O SÜRE UZATILDI!

O SÜRE UZATILDI!

2 Mayıs 2017 itibariyle zorunlu hale gelmesi öngörülen Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma süresi 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatıldı.

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, binaların satışı ya da kiralanmasında zorunlu hale gelecek olan EKB ile ilgili vatandaşların mağdur olmamaları için süreyi değerlendirmeleri istendi.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Daha basit bir ifade ile elektronik eşyalarda olduğu gibi  binalarda enerji performansının sınıflandırmasını gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi denilmektedir.

BİNALARIN  ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ NE ZAMAN ALINMALI?

Çevre ve Şehircili Bakanlığının 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe koyduğu  Enerji Kimlik Belgesi tüm  (mevcut – yeni )  binalar için geçerli  hale gelecektir.

YENİ BİNA VE MEVCUT BİNA TANIMINA HANGİ BİNALAR GİRİYOR?

1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar  yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, 1 Ocak 2011 tarihi EKB işlemleri için milat kabul özelliği taşımaktadır.

ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ  YENİ BİNALAR VE MEVCUT BİNALAR İÇİN  KİMLER HAZIRLAYACAK ? YETKİLİ KURULUŞLAR KİMLERDİR?

Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir.

BELGE NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK?

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.

 ALIM , SATIM, KİRALAMA DURUMLARINDA BELGE GEREKLİ Mİ ?

Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur.

Bina ve bağımsız bölüm satıldığında veya kiraya verildiğinde, mal sahibi tarafından alıcı veya kiracıya binanın Enerji Kimlik Belgesi de verilir.

Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içinde yenilenir.

Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenebilir.

Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Enerji kimlik belgelerinin düzenlenmesinden, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşun ilgili personeli ve yetkili kuruluş adına kuruluşun sahibi veya yöneticisi müteselsilen sorumludur.

Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır.

 Her  bina için bu belge alındığında  tıpkı otomobil ve beyaz eşyada olduğu gibi binaların enerji sınıfları da tüketici için bir değerlendirme kriteri haline gelecek. Bu nedenle konut, işyeri satın alacak olan vatandaşların Enerji Kimlik Belgesini mutlaka sormaları gerekiyor.

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3405 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.