PEHLİVANLAR NEFES KESTİ

PEHLİVANLAR NEFES KESTİ

Bozüyük Belediyesi tarafından bu yıl ikinci gerçekleştirilen 2. Karakucak Güreş Festivali sona erdi. Dünyaca ünlü milli güreşçilerin katıldığı festival vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Ülke çapında ses getiren 2. Karakucak Güreş Festivali Bozüyük'lülere atalarını hatırlatmakla birlikte milli duyguları kabarttı.
Türkiye Güreş Federasyonu Karakucak Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan festivalde kıran kıran bir mücadeleler yaşandı. Toplam üç kategoredi düzenlenen müsabakalarda ilk olarak minik güreşçiler hünerlerini gösterdi. Daha sonra yıldızlar kategorisi ile devam eden festival büyüklerin güreşleriyle tamamlandı.

dsc_0024-001.jpg
Mücadeleleri Bozüyük Kaymakamı Hasan Yaman, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Ak Parti İlçe Başkanı Mesut Çetin, Kent Konseyi Başkanı Osman Tekeli, Bilecik TSO Başkanı Şükrü Keskin, Bozüyük TSO Başkanı Buğra Levent, Güreş İl Temsilcisi Lütfi Akyüz, Güreş Ağası Mehmet Bayram, İlahiyatçı ve program sunucusu Ömer Döngeloğlu daire müdürleri ve STK temsilcileri tarafından takip edilen güreş müsabakalarında kıyasıya mücadele yaşandı.
'GÜREŞ ÇOK ASİL BİR SPOR DALIDIR'
2. Karakucak Güreş Festivali açılış programında konuşan Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, güreşin ata sporumuz olduğuna vurgu yaparak şunları dile getirdi: 'Güreş, Türkün cengaverliğinin mindere, çimene yansımasıdır. Ve aynı zamanda çok asil bir spor dalıdır.  Her ilçeden, her köyden, her mahalleden nice yiğitler çıktı. Dünya’da sırtı yere getirilemeyen pehlivanlarımız vardır. Uluslararası alanda dünya meydanlarında bayrağımızı spor adına ilk defa pehlivanlarımız dalgalandırmıştır. Bu pehlivanların sırtını sadece ölüm yere getirmiştir. Bu vesile ile güreş tarihimizde yer etmiş, rahmetle andığımız pehlivanlarımızı burada sizlerin huzurunda bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

dsc_0159.jpg
'ER MEYDANI HAYATI DA ÖĞRETİR'
Güreş sporu, kuvvet, maharet, zekâ ve konsantrasyonla sistemleşmiş özel bir spor dalıdır. Güreşin, Türk kavramı ile bütünleşmesi uzun bir tarihi geçmişe ve Türklerin Anavatanı olan Orta Asya’ya kadar gitmektedir. Orta Asya’dan günümüze kadar gelen tarih şeridinin her döneminde, saraydan kışlalara, yerleşik yaşayandan göçlere ve çobanlara kadar Türk milletinin her ferdi güreş sporunu benimsemiş ve uygulamıştır. Osmanlı İmparatorluğu kurulduktan sonra güreş herkesçe sevilen, saygı gören ve hatta padişahların yaptığı bir spor haline gelmiştir. bu festival ile; ata sporumuz olan güreşi canlandırmak, yapılacak müsabakalarda yeni yetenekler keşfederek güreş camiasına kazandırmak istiyoruz.

dsc_0165.jpg

İstiyoruz ki ata sporumuz güreş ilçemizde de hak ettiği saygın yerine tekrar kavuşsun. Ayrıca bizleri bir araya getiren bu er meydanı gençlerimize hayatı da öğretir. Hayatın içerisinde yenmek kadar yenilmenin de olduğunu, aslında insanın sadece başarıya odaklı olmasının yanlış olduğunu, insanın kimi zaman düşen, kimi zaman kalkan bir varlık olduğunu öğretir.
İçerisinde güreş eğitimi de verilen yaz okullarımızda bu yaz yaklaşık 3 bin 150 çocuğumuz çeşitli spor dallarında eğitim almaktadır.
Ayrıca Bozüyük Belediyesi İdman Yurdu Spor Kulübü olarak 13 branşta 550 lisanslı sporcumuzun 120 si güreş dalında bulunmaktadır. Güreşçilerimizi 4 tane alanında uzman antrenörle, onlar için yeni hazırladığımız Abdülhamit Han yurdundaki güreş salonunda hazırlıyoruz.
Bozüyük Belediyesi İdman Yurdu Spor Kulübü, güreş dalında gerek minikler, gerek yıldızlar, gerekse gençler kategorisinde bir çok başarıya imza attı. Ayrıca guruplarda derece elde eden 4 tane sporcumuz, Pazartesi günü yapılacak olan Minikler Türkiye Şampiyonasında bizleri temsil etmek için yola çıkacaklar. Buradan genç sporcularımıza da başarılar diliyorum.

dsc_0126.jpg
'BAYRAK SEVDASINI AŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ'  
Daha birkaç gün önce hain saldırı sonucu kaybettiği henüz 11 aylık olan evladını toprağa veren Jandarma Astsubay Çavuş Serkan Karakaya evladından geriye kalan yastığını yüreğine basıyor, aynı şekilde gözlerinin içine baktığı hayat arkadaşını dimdik durarak toprağa veriyor ve ardından da ‘Vatan Sağolsun’ diyor. Geçtiğimiz aylarda da Bozüyükümüzde de yine bir şehit evladımızı uğurladık.
İşte bu çocuklarımıza sporla birlikte vatan sevdasını, devlet sevdasını , milletin birliğini bütünlüğünü ve beraberliğini aynı zamanda da bayrak sevdasını da onlara aşılamaya çalışıyoruz.
Herkes iyi bilmelidir ki bu bayrağımız ilelebet göklerde yer alacak, ezanlarımız hiçbir zaman da susmayacaktır. Bu gün burada 55 baş ehlivanımız ile birlikte geçen sene14 tane güreş için yetiştirdiğimiz çocuklarımız 120 rakamını bularak burada güreş festivalinde yer aldı.
Başkan Bakıcı'nın ardından konuşan Kaymakam Hasan Yaman, müsabakaların kaybedeni olmadığını belirterek; "Geçen yıl ilki yapılan güreş festivalimizde güreş adına atılan tohum bu yıl filizlendi. Bu programda 600'e yakın sporcunun katılması ile çok yakından bizlerde buna müşahede ediyoruz. 

dsc_0196.jpg
'RUHU TERBİYE EDEN ATA SPORUMUZ'
Güreş ata sporumuz, güreşin çok önemli iki ayağı var birisi fiziki güç, bedeni güç, zeka, taktik ve hüner. Diğeri önemli ayağı ise güreşin kendi içerisinde oluşturduğu ahlaki kurallar, ilkeler, felsefesi ve prensipleri yani bir yandan bedeni terbiye ederken diğer yandan ruhu terbiye eden ata sporumuz güreş. 
Bu etkinliği düzenlenmesinde emeği geçen Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı'ya ve çalışma arkadaşların, bu etkinliğe katkı ve destek veren sporcularımızı kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. İnşallah ikincisi oldu bu yıl yüzlercesi olup daha geleneksel hale gelecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda güreş ağalığını üstlenen Sayın Mehmet Bayram'a da teşekkürlerimi sunuyorum. Bu müsabakların bir kaybedeni olmuyor çünkü buradaki coşkuyu, heyecanı yaşamak her zaman bir kazanç. Sporcularımıza başarılar, hemşehrilerime iyi seyirler diliyorum." dedi.

dsc_0179.jpg
Toplam üç kategoredi düzenlenen müsabakalarda dereceye giren isimler şu şekilde oluştu:
Minikler kategorisinde;
25-30 kiloda Enes Temel birinci, Ahmet Diyar Çelik ikinci, Eyüp Enes Kaya ise üçüncü oldu.
35 kiloda Ebubekir Erez birinci, Alper Çil ikinci, Ceyhun Gürses ise üçüncü oldu.
40 kiloda Melih Kaya birinci, Ahmet Eren Uğurlu ikinci, Hamza Kacır ise üçüncü oldu.
45 kiloda Tahir Özgür birinci, Özkan Kirazoğlu ikinci, Eren Fırat ise üçüncü oldu.
50 kiloda Nuri Taşkıran birinci, Yunus Birkay ikinci, Batur Alp Karafil üçüncü oldu.
55 kiloda Emrullah Yaş birinci, Eren Çetin ikinci, Turgay Ün ise üçüncü oldu.
60 kiloda Yusuf Kahraman birinci, Ömer Faruk Kacır ikinci, Kaan Bulur ise üçüncü oldu.
65 kiloda Alperen Demir birinci, Egemen Hopuz ikinci, Muhammed Ali Burgucu ise üçüncü oldu.
70 kiloda Emiralp San birinci, Ömer Faruk Alan ikinci, Hüseyin Oktay üçüncü oldu.
70-85 kiloda Ege Ziya Sakrak birinci, Ayberk Çetinkaya ikinci, Barış Konur ise üçüncü oldu.

dsc_0092.jpg
Yıldızlar kategoresinde;
40-45 kiloda Ertuğrul Gürer birinci, Yusuf Demir ikinci, Bekir Öztürk ise üçüncü oldu.
50 kiloda Halil Gökdeniz birinci, Metin Karabıyık ikinci, Emre Şahin ise üçüncü oldu.
55 kiloda  Ramazan Konak birinci, Mustafa Kaçmaz ikinci, Alperen Bal ise üçüncü oldu.
60 kiloda Ömer Faruk Doygun birinci, Ali Özgün ikinci, Şerif Başraslan ise üçüncü oldu.
65 kiloda Oğuzhan Sarıkaya birinci, Hüseyin Mazlınov ikinci, Mehmet Göktuğ İçmen ise üçüncü oldu.
70 kiloda Esat Ardıç birinci, Mustafa Yeniköy ikinci, Kazım Işık ise üçüncü oldu.
75 kiloda Kurban Büber birinci, Serhat Sert ikinci, Emircan Aydemir üçüncü oldu.
80 kiloda Serhat Bilicitürk birinci, Denizcan Çırak ikinci, Furkan Arslan üçüncü oldu.
80-100 kiloda Ömer Ağtaş birinci, Yusuf Durhan ikinci, Çağrıcan Bayram ise üçüncü oldu.

dsc_0204.jpg
dsc_0208.jpg

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2955 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.