MURAT YORULMAZ

MURAT YORULMAZ

SEÇİMLERİN KİLİT TAŞI SÖĞÜT OLACAK...

SEÇİMLERİN KİLİT TAŞI SÖĞÜT OLACAK...

Seçim atmosferine girdiğimiz şu günlerde, Bilecik kamuoyunda en çok konuşulan konular Ak Parti’ye milletvekilliği için müracaat eden 11 aday adayı, Bahattin Şeker’in Bilecik’ten yeniden milletvekili adayı olacağı söylentilerinin arttığı MHP kongresinde, Hüseyin Şensoy'un alkışlatılmaması ve milletvekili adayını ön seçim ile belirleme kararı alan CHP’de Yaşar Tüzün’ün de aday adayı müracaatını yapması oldu.

Önseçim kararından sonra Tüzün’ün aday adaylığına müracaat etmesi ile CHP’de kartların yeniden karılacağı ve şimdiye kadar kesin milletvekili adayı gözüyle bakılan Karaahmet’e göre yapılan hesapların da değişeceği düşünülebilir.

Şeker'in muhtemel adaylığı da hesapları karıştıran diğer bir faktör olurken, bir yandan MHP içerisindeki ülkücü camianın Şeker’e karşı mesafeli tutumu, diğer yandan da hep Şeker’in ekibinde olduğu yönünde dedikoduların dillendirildiği Hüseyin Şensoy’un il kongresinde katılanlara alkışlatılmamış olması MHP içerisindeki çekişmelerin henüz bitmediğini gösteriyor.

Adaylar kesinleştikten sonra çokça tartışacağımız bu konulara şimdilik girmeden, seçim sonuçlarını belirleyecek en önemli etkenlerden birine göz atalım.

2014’te yapılan Üst üste iki seçim ile seçmen eğilimlerinin belirginleştiği seçimlerde, Bilecik seçiminin kilit taşı olacak yer Söğüt olacak gibi gözüküyor...

Yerel seçimlerde CHP oylarının tarihte gördüğü en düşük seviyesine inerek ilk defa binin altında kalması ile belediyeyi iktidar partisinden alıp MHP’ye veren Söğütlüler, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan’a % 50’nin üzerinde destek vererek aynı yıl içerisinde iki farklı tercihte bulunmuşlardı.

Önce Sakarya Vadisi’ndeki seraların yağan kar ile çökmesi ve yaklaşık 300 çiftçinin mağdur olması, ardından belediye kapalı pazaryerinin çatısının çökmesi ile yaklaşık 140 tane aracın hasar görmesi yetmezmiş gibi, son olarak da gazete manşetlerinden inmeyen işçi eylemleri ile Söğüt; sandıktan her türlü ihtimalin çıkabileceği sürpriz bir seçim bölgesine döndü.

Seraların yıkıldığı tarihten beri devletten gelecek yardımı bekleyen çiftçilerin Ak Parti il kongresinde bir eylem hazırlığı içerisinde oldukları o zaman da kulislere yansımıştı. Hatta bununla ilgili güvenlik önlemlerinin alındığı, kolluk kuvvetlerinin her türlü ihtimali değerlendirerek tedbir aldıkları konuşulmuştu. Kongre bitiminde, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştürülen bölge muhtarları bir müddet daha Ankara’dan gelecek haberleri beklediler. Ancak, Söğüt’teki felaketten bir hafta sonra sel altında kalan Antalyalı çiftçilere devlet tarafından yardım yapılmasına rağmen Bilecik için hala “Sabredin” denmesi, nihayetinde bölge muhtarlarına valilik önünde basın açıklaması yaptırdı.

Basın açıklamasından sonra Bilecik Valisi Nayir ile de görüşen muhtarların bu tutumlarının, özellikle CHP ve MHP Söğüt İlçe Başkanlarının da bu eyleme katılmaları sebebiyle iktidar partisi tarafından nasıl değerlendirildiği konusunda çeşitli bilgiler kulaktan kulağa dolaşıyor.

Ne olursa olsun, hala maddi bir desteğin gelmemesi bölgede yüksek oy potansiyeline sahip olan Akparti’yi oldukça zor duruma düşürecek gibi görünüyor.

Söğüt’ün nüfus ve seçmen bakımından kalabalık bölgesi olan Sakarya Vadisinde sera krizinin yaşandığı tarih ile aynı vakitte, ilçe merkezinde de Söğüt Belediyesine ait kapalı pazaryerinin çatısının çökmesi sebebiyle yaklaşık 140 aracın zarar görmesinden dolayı ayrı bir kriz yaşandı.

Pazaryeri çatısının çökmesinden çok, altındaki araçların tahliyesinin sağlanmaması üzerinden yürüyen tartışmada, araç sahiplerinin büyük bir kısmı kaza sebebiyle bir muhatap bulamamaktan şikayetçi oldular. Kurtarma çalışmalarının başladığı ilk gün, çatı parçalarını kaldırmak için kullanılan vinçin halatının kopması sebebiyle, ilk kazadan hasar almadan kurtulan araçların da zarar görmesi bu şikayetleri daha da arttırdı. Kışın zorlu geçmesinin de sebep olduğuna inandığımız, belediyenin yolları açma ve temizlemede yetersiz kaldığı yönündeki söylentiler hala Söğüt çarşısında konuşulmakta.

Belediyeyi aldıktan kısa bir süre sonra cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmen tercihlerinin Erdoğan, dolayısıyla Ak Parti yönünde değiştiği Söğüt’te 2015 seçimleri bir nevi MHP’li belediye için de bir erken teste dönüştü. Yağan yoğun kar sebebiyle kırsalda Ak Parti’nin yaşayacağı sıkıntıların bir benzerinin de ilçe merkezinde MHP’nin yaşayacağını ön görebiliriz.

Ak Parti ile MHP teşkilatlarının bir nevi bilek güreşine tutuştuğu Söğüt’te, en son gazetemizin de günü gününe takip edip kamuoyunu aydınlattığı, bir fabrikada maaşlarını alamayan işçilerin yaptığı eylem, bütün partilerin stratejilerini ve seçim taktiklerini yeniden gözden geçirmelerine sebep oldu.

Eylemin ilk başladığı tarihten itibaren işçinin yanında yer alan parti teşkilatları, krizi çözmek ve kamuoyunda takdir toplamak amacıyla birbirleri ile yarıştı. En son fabrika yönetiminin işçilerin sözleşmelerini feshetmeleri ile farklı bir boyuta oluşan krizden zarar gören yaklaşık 1.000 işçinin tercihleri, ipi göğüsleyecek partinin belirlenmesinde de önemli bir unsur olacak.

Ak Parti ile MHP’nin kıyasıya bir yarış içerisinde olduğu ve yoğun kar yağışı sebebiyle yaşanan felaketler ve üstüne üstlük Söğüt ekonomisinin temel lokomotifi konumundaki fabrikanın faaliyetlerine ara vermesi bakalım en çok kime zarar verecek.

Veya bu krizleri kim fırsata çevirmeye başaracak?..

Ön seçim kararı almasıyla birlikte Yaşar Tüzün’ün isminin de yeniden ön plana çıktığı CHP’nin bu krizi nasıl değerlendireceği yıpranan bu iki partiye kaçan oylarını geri alıp alamayacağı da Söğüt’teki seçimi belirleyecek temel faktörlerden.

Bakalım seçimlerde kilit taşı olarak gördüğümüz Söğüt’te, seçmen tercihleri hangi partiyi öne çıkaracak ve bu tercih milletvekili hesaplarını nasıl etkileyecek…

 

Bu yazı toplam 5673 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MURAT YORULMAZ Arşivi
SON YAZILAR