İTFAİYEDEN KRİTİK UYARI

İTFAİYEDEN KRİTİK UYARI

Bilecik Belediyesi İtfaiye Müdürü Cengiz Toklucu, havaların soğuması nedeniyle soba, doğalgaz ve kalorifer bacalarının temizlenmesi gerektiğini hatırlattı. Kış ayları öncesinde baca yangınları, bacalarda oluşan kurumların temizlenmesi ve zehirlenmelere karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Toklucu, Kış mevsimi başlamadan soba ve doğalgaz bacalarının temizliğinin yapılmasının, can ve mal emniyeti bakımından önem taşıdığını dile getirerek, temizlenmeyen soba bacalarının zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep olduğunu, tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlarının ölümlere, kurum tutuşmasının ise yangınlara neden olduğu aktararak son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

ELEKTRİKLİ SİSTEMLER KONTROL EDİLMELİ

Soba ve Doğalgazlı ısınmaya alternatif olarak kullanılan ve lokal ısınma sağlayan ısıtıcılara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu ısıtıcılarda ve bağlı parçalarda ilgili standartlara uygunluk büyük önem taşıyor. Elektrikli ısıtıcıların etrafında yanıcı madde ve eşya bulundurulmamalı. Elektrikli ısıtıcılar eşya kurutmak için kullanılmamalı. Elektrikli ısıtıcılar yüksek akım ile çalışabileceğinden, sigortalarınız ve kablolar dahil tüm elektrik tesisatı kontrol ettirilmeli. Devrilme ve yanlış zeminde kullanım gibi hallerde yangın çıkabileceği unutulmamalı.

BACALARIN PERİYODİK TEMİZLİĞİ YAPILMALI

Bakımı ve temizliği yapılmayan bacaların kurum bağlamasından dolayı baca çekişi yeteri düzeyde sağlanamaz, bacadan Oksijen teminini azalttığından CO oluşumu artar.

Baca temizliği sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biridir. Gerek ısıtma sisteminin verimli çalışması, gerekse bina yangın güvenliğinin sağlanması baca temizliğine bağlıdır. Ülkemizde binalarda oluşan yangınların %20′si bacalardan kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan soba zehirlenmelerinin de en büyük nedeni temizlenmemiş bacalardır. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engeller ve oluşan partiküller bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet verir. Temiz bir baca yakıtın daha kaliteli yanmasıyla, yakıtta tasarruf sağlar ve çevre kirliliğini de önlemiş olur.

 

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2110 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.