İPEK BÖCEKÇİLİĞİ YENİDEN CANLANDI

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ YENİDEN CANLANDI

Bilecik'te, yaklaşık 40 yıl öncesine kadar önemli geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği, gençlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklemelerine ilgi göstermesiyle yeniden canlandı. 
Yıllar önce Bilecik'in ilçelerinde neredeyse her evde yapılan ipek böcekçiliği zamanla yok denecek kadar azalırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, “Genç Çiftçi Destekleme” programı kapsamında kaybolan bu üreticiliği yeniden canlandırmak için besleme evi yapımı, alet ve ekipman temini, dut bahçesi tesisi hazırlama gibi konularda verdiği hibe destekleri genç yetiştiricilerin dikkatini çekti. 
Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmettin Yoldaş, ipek böcekçiliği denildiği zaman akla ilk önce Bursa ve Bilecik'in geldiğini ifade etti. Yoldaş, “Bu iki ilde 40 yıl öncesine kadar yoğun üretim yapılmaktaydı ama zamanla azaldı. Bakanlığımızın desteklemeleriyle ipek böcekçiliği özellikle gençler tarafından yeniden ilgi görmeye başladı. İlimizdeki 72 yetiştirici bir sezonda 2 bin 500 kilogram üretim yapar hale geldi. Daha profesyonel ve kaliteli ipek elde etmek için biz de üreticilerimize eğitim veriyoruz. Bu kapsamda koza ile ipek böceği ve yediği bitkiyi vererek yeni bahçeler tesis ediyoruz. Bu şekliyle üreticilerimiz bunlardan son derece verimli olarak faydalanıyor. İnhisar, Gölpazarı, Yenipazar ve Pazaryeri ilçelerinde üretim daha yoğun. Üretmiş olduğunuz ürünün kesinlikle satış noktası mevcut. Elinizde ürünün kalma durumu yok, satış garantisi var” şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 2094 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum