Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

MEB PATENT HAMLESİ

MEB PATENT HAMLESİ

Milli Eğitim Bakanlığı son yıllarda öğrencilerin kolektif olarak beyin fırtınaları yapmaları, mühendislik ve tasarım yetkinliklerini ortaya çıkartmaları ve en önemlisi hayal güçlerinin gelişimi için patent çalışmalarına yönlendirmelerini istemiştir. Birçok yönden eleştirilen bakanlık bu kararıyla bireysel gelişim ve grup etkilemişimi açısından son derece faydalı bir karara imza atmıştır. Peki, ebeveynler, öğretmenler ve uzmanlar olarak bu konuda katkı sağlamak için bizler neler yapabiliriz?

Fen Lisesi ve Kız Meslek Lisesi Müdürlerimizin girişimleri sonucunda düzenlenen eğitimlerde faydalı model, patent ve endüstriyel tasarım arasındaki farklılıklar anlatılmıştır. Değerlendirmenin nasıl yapıldığı ve hangi kapsamda yer alan ürünlerin patentlerinin alınabileceği açıklanmıştır. En önemlisi öğrencilerimize öz güvenli olmalarının önemi ve hata yapmaktan korkmamalarının gerekliliği belirtilmiştir.

Değerli ailelerimiz ve sorumlu eğitmenlerimiz bu konuda asla gençlerimizi yalnız bırakmayalım. Ortaya koydukları fikri beğenmesek bile özgüven kırıcı şekilde tepkiler vermeyelim. Her zaman yapıcı eleştiri öğrenciler tarafından sözlerinin önemli bulunup dinlendiğinin ve bu projenin sizler tarafından desteklendiğinin bir göstergesi olacaktır. Bunun yanında bu tip çalışmalara ilgisi olmayan çocuklarımızı zorlamayla birer tasarımcıya dönüştürmeye çalışmayalım. Unutmayalım ancak yetenek ilgiyle buluşarak bir başarı öyküsü yazılabilir. 

Düzenlenen eğitimler paralelinde patent araştırmalarına olan talep özellikle liselerde kendini göstermeye başlamıştır. Öğrenciler farklı tasarımlara ve uygulama özeliklerine sahip ürünlerini ortaya çıkartmışlardır. Bazı başvurularda bulunan liseler olmuştur. Özellikle bu başvurular sırasında patent dosyası hazırlama problemleri ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Üniversitemizden bu konuda yardım istenmiş ve sorunun çözümü için BŞEÜ TTO Patent uzmanımız ve endüstriyel tasarımcılar olarak bizler de destek sağlamış bulunmaktayız.

Tüm yapılan başvuru hataları ilgili gruplarla birlikte açıklamalı bir biçimde tekrar ele alınarak düzeltilmiştir. Tüm ebeveynlere, müdürlere ve öğretmenlere bu konuda tavsiyemiz dosya hazırlarken lütfen bizlere ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurup bu kapsamda destek ve eğitim talep edin. Unutmayın kamu görevlileri olarak en önemli görevimiz; gençlerimizin geleceklerine doğru yön vermek ve güvenilir hedefler koymalarını sağlamaktır.

Patent diğer önemli alanlarda olduğu üzere, bir hafta içinde açıklanmayacak konu başlıklarını içermekte. İlerleyen günlerde yeni yazılar Patent ve Tasarım çalışmaları için yayınlanacaktır. Kuruluşun şehrinde yeni Bayraktarlar, Erbakanlar, Cezeriler ve Fatihler ortaya çıkması dilleğiyle.
 

Bu yazı toplam 2648 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR