MEHMET ERDAL

MEHMET ERDAL

’SAHTE İMAM’ HORTLATMAYIN

’SAHTE İMAM’ HORTLATMAYIN

Zaman zaman yayınlanmaya devam eden eski Yeşilçam filmlerindeki İmam karakterlerini hatırlarsınız. Pis sakallarıyla tanıtıldı imamlarımız televizyon sahnelerinde. Ağanın işine gelecek fetvaları verip, rüşvetin daniskasını yaptırdılar film karakterlerinde imamlarımıza.

Son yıllardaki tepkiler üzerine bu görüntüleri görmez olmuştuk. Lakin yeniden hortlatmaya başladılar bu sahneleri. Geçtiğimiz haftalarda yayına başlayan Kertenkele isimli dizi filmde yeniden görmeye başladık üç kağıtçı imam sahnelerini.

Daha fragmanlarını gördüğümde üzülmüştüm. İnşaallah yayınlanmadan kaldırılır diye de düşünmüştüm. Lakin yayına başladı. Bir hırsızın gizlenmek amacıyla imam kılığına girmesiyle karşımıza çıktı bu sefer sahte imam karakteri.

Dizinin yayınından sonra eleştiriler gelmeye başladı. İmamlarımızı küçük düşürdüklerine dair yayınlar başladı. Konu hakkında Diyanet İşleri Bakanlığı açıklama yaptı. Başkanlık; “Filmde karakteri edilen ‘sahte imam’ tiplemesi toplumsal saygınlığı olan din görevlilerimizi derinden yaralamıştır. Geçmiş dönemlerden kaldığını düşündüğümüz bu tarz senaryoların cübbeyle, sarıkla ve bu kıyafetlerin taşıdığı değerleri küçük düşürücü tiplemelerle bir dizide karakteri edilmesini tasvip etmek asla mümkün değildir. İmamın sosyal dünyasındaki yeri ve rolü hakkında gerçekliği tahrif ederek ortaya konan bu tipleme karşısında başta kanal yöneticileri olmak üzere ilgili makamların gerekli duyarlılığı göstereceğinden kuşkumuz yoktur” denildi.

Sonrasında da, Diyanet İşleri Başkanlığı Kertenkele film için camilerdeki çekimi yasakladığını açıkladı.

Diyanet’in açıklamaları sonrası yayıncı kuruluş tarafından da açıklamalar yapıldı. Art niyet olmadığını, filmin öğretici bir film olduğu savunuldu. Filme tepki gösterilerinde paralelci grup olduğu açıklamaları yapıldı. Paralelci grubun Turkuaz grubunu zor duruma düşürmek için filmi eleştirdiği iddiaları Turkuaz grubunca dillendirilmekte.

Ben işin gruplar çatışmasında değilim. İmam kıyafetiyle hırsızlık, üç kağıtçılık sahneleri televizyon dizisinde oynatılıyorsa, benim isyanım ona olur. Grupların menfaatleri doğrultusunda yaptığı açıklamalar beni ilgilendirmiyor. Hata hatadır. Ben televizyon ekranlarında imam kıyafeti giydirilmiş bir hırsız karakterinin oynatılmasını kabul etmiyorum. Sahte imam tiplemeleri toplumu rencide ediyor. Bu milletin hassasiyetleriyle oynamak yakışmıyor. Bu milletin değerleri için sahte imam hortlatmayın.

Sigaraya, içkiye, uyuşturucuya, küfürlü söylemlere haklı olarak ambargo koyan RTÜK, dini hassasiyetlerimize uygun olmayan davranışlara da aynı cezai müeyyideleri yürürlüğü koysun.

Hoşçakalın.

Bu yazı toplam 1606 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MEHMET ERDAL Arşivi
SON YAZILAR