MECLİS KARIŞTI

MECLİS KARIŞTI

AK PARTİLİ MECLİS BAŞKANI, YİNE MUHALEFETLE BİRLİKTE HAREKET EDEREK PARTİSİNE SIRTINI DÖNDÜ.

Muhalefet meclis üyeleri tarafından verilen OSB mütevelli heyeti seçimiyle ilgili yazılı önerge, İl Genel Meclisini karıştırdı. 

Önergenin görüşüldüğü esnada, CHP İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz, Ak Parti Meclis Üyesi Serkan Yıldırım ve Ak Partili meclis başkanı arasında hararetli diyaloglar yaşandı.

MHP ve CHP İl Genel Meclis üyeleri Perşembe günkü birleşimde, OSB'lerin mütevelli heyetine seçilecek İl Genel Meclis Üyelerinin atamayla değil, seçim yapılarak belirlenmesini ve mecliste görüşülmesini talep etmişlerdi. Muhalefet üyelerinin önergesi Ak Partili meclis başkanının muhalefetle beraber hareket etmesinden dolayı 10'a 9 kabul edilerek gündeme alınmıştı.

"LİSTELER HAZIRLANDI"

Gündeme alınan önerge 6 Mayıs Cuma günü yapılan Mayıs ayı son birleşiminde görüşüldü. Önergeyle ilgili ilk olarak CHP İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz söz aldı. Meclis Üyesi Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant'ta "OSB'lere listeler hazırlanıp verildi mi?" diye sordu. Genel Sekreter Nalbant'ta, listelerin hazırlanıp vali beye verildiğini ve takdir yetkisinin vali beyde olduğunu söyledi. 

"RÜŞVET GİBİ BİR SÖZDÜ"

Nalbant'ın ardından Meclis Üyesi Yılmaz tekrar söz alarak: "Yeni seçilen başkanımızdan önceki başkanımız (Serkan Yıldırım) bizlere dedi ki; "Sizleri OSB'lerin müteşebbis heyetlerine aldıracağız. Bunu sayın milletvekilimize aktardık. Bende böyle düşünüyorum. Bu işi sadece Ak Partililer değil, tüm il genel meclis üyelerini kapsayacak şekilde olacak" dedi. Bu düşüncesini biz kabul etmedik. Bu bizlere verilen bir rüşvet gibi bir sözdü. O sözü kabul etmedik, seçim zamanı gelsin dedik. Ben ve arkadaşlarım çok meraklı da değildik. 

"ONLAR DEVLETİN VALİSİ..."

Sayın Musa Çolak valime sayın Halil İbrahim Akpınar valime selam ve saygılarımı gönderiyorum. Onlar devletin valisi olarak buradaki il genel meclisi temsilcilerini meclisin hür iradesine bırakmışlardı. Meclis kendisi seçiyordu. Hasan Hüseyin Çelik başkanımızdı o zaman. Kendi oylarıyla seçildi, hiç birşey denmedi.

Ama burada görüyoruz ki sayın valimiz bu kadar 20 kişilik il genel meclisi üyelerini cımbızla seçerek Ak Partili üyeleri OSB'lerin müteşebbis heyetine yazmıştır. Bu onun kendi takdiri olabilir. Ama ben sayın valimden "Bilecik'in valisiyim, herkese eşit davranırım, siz seçimle geliyorsunuz kendi adaylarınızı kendiniz seçin demesini beklerdik. Sayın valim bunu yapamadı, üzgünüm.

"ATAMALARI GÖZÜ KAPALI MI YAPTI?"

Atamaları acaba, gözü kapalı mı yaptı? 20 kişinin içerisinde Ak Partili üyeleri cımbızla mı seçerek aldı? Hangi kriterlere göre aldı?

Bürokratların atamaları var. Burada bir partili gibi davranarak bir partili gibi seçtiyse bürokratların atamalarında da bir partili kriterleri düşünüldü? Sayın valim, vali yardımcılarını OSB müteşebbis heyetlerine alırken, orada da mı öyle bir kriter gördü? Bunları öğrenmek istiyorum. 

Sayın valim bizleri bu konuda üzdü. Hangi kriterlere uygun olarak bu yüksek paralı OSB müteşebbis heyetlerine bu arkadaşları atadı? Bizler buralarda görev yapmıyormuyuz? Gölpazarı'nda Yenipazar'da ve İnhisar'da OSB yok. Buradaki arkadaşlar hangi kriterlere uygun olarak diğer OSB'lere yerleştirildi. Bunu da merak ediyorum. Bunu sayın valime soruyorum. 

"ATANIRKEN NELERİ DÜŞÜNDÜ"

Bu yüksek paralı yerlere vali yardımcıları bürokratlar il genel meclis üyeleri atanırken neleri düşündü? Hakkaniyet ölçüsümü düşündü, vicdanı mı düşündü yoksa birileri baskı yaparak mı söyledi ben bunu çözemedim. Çünkü bize daha önceden bir önceki meclis başkanı sizlere milletvekilim kanalıyla buralara aldıracam diyordu. Biz ona itibar etmedik. Burası eğer kamu kurumlarının temsili bir yeriyse, burada da OSB'lerde il genel meclis üyeleri müteşebbis heyetlerinde değerlendiriliyorsa burada hakkaniyet ölçüsü kullanılmalıdır diyordum. Çünkü bize verilen sözler vardı biz bu sözleri kabul etmediğimiz için mi acaba alınmadık? Bunu da öğrenmek istiyorum." dedi. 

"SENİN ŞEMSİYEN ALTINA GİRMEK İSTEMEDİM"

Meclis üyesi Turgay Yılmaz'ın açıklamalarından sonra diğer meclis üyeleri de söz alarak çeşitli yorumlarda bulundular. Hararetin zaman zaman yükseldiği konuşmalar sırasında CHP İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz, Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Serkan Yıldırım'ın iddialar konusunda sessiz kaldığını ve bir yorumda bulunmasını isteyerek: "Seçimlerden önce sizi buraya yazıyorum, liste burada milletvekilinin haberi vardı sizlere olumlu bakıyor dedikten sonra acaba ne değişti? Turgay Yılmaz olarak ben mi değiştim? Ben her zaman dobra adamım. Lafımı söylerim yeri geldiği zaman da saygımı gösteririm. Acaba ne değişti? Paralı yer olduğu zaman balıklama atlıyorsunuz, arkadaşlarınızı düşünmüyorsunuz. Verseniz de almayız böyle şeyleri. Teklifini kabul etseydim o zaman takla atardım senin şemsiyen altına girmek istemedim. Büzülerek kenarda durmak istemedim." dedi. 

"SAYGILI OLMAK LAZIM"

Bu sözler üzerine İl Genel Meclis Üyesi Serkan Yıldırım'da: "Takdir sayın valimizin. Son kararı veren sayın valimiz, hayırlı olsun" diyorum dedi. Yıldırım'ın bu sözlerinden sonra hararet mecliste iyice yükseldi. Meclis Üyesi Yılmaz: "Neden sayın valimizin arkasına sığınıyorsun? O zaman demedin sayın valim böyle diyor diye." dedi. Ak Partili Serkan Yıldırım'da: "Hocam kararlara saygılı olun. Biz bir şey demiyoruz. Her zaman saygılı olmak lazım" dedi. CHP'li Yılmaz'da: "Böyle olduğu zaman kararlara saygılı olun diyorsunuz. Zaten yüzündeki gülüşünden belliydi. Ama bana öyle demedin baştan."

MECLİS BAŞKANI İLE YILDIRIM ARASINDA GERİLİM

Hararetin tavan yaptığı anlarda Ak Partili Meclis Üyesi Serkan Yıldırım ile Ak Partili meclis başkanı arasında da gerilim yükseldi. Yıldırım: "Zaten burası bu konunun tartışılması gereken yer değil. 5302 sayılı kanunun okursanız. Bu başka bir ortamda konuşulur. Ama bu ortam, o ortam değil" dedi. Bu sözler üzerine meclis başkanı: "Serkan bey, ben 5302'yi 2-3 kere okumuş adamım. Belediyecilikten geldiğim için. Sizlerin gündeme alıp oylatmadığınız maddeleri de biliyoruz. O yüzden bize kalkıp maddeyi öğretmeye kalkmayın. Biz elimizden geleni yapıyoruz." dedi. Daha sonra Ak Partili Yıldırım'da: "O zaman okuyun. OSB'lerle ilgili burada karar alamayız" dedi. Meclis başkanı da: "Karar değil, burada alacağım karar tavsiye" dedi. Meclis başkanının bu sözlerine karşılık Yıldırım'da: "Alamazsın" diyerek net tavır koydu.

Meclis başkanı da karşılıklı tartışmanın ardından: "Valimiz isterse mütevelli heyetine kendisi atama yapabilir, isterse meclise gönderir eskiden olduğu gibi. Biz bu gelen mütevelli heyetine atama yoluyla değilde, mecliste seçim yapılarak belirlenmesini sayın valimize tavsiye ediyoruz" diyerek önergeyi oylamaya sundu. 

MECLİS BAŞKANI YİNE PARTİSİNE SIRTINI DÖNDÜ

Oylamada 10 Ak Partili meclis üyesi önergeye "Hayır" oyu kullandı. 9 muhalefet meclis üyesi ve Ak Partili meclis başkanıda önergeye "Evet" dedi. Böylece oylama 10-10 eşitlikle sonuçlandı. Fakat meclis başkanının oy üstünlüğüyle eşitlik 11-10 muhalefet lehine döndü. Ak Partili meclis başkanı, yine muhalefetle birlikte hareket ederek partisine sırtını döndü.

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 3770 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum