DİDEM UÇAK

DİDEM UÇAK

KARNELER, ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER

KARNELER, ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER

Karneler bize neyi anlatır?

Karne öğrenciye başarılı yada başarısız etiketi koyan bir belge değildir. Çünkü bir kişiye başarılı ya da başarısız etiketi koymak sadece sayısal değerlerle belgelenmiş bir karneden oluşmaz. Fakat ne yazık ki bir çoğu ebeveyn için tek başına karne başarı ya da başarısızlık demek anlamına gelebiliyor. Halbuki karne öğrencinin eğitim süreci boyunca farklı alanlardaki derslere gerekli çalışma emeğini verip ve bu çalışma performası karşılığında öğrencinin öğretmenleri tarafından belli sınavlarla değerlendirilmesidir.

Karne alan çocukların duyguları ve bu karneler sonucunda ebeveynlerinin duyguları nasıldır?

Hiç şüphesiz karne notları iyi olan öğrenciler kendilerini iyi hissederler. Peki ya düşük notlar getirenler? Onlar karne sürecine birkaç gün kala çoktan kaygı ve korku havuzuna düşmüşlerdir bile. Ve karnelerini ellerine aldıkları gün de kendilerini değersiz, yetersiz ve başarısız hissedebilirler. Ebeveynlere baktığımızda her anne baba çocuğuna eğitim süresi boyunca belirli maddi manevi yatırımlar yaptığı için karşılığı olarak ta çocuğundan iyi bir karne ister ve bunu bekler. Çocukların iyi karne getırmesıyle ebeveynler kendisini başarılı ve değerli hisseder. Kötü karne getiren çocukların ebeveynlerinde ise suçluluk, utanç, değersizlik ve öfke gibi duygular görülebilir.

Kötü karne bize neleri anlatır ve neler yapılmalı?

Kötü karne bir ya da bir çok sebeple oluşmuş olabilir. Ne gibi çocuğun öğrenme güçlüğü dikkat sorunu kaygı bozukluğu depresyon gibi sayılabilecik bir çoğu psikolojik sorunları olabilir.

Çocuk ebeveynleri, arkadaşları, öğretmenleri ile ilgili sorunlar yaşıyor olabilir. Ders çalışmak için uygun tüm koşullara sahip olmayabilir gibi sayılabilecek bir çoğu faktör etkili olabilir.

İyi karneye karşılık çocuğu ödüllendirmek doğru bir davranış olmasıyla birlikte bu çocuğun doğal da bir hakkıdır fakat kötü karneye karşılık çocuğu cezalandırmak yanlış bir davranıştır. Bu ceza tutumu çocuğu hem sizden , hem okuldan, hem derslerden uzaklaştırabilir.

Ara tatilde karnesinde iyi not getiren çocuklar kadar kötü not getiren çocuklar da keyifli aktivetelerle arkadaşlarıyla ya da ailesiyle vakit geçirebilmeli. Fakat düşük not getirenler ailesiyle birlikte bu notlar niçin düşük geldi konusuna odaklanıp bunların sebeplerini bulabilirler ve bu yarı dönemde kötü not getirmeye sebep olan nedenleri kendilerince önleyebiliyorlarsa bu yapılabilir.

Çocuklar karne notu ile ilgili diğer çocuklarla ya da kardeşleriyle kıyaslanmamalı.

Öfkelenmek, çocuğa bağırmak, çocuğa aşağılayıcı sözler söylemek olmamalı. Bu tutumlar karşısında çocuk kendini suçlu, değersiz ve başarısız hissedebilir.

Çocuğun notlarıyla ilgili kötü yorum yapan bir sosyal çevresi (arkadaşları) , akrabaları vb. gibi kişiler varsa çocuğumuzu bu sözel şiddetlere karşı korumalıyız.

Çocuğunuza sevgi ve ilginiz karne notuna göre belirlenmemeli.

Kötü karne sonunda çocuğun ruhsal durumu iyi değilse ya da sizler ebeveyn olarak bu anlamda kendinizi çaresiz hissediyorsanız bir uzman psikologtan destek alabilirsiniz.

Bu yazı toplam 2908 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİDEM UÇAK Arşivi
SON YAZILAR