Kısmi Seçim Yasakları Nedir?

Kısmi Seçim Yasakları Nedir?

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yaklaşırken ‘Kısmi Seçim Yasakları’ da başladı. Vatandaşların merak ettiği bu yasaklar propaganda serbestliği ve bir kısım önlemleri de içeriyor.

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yaklaşırken ‘Kısmi Seçim Yasakları’ da başladı. Vatandaşların merak ettiği bu yasaklar propaganda serbestliği ve bir kısım önlemleri de içeriyor. Siz de bu yasakların neleri kapsadığını öğrenmek mi istiyorsunuz? İşte 13 Mayıs’a kadar geçerli olacak kısmi seçim yasakları ile alakalı her şey!

ysk.jpeg

Kısmi Seçim Yasakları Neleri Kapsıyor?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen bazı yasaklar 4 Mayıs 2023 itibarıyla geçerli olmaya başladı. Bu doğrultuda adaylar, partiler ve diğer paydaşların aşağıdaki yasakları dikkate alarak hareket etmesi gerekecek!

  • Vatandaşların e-posta adreslerine gönderilecek olan mesajlarda herhangi bir görüntülü, sesli ya da yazılı şekilde propaganda yapılamayacak. Siyasi partiler bu yöntemi sadece kendi üyelerine göndereceği mesajlarda kullanabilecek.
  • Seçim gününe 10 gün kala hiçbir yazılı, sözlü ya da görsel medya kanalında kamuoyu araştırması, anket sonucu, tahmin ya da benze unsurlara dair taraflı ve kasıtlı yayın yapılması ile bunların dağıtımının gerçekleşmesi söz konusu olmayacak.
  • Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanmasında tarafsızlık ilkesi dikkate alınırken denek sayısı ve kuruluş adının tüm detaylarıyla paylaşılması zorunlu olacak.
  • Son 10 günlük sürede devlet yetkililerinin makam otomobillerini ve resmi araçları kullanarak mitinglere katılması mümkün olmayacak.
  • Açılış törenleri düzenlenmesi ve bu tür törenlerin mitinge dönüştürülmesi söz konusu olmayacak.
  • Oy verme gününe kadar bakan, milletvekili ve adayların yapacakları gezi – toplantılardan hiçbir memur katılım sağlayamayacak.

ysk1.jpeg

YSK tarafından açıklanan bu yasaklara uyulmaması durumunda cezai yaptırımların söz konusu olacağını ifade etmek gerekir. Kısmi Seçim Yasakları, seçimlerin daha adil ve tarafsız bir şekilde sürmesini sağlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda seçimden çıkan sonucun millet iradesini yansıtması noktasında da önemli bir faktör olarak kabul görmektedir.

ysk3.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 947 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.