MİSAFİR KALEMLER

MİSAFİR KALEMLER

“Müşterinin eli mahkum, bizi tercih edecek” diyenlere iyi uykular

“Müşterinin eli mahkum, bizi tercih edecek” diyenlere iyi uykular

“Müşteri velinimetimizdir” tabelası hala birçok şirkette asılıdır. Kültürümüzün bu çok özel sözü iş yapma tarzında müşteriyi memnun etmeyi, güler yüz göstermeyi, onun isteklerini göz önünde tutmayı, kaliteli ürün ve hizmet sunmayı özetlemektedir.

Müşterinin sesini dinlemeyen, uyarılarını göz önünde tutmayan şirketlerin bundan sonraki süreçte işleri çok zor.

“Müşterinin eli mahkum, bizi tercih edecek” diyenler için “iyi uykular” demekten başka yapacağımız bir şey yoktur.

Bir şirketi uyandıracak sayısız neden vardır. Bunların her biri sürekli bize mesaj vermektedir. Ancak çevremizdeki bu kadar keskin uyarıcılar bile yeterli olmayabilir. Demek ki kimse kimseye zorla bir şeyi yaptıramıyor.

Mal ve hizmetlerinizi satın alan herkes müşteridir. Standartlarda müşteri odaklı olmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak yönetimin asli görevi olarak tanımlanmıştır.

Müşteri en keskin uyandırıcıdır. Gelişmeleri göremeyen, uyanık iken uykuda olanları uyandıracak en etkili uyarıcı müşterinin sesidir. Müşteri aslında hep bir şeyler söyler. Müşteri illa malınızı satın alan bir başka şirket olmayabilir. Bir mağaza işletiyorsanız, müşteri bireyseldir ve onun söyleyeceği şeyler son derece önemlidir.

Müşterinin sizin ürün / hizmetlerinizi satın alması için haklı gerekçeleri vardır. Bu gerekçeler ortadan kalktığında veya bir başka rakip, müşterilere daha iyi hizmet sunduğunda müşteri oraya gidecektir. O halde müşterinin önündeki seçenekler sürekli artarken, ömür boyu sizi tercih edeceği şeklinde bir düşünce büyük yanılgıdır.

Müşteri her geçen gün müthiş bir şekilde bilinçlenmekte ve kendisini geliştirmektedir. Dersini iyi çalışmakta ve öyle hemen dolduruşa gelmemektedir. Bir malı alıncaya kadar birçok teklif almakta, araştırma yapmakta, gezmekte ve sizi tercih etmektedir. Onun bu kadar az ve sayılarının kıt olduğu bir dönemde söyleyeceği şeyleri ve uyarılarını dikkate almamanın kaybettirecekleri için sanırım daha fazla sözü uzatmaya gerek yok.

Kalın sağlıcakla...

İsmail Hakkı Kavurmacı

Makine Yüksek Mühendisi

[email protected]

Bu yazı toplam 818 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MİSAFİR KALEMLER Arşivi
SON YAZILAR