Ramazan Ayı’nın müjdecisi: Berat Kandili

Ramazan Ayı’nın müjdecisi: Berat Kandili

Mübarek Ramazan Ayı’nın müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili, 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilecek.

Mübarek Ramazan Ayı’nın müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili, 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilecek.

Bilecik Müftüsü Ali Erhun, Berat Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, Berat Kandili’nin Allah’ın af ve mağfiretine nail olma böylelikle yüklerimizden berat edip kurtulma gecesi olduğuna dikkat çekti. Bu zaman dilimlerinin Müslümanlar için önemli olduğuna dikkat çeken Müftü Ali Erhun, şunları kaydetti:

“Hamd, bütün kâinatın sahibi, âlemlerin yaratıcısı, insanlara doğruyu ve yanlışı gösteren, her şeyi görüp bilen, kimseden bi haber olmayan, insanların hangisinin daha güzel amel yapmasını imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratan rabbimizedir. Salât ve selâm O’nun elçisine, son peygamberine, gönüllerin sultanı, âlemlerin efendisi, ins ve cinnin nura gark olma sebebine, her zaman ve her yerde bize güzel örnekler barındıran efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.v.) olsun.

Manevi iklim ayları diye ifade edilen üç ayların ikincisi olan Şaban ayındayız. Ramazan’a az bir zaman kaldı. Bu aylar, değişim yaşadığımız, gidişatımızı düzeltme gayretinde olduğumuz, ruh dünyamızı olgunlaştırdığımız ve ibadetler ile kulluk bilincine erdiğimiz zamanlardır. Bu zaman dilimleri, kulluk şuurunu arttırmaya, manevi iklimi teneffüs etmeye ve geliştirmeye, insana ve kâinata merhamet ve sevgi nazarıyla bakmaya ve ramazan ayında ise bu durumu doruk noktalara çıkaracağımız hazırlık günleridir.

Bu bakımdan Şaban ayı Hz. Peygamber’inde (s.a.v.) ibadete biraz daha fazla önem verdiği ve ramazana hazırlık yaptığı günlerdir. Hz. Âişe annemiz (r. anha) şöyle demiştir: “Hz. Peygamber (s.a.v.) bazı aylarda çok oruç tutardı. Hatta biz, onu bu ayda hiç iftar etmedi sanırdık. Bazı aylarda da çok iftar ederdi. Hatta biz, onu bu ayda hiç oruç tutmadı derdik. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Ramazan'dan başka bir ayın orucunu tamamladığını görmedim. Şaban'daki kadar, kendisinde, çok oruçlu olduğu bir ay da görmedim” (Buharî, Savm, 51). Bu bakımdan bu müstesna zaman dilimleri müslümanlar için çok kıymetli ve çok değerli anlardır.

Şaban ayının on beşinci gecesi olan 24 Şubat Cumartesi gecesi Berat Kandili’ni idrak edeceğimiz zamandır. Berat ifadesi; Kişinin bir yükümlülükten kurtulması ve sorumluluğun bulunmaması anlamına gelmekte olup o gece müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağını umduğu için bu isimle anılmıştır. Bu gecede Allah’ın kullarını affetmesi ile ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.v.): “Şâban’ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur” (İbn Mâce, İḳametü’ṣ-ṣalât, 191). Bu gece günahlarımızdan kurtulma ve Allah’ın af ve mağfiretine nail olma böylelikle yüklerimizden berat edip kurtulduğumuz gecedir.

Bu vesileyle Berat Gecenizi kutlar, bütün İslâm âlemine hayırlar ve bereketler getirmesini, içinde bulunduğumuz bu musibetlerden azâd etmesini, Filistin ve Gazze’de dünyanın gözü önünde müslüman kardeşlerimize yapılan bu katliamın bir an önce son bulmasını, o kardeşlerimizin bu savaştan zaferle çıkmasını ve onlara bunu reva görenlerin ise hak ettikleri cezayı görmesini rabbimden niyaz ediyorum. Berat geceniz mübarek olsun.”

berat-akndili1.jpg

Bu haber toplam 51 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.