MEHMET ERDAL

MEHMET ERDAL

NEME LAZIMCILIK İŞ BAŞINDA

NEME LAZIMCILIK İŞ BAŞINDA

Devlet-i Al-i Osmaniye, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en haşmetli dönemindedir. Sultan Süleyman dönemin alimlerinden süt kardeşi de olan Yahya Efendiye bir mektup yazar. Koca Sultan;

 “Sen ilâhî sırlara vakıfsın. Kerem eyle de bizi aydınlat. Bir devlet hangi halde çöker? Osmanoğulları’nın akıbeti nasıl olur? Bir gün olur da izmihlâle uğrar mı?” diye sorar.

Yahya Efendi kısa bir süre düşündükten sonra iki cümle ile okkalı bir cevap yazar gelen soru kağıdının arkasına? Cevabında Yahya Efendi;

“Neme lazım Sultanım!” der.

Bu cevabı hayretle karşılayan Sultan Süleyman Yahya Efendiye giderek konunun izahını ister. Yahya Efendi de;

“Sultanım. Bir devlette zulüm yayılsa, haksızlık şayi olsa, işitenler de ‘neme lazım’, deyip uzaklaşsalar, sonra koyunları kurtlar değil de çobanlar yese, bilenler bunu söylemeyip sussa…

Fakirlerin, muhtaçların, yoksulların, kimsesizlerin, feryadı göklere çıksa da bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür.

Böyle durumlardan sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimat ve hürmeti sarsılır. Asayişe itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlal de böylece mukadder hale gelir….”

İbret alınacak bir kıssa-i hisse. Devletin en ihtişamlı anında bile koca Sultan bir adım sonrasını düşünüyor.

Bu hikayeyi okuduktan sonra günümüz şartlarını düşünmeden edemiyoruz. Türkiye genelini bırakalım, Bilecik meseleleri bile neme lazım zihniyetinin iş başında olduğunu görüyoruz.

Hastane yerinin tespiti de yıllarca neme lazımcılık kurbanı mı oldu dersiniz?

Yenişehir yolu keza yine aynı. Daha ihalesinin kesinleşip kesinleşmediği bile belli değil. Bu zamana kadar yapılamayışı neme lazımcılık olabilir mi?

Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın yıllardır Bilecik’e yeni çevre yolu kazandırma çabası, Ankara’nın neme lazımcık anlayışına mı takılıyor?

Basın Masası konuklarından Sedat Bayam AVM’lerin esnafa olan zararlarından bahsetmişti. Hızla yayılan il dışından gelen büyük marketlere karşı alınmayan önlemler Neme lazım düşüncesinden midir?

Trafik sıkıntımız hat safhada. İnşaallah bu da neme lazım diye düşünülmüyordur.

Yukarıda saydığım birkaç örnek sadece. Onlarca, yüzlerce çıkartabilirsiniz bu örnekleri. Neme lazımcılık fikri yerleştiyse bir kere işimiz vahim.

Böyle bir yazıya da nemelazım diyenler çıkabilir.

Eee o zaman söyleyecek bir şey yok.

Nemelazım düşüncesi yerleşmemiş tüm dostlara selam ve dua ile.

Hoşçakalın. 

Bu yazı toplam 1932 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MEHMET ERDAL Arşivi
SON YAZILAR