Osmaneli depreme hazır mı?

Osmaneli depreme hazır mı?

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin ardından ‘Osmaneli depreme hazır mı?’ sorusuna yanıt verdi.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin ardından ‘Osmaneli depreme hazır mı?’ sorusuna yanıt verdi. Osmaneli merkez, Çerkeşli, Beşevler ve Yeşilçimen köylerinin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çeken Münür Şahin, “Bu hattaki köylerimiz büyük tehdit altında. Çerkeşli, Beşevler, Yeşilçimen fay hattının üzerinde veya yanında yer alıyor.” dedi.

Osmaneli’nden geçen deprem hattının uzun süredir sessiz olduğunu ifade eden Başkan Şahin, “Bu deprem hattı Çerkeşli, Beşevler, Yeşilçimen köyleri için çok büyük risk. Tek tesellimiz bu köylerde kat yüksekliğinin genel olarak iki kat olması. Zemin olarak ise su ve kumsal kötü bir zemin hepimizi ürkütüyor. Maalesef bu köylerimizde risk çok büyük.” ifadelerini kullandı.

osmaneli-depreme-hazir-mi-1.jpg

Münür Şahin, Osmaneli merkezi, Çerkeşli, Beşevler ve Yeşilçimen köylerinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattının alt kolunda meydana gelebilecek olası bir depremin etkilerinden bahsederken, şu ifadelere yer verdi:

“Kuş bakışı üç km mesafede olduğumuz bu deprem kuşağında meydana gelecek deprem Osmaneli Merkezi için de tehdit. Gölcük ve Düzce depremlerinden hiç etkilenmeyen Osmaneli olası bu depremden ne kadar etkilenir?

Osmaneli’de konut yüksekliğini dört kat ile sınırlandırdık. İlçemizin en yüksek binası TOKİ ise Osmaneli’de en sağlam ve depreme en dayanıklı bina. Sit alanımız ve ilçemizin jeolojik etütleri sonrası belirlediğimiz alanlarda kat yüksekliği üç ve iki olarak belirledi. Kısaca yükseklik ve zeminden dolayı riskimiz az. Kat yüksekliğinin düşüklüğü en büyük avantajımız.

Peki Osmaneli Merkezde olası depremde en büyük risk nedir? 2000 yılı öncesi deprem yönetmeliğindeki uygun olmayan yapılar büyük sorun. İlçemizde konutların yarısından fazlası bu durumda olan binalar. Depremde bu binalar risk altında. İsteyen gayrimenkul sahipleri isterlerse özel olarak depreme dayanıklılık testi yaptırabilirler. Belediye böyle bir çalışmaya girerse evlerin büyük çoğunluğu bu testlerden geçemez ve yıkım kararı çıkar.

osmaneli-depreme-hazir-mi-2.jpg

Osmaneli tarihinde yıkıcı bir deprem hiç olmamış. Bu büyük şansımız. Özellikle eski yerleşim yerimiz depreme çok dayanıklı. İznik defalarca yerle bir olurken Osmaneli depremden hiç etkilenmemiş. İnşallah ilçemiz depremlerden yine hiç etkilenmez.

Son olarak Osmaneli Belediyesi ekip olarak depreme hazır. Deprem yönetmenliğine uygun olmayan evler sahiplerince güçlendirilmeli. Kamu binaları olarak Hükümet binamız, iki okulumuz, Belediye binamızı yeniliyoruz. Jandarma ve Emniyet binalarımız yeni. Kamu binalarımızda sorun kalmıyor. Osmaneli depreme 2000 yılı öncesi yapılan binalar hariç hazır. Bu binalarda da kat yüksekliği olmaması riskimizi azaltıyor.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 1665 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum