ÖSYM YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI!

ÖSYM YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI!

ÖSYM, YKS sonuçlarını açıkladı! ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. ÖSYM, üniversite sınav sonuçlarını açıkladı. Binlerce kişinin YKS sonuçlarını öğrenmek istemesi nedeniyle ÖSYM’nin sitesi kilitlendi. ÖSYM AİS ekranından TC kimlik numarası ve şifreniz ile üniversite sınav puanınınız ve Türkiye sıralamanızı öğrenebilirsiniz.

30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) yaklaşık iki milyonu aşkın aday katılım sağladı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen yeni sınav sistemi YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 29 Haziran, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 1 Temmuz’da tamamlanmıştı. Milyonlarca öğrencinin geleceğini etkileyen 2018 YKS sınavı sonuçları için öğrenciler nefesini tutmuş yarının gelmesini bekliyor. İşte, cevabı büyük merak konusu olan YKS sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak? sorusunun yanıtı ve YKS sonuçları ile ilgili tüm son dakika bilgi ve detaylar...

YKS SINAV SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM tarafından daha önce yapılan açıklamada, Türkiye çapında gerçekleşen YKS nin sonuçları, 31 Temmuz Salı günü yani yarın açıklanacağı duyurulmuştu. Şimdi asıl merak edilen konu ise saat bilgisi. Ancak sonuçların açıklanacağı saatle ilgili ÖSYM'den herhangi bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili blgilendirme yapılır yapılmaz sizlerle paylaşacağız. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebilecekler. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde.

Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

- Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı

- TYT puanı ve başarı sırası

- AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları (varsa)

- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

Sınavlar sona erdi ancak sınava giren öğrenciler için maraton henüz bitmedi. Tercihlerin belirleneceği kritik süreç yeni başlıyor. Üniversite ve bölüm tercihi, aynı zamanda meslek seçimini de belirleyen önemli bir aşama olduğu için adaylar için bir o kadar önemli. Üniversite kayıtları 3-7 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşecek. İsteyenler 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında e- kayıt yapabilecek. Sınav sonuçları açıklandığı anda adaylar ais.ösym.gov.tr adresi üzerinden sorgulama yapabilecek. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar, tercih listelerini 7-14 Ağustos tarihleri arasında oluşturacak. ÖSYM tarafından tercih süreci başladığında, 2018 yılı tercih kılavuzu da yayınlanacak. Adaylar tercih kılavuzunu inceleyerek yükseköğretim programları arasında tercihlerini yapabilecekler. Tercih listeleri oluşturulduktan sonra adaylar, puanlarına ve tercih sıralamalarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirilecek. İlk tercih işlemi sonucunda boş kalan kontenjanlar için adaylar, ikinci defa tercih işlemi yapabilecek. YKS tercihi yapacak olan adaylar, tercih listesine en fazla 24 program ekleyebilecek. ÖSYM tarafından tanınan 24 tercih hakkının kullanılma zorunluluğu bulunmuyor. Adaylar hedefleri doğrultusunda tercih listesini oluşturup, istenilen sayıda yükseköğretim programını listesine ekleyebilir. Tercih listesi oluşturulurken en fazla istenilen programın ilk sıraya yazılması gerekir.

2018 YKS SONUÇLARI BU SAYFADA AÇIKLANACAK TIKLAYINIZ

YKS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar ise bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.

2018 ÖSYM YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

2018 YKS PROGRAMLAR VE KONTENJANLAR KILAVUZU

2018 YKS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza 2018 Temmuz ayının ilk haftası içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Şu bilgiyi de hatırlatma fayda var: kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1968 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.