ÖZ YURDUNDA GARİPSİN,ÖZ VATANINDA PARYA

ÖZ YURDUNDA GARİPSİN,ÖZ VATANINDA PARYA

ÖZ YURDUNDA GARİPSİN, ÖZ VATANINDA PARYA

 

Mehmet ERDAL--Köşe Yazısı
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in en meşhur şiirlerinden Sakarya Türküsü. Gazetemizin isminin “Sakarya” olmasına ilham veren şiirinde Üstad “Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya” mısrası tam da yazıma örnek teşkil edecek.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bir çok spor branşı yer alıyor. Ak Parti özellikle son yıllarda spora yaptığı destekle tesisleşmeye büyük önem veriliyor. 2015 verilerine göre Ak Parti döneminde Bilecik'e toplamda 95.2 milyon TL Gençlik ve Spor yatırımı yapılmış durumda. Bu denli büyük yatırımların yanında küçük işleri başaramadığımızdan dolayı bir türlü spor camiasının sıkıntıları bitmek bilmiyor.
Aralık ayının son haftasında Bursa'da düzenlenen Okullar Arası Halter Turnuvasına oğlumda yarışmacı olduğu için takip ettim. Haltercilerimiz bu yarışmada ilimize Türkiye 2.liği, 3.lüğü ve 4.'lük ünvanları kazandırdı. 60'a yakın ilden, 700'e yakın sporcunun katıldığı organizasyonda Bilecik'ten katılan sporcular hemen kendilerini belli ediyorlardı. Nasıl mı? Diğer vilayetlerden gelen sporcular tek tip kıyafetleri, hangi ilden ve hangi spor kulübünü temsil ettikleri belli oluyor,mayoları, haltere özel ayakkabıları ile göz durduruyorlar. Bilecik'in sporcuları ise her biri ayrı sivil kıyafetleri ile kimi eşofmanlı, kimi kot, kimi kumaş pantolonları ile farklı bir görünüm sergiliyorlardı. Bilecik'in 8-10 gencimize kıyafet bile alamadan turnuvaya gönderilmiş olması hüznü, sporcularımızın başarılarından duyduğumuz gururla Bilecik'e döndük.
Bu durumu ocak ayı başında İlgili dairenin İl Müdürü Aslan Yıldız beyefendiye bir arkadaşla yaptığım ziyarette ilettim. Halter sporundaki eksikleri bildirdim. Mesele sadece sporcuların turnuvaya giderken ki kıyafetleri değil, haltercilerin giydiği özel spor ayakkabıları, mayoları, ulaşım ve konaklamadaki problemleri ve en önemlisi ise 25 sporcunun 25 metrekarede antrenman yapmasının sıkıntılarını diğer veliler adına müdür beye aktardım.
Müdür beyden öğrendiğime göre Anadolu Yıldızlar ligine giden sporculara hiçbir ekonomik sıkıntının olmadığı, diğer spor branşlarında aynı özgürlükte olamadıklarını söyledi. Yer meselesinin ise binaların deprem dayanırlığına göre hareket edileceğini bildirdi. Halter Federasyonundan 40 bin TL yer yapımı konusunda para geldiğini, gerektiğinde yeniden federasyondan ödenek gönderebileceğini öğrendim.
Ziyaretimin sonunda an itibariyle hiçbir şey yapamıyorsanız Ocak ayında turnuvaya katılacak 2 sporcu var. Bu 2 sporculara eşofman alınsın ki Bilecikimizi temsil ettiği belli olsun ricasında bulundum. Fakat 2 sporcumuza 2 eşofman alıp, giydiremedik. Bu sporcularımızdan bir tanesi Türkiye Şampiyonu oldu. Böylelikle Halter de madalyalı sporcu sayısı 9'a yükseldi.
Ödenek yetersizliğinden ihtiyaçların giderilemediğini düşünerek, paranın kaynağı İl Özel İdaresine bir arkadaşımla birlikte gittik. Halis Nalbant bey malzeme yardımı için İl Özel İdaresi'nden 100 bin TL bütçe ayrıldığını ilgili kurumdan istek yapıldığı takdirde hemen bu alımların yapılabileceğini söyledi.
Görüşmemizi ilgili kurum müdürüne aktardım ve malzeme taleplerinin listesini de kendisine ulaştırdık. Fakat halen bu sporcularımızın ihtiyaçları giderilebilmiş değil. Ben Halter sporundaki sıkıntıları yakinen bildiğim için özellikle bu konuyu ele aldım. Diğer spor dallarında da durum pek farklı değil.
Düşüne biliyor musunuz bir tarafta malzeme ve yer ihtiyacı için bekleyen sporcular, diğer tarafta ihtiyaçları gidermek için ayrılmış 100 bin TL, yer yapımı için federasyondan gelen para var. Bir türlü 1 kilometrelik mesafeye bu talep yazıları ulaşmıyor. Aradan aylar geçmiş olmasına rağmen, halterciler halen daha 25 sporcu, 25 metre karelik salonda antrenman yapıyor. Spora teşvik böyle mi olacak? Antrenman salonundan memnun olan idareci varsa beri gelsin. Vali bey başta olmak üzere, Milletvekilleri, Meclis Üyeleri, spor camiasının tüm yöneticileri gitsinler halter salonuna baksınlar. Sporcunun değil, antrenman yapması, öyle bir ortamda dahi bulunmasının yanlış olacağını görecekler.
Aralık ayı son haftasında Engelli Halter sporcumuz Türkiye 3.'sü olmuştu. TRT'de dereceye giren sporcuyla röportaj yapmaya geldiğinde kameralar halter salonuna değil de, karete ve tekwando salonlarında çekimleri yapılmıştı. Sporcumuz Bilecik'in yüz akımız olabildi ama, salon için aynı ifadeleri kullanamıyoruz. Neden antrenman yaptığı salonda röportaj yaptırılamıyor? Veya utanılacak durumda bir salonda neden antrenman yapılıyor.
Aralık, Ocak, Şubat aylarında gidilen turnuvalarda tablolar hep yukarıda ki gibiydi. Zaten Mart ayından sonra da çok fazla turnuva yok. Genel bir ihaleyle tüm sporculara malzeme alımı yapılmış olsa bile turnuvalardan sonra yapılacak malzeme desteğinin bir anlamı var mı? Seneye kullanacaklar desek, sporcular aynı duracak mı, bir yandan hayat devam ediyor. Elbette ki giyecekler küçük gelecek.
İşin başında ilgili müdüre sıkıntıları aktardığım gibi, yazımı kaleme almadan önce de müdür beye yine taleplerimizin ne aşamada olduğunu sordum. Netleşmediğini üzülerek öğrendim.
Ak Parti döneminde aynı görüşteyiz diye koltuk kapanlar, Ak Parti misyonuna göre hareket etmeli. Cumhurbaşkanımız, “Hayatımızı Milletimize hizmete adadık. Milletimiz de her mücadelede bize destek verdi” diyor.
Reis-i Cumhurumuz bunu diyor da, Bilecik bürokrasisi neden uygulamıyor, anlamıyorum.
Üstadın dediği gibi “Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya”.
Selam ve dua ile.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.