MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

OYNAMADIKLARI TİYATRO KALMADI

OYNAMADIKLARI TİYATRO KALMADI

Bu eylemleri gören de memuru açlıktan ölüyor sanır. Eylemlerin, pazarlıkların ardı arkası kesilmiyor. Hükümetle pazarlıklar 3+3,5 mu olsun. 3,5+4 mü olsun pazarlık pazarlık pazarlık. Sanki hayat 3,5 ile 4 arasında geçiyor Neyzen Tevfik'in dediği gibi.

Bilecik'te Türk Eğitim Sen'in daha önce yaptığı basın açıklamaları yenilir yutulur cinsten değildi. Açıyor ağzını yumuyor gözünü, ağzına ne gelirse adeta söylüyor. Kültür Müdürlüğü önünde oynamadıkları tiyatro kalmadı. İstek ne, daha fazla para.

Devlette memurunu zorla kapısında tutmuyor. Eylem yapanlar kendilerinin daha fazla değer ettiğini düşünüyorsa istifa etsin, özel sektörde çalışsın daha fazla gelir elde etsin. Neticede böyle yapanlar da var. İmamlıktan istifa edip kendi özel işini yapan, öğretmenlikten istifa edip dersane kuran, müteahhitlik yapan tanıdıklarım var. Ayda 2-3 milyar parayı bırakıp özel sektörde daha fazla para kazanacağını düşünen varsa istifa etsin, devlet memursuz kalmaz. Zaten binlerce kişi memur olabilmek için sırada bekliyor.

Ülkemizin hayat şartlarında memur, çiftçiye, esnafa, emekliye nazaran en iyi gelir seviyesine sahip kesim. Hükümet her isteyene istediği kadar verirse bu maliyetini nereden karşılayacak.

Esnaf, sanayici biraz daha fazla vergi verecek, çiftçi biraza daha fazla üretecek, emekli maaş beklentisi içine girmeyecek; işçinin kesintileri artacak ve memura verilecek zammın maliyeti karşılayacak.

Memur sendikaları Allah aşkına Türkiye'de yaşamıyor mu? Çarpıcı bir örnek daha vereyim. Daha önce devlet memuru olmuş bir güvenlik görevlisi 2 bin lira civarında maaş alırken, beraber çalıştığı ve aynı işi yapan ancak müteahhit firmasında çalışan güvenlik görevlisi asgari ücret yani 701 tl alıyor. Memur olan güvenlik görevlisi daha fazla para diye eylem yaparken müteahhit elemanı güvenlik görevlisi maaşının az olduğunu sesli bile konuşamıyor.

Memura daha fazla imkan vermek için esnafın biraz daha fazla vergi vermesi, çiftçinin biraz daha fazla çalışması, emeklinin zam beklentisi içine girmemesi gerekir. Kazanıp da kazancından çalışan elemanının maaşını, sigortasını yatırmanın, kazancının vergisini yatırmanın ne demek olduğunu bilen var mı acaba. Memurlara maaşının brütü tahmin ediyorum 3-4 bin liradır. Tamamı eline verilse vergi ödemenin ne demek olduğu herhalde daha iyi anlaşılır. Eylem yapan memur acaba bunları düşünmüyor mu?

1990'lı yıllarda işveren sendikaları işverenleri zor duruma düşürecek bir sürü eylem yaptı. İşveren sorunu nasıl çözdü. Aynı fabrika içersinde çok sayıda müteahhit çalıştırıp işçi sayısını düşürdü.

Şimdi memur sendikaları hükümeti zor duruma düşürüyor. Bunun sonucunda sözleşmeli personel alımı fazlalaşır. Yukarıda Neyzen Tevfik'in sözünden bahsetmiştim. Neyzen Tevfik “Hayat üç buçukla dört arasındadır. Ya üç buçuk atarsın, ya da dört dörtlük yaşarsın” diyor. Kanaat sahibi olursan dört dörtlük yaşarsın, ama böyle giderse sözleşmeli personel sayısı artar, o zaman hayatı 3,5 yaşamaya başlayanlar olabilir.

Bu yazı toplam 1219 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR