine getirerek Başbakan Binali Yıldırım’a bir dizi soru yöneltti.

İnhisar'a kurulacak HES ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı 4 Haziran günü Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu karara göre, Akköy, Çayköy, Günerorbay, Karaağaç, Zafer ve Tarpak’ta acele kamulaştırma işlemi yapılacak.

Tüzün, acele kamulaştırma kararıyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım’a,  “İnhisar’da yapılması planlanan HES, Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri projeleri için acele kamulaştırma kararı alınmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

YURT SAVUNMASIYLA İLGİSİ NE?

Tüzün kanuna göre, acele kamulaştırma yapılabilmesi için yurt savunması ve olağanüstü durum gerektiğine dikkat çekerek, “İnhisar ilçesinde HES kurulmasının yurt savunması veya olağanüstü durumla ilgisi var mıdır?” sorusunu yöneltti.

Mv. Tüzün konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

-İnhisar’da kurulması planlanan HES için ÇED süreci işletilmiş midir?

- ÇED süreci işletilmeden ÇED Raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığı tespit edilmişse “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı hangi gerekçeyle alınmıştır?

-HES ve Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri Projesi için ne kadarlık bir alan kamulaştırılacaktır?

- Projeden doğrudan etkilenecek ve arazisi rayiç bedel yerine bilirkişinin belirlediği fiyattan kamulaştırılacak mağdur edilecek bölge halkının görüşleri alınmış mıdır?

- Yapılması planlanan HES’in, hemen her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği İnhisar ve köylerinde oluşabilecek herhangi bir doğal felaketin doğuracağı sonuçlar konusunda yapılmış çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları kamuoyundan neden gizlenmektedir?

- HES projesi ile bölge halkının kültürü ve tarihi mekanlarına verilecek zararlar nelerdir?  

- İlçenin hemen 1 kilometre yakınında, yoğun tarım arazilerinin ve yerleşim alanlarının bulunduğu bölgede yapılması planlanan HES sonucu kaç kişinin göç ettirilmesi planlanmaktadır?

- Kurulacak HES’in maliyeti nedir? Üretilecek enerji ile bu bedelin kaç yılda karşılanacağı hesaplanmaktadır? Ena Elektrik  Üretim Ltd. şirketinin ortakları kimlerdir?  Ortakların iktidar partisi ile ilişkisi var mıdır?” sorularını yöneltti.

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2561 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum