DİDEM UÇAK

DİDEM UÇAK

SICAKLAR PSİKOLOJİK SORUNLARI TETİKLİYOR!

SICAKLAR PSİKOLOJİK SORUNLARI TETİKLİYOR!

İki Uçlu Bozukluk olarak nitelendirilen Manik- Depresif (bipolar bozukluk) bozukluk yaz aylarında artış gösteriyor.

Önceden manik- depresif olarak bilinen iki uçlu duygulanım bozukluğu olan bipolar afektif bozukluk (manik depresif bozukluk) riskli davranışlar sebebiyle kişinin kariyer hayatına, ilişkilerine ve sosyal çevresine zarar veren, tedavi edilmediği zaman ise intihara bile yol açan ciddi bir hastalıktır.

Bipolar (manik-depresif) bozukluk ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanır. Manik depresif durumu iki uç haldedir ve böyle yaşanır. Kişi bir süre manik dönemini yaşarken bir süre depresif dönemi yaşar.Manik terimi; aşırı enerjik, aşırı konuşkan, güçlü, aşırı hareketli ve öforik bir dönemdir.Bu yükseklerde uçan ruh hali birden karanlık ruh haline yani depresif döneme dönüşür(geçer) .Depresif terimi ise haz kaybı, sinirlilik, öfke,ağlama, üzüntü, değersizlik hissi, enerji kaybı, uyku problemlerinin yaşandığı bir dönemdir.Manik ve depresif dönemde görülen yükselmeler alçalmalar ise her insanda değişiklik gösterir.

Başlama yaşı genellikle 15- 24 yaş arasındadır ve sıklıkla yaşam boyu sürer. En sık 20'li yaşlarda başlar. Her 100 kişiden 1-2 sinde görülür. Kadın ve erkek arasında görülme sıklığı açısından farklılık yoktur. Çocuklarda ve 65 yaş üstünde nadiren görülür.

Mani dönemi nasıldır? Mani nöbetleri genellikle aniden başlar süresi 2 hafta ile 4-5 ay arasındadır.Mani döneminde kişi çok konuşur, aşırı hareketlidir, çok para harcar (düşüncesizce para harcama) eline yüksek rakamda para geçsin hepsini bitirir, uyku süresi azalır, enerji artışı vardır, toplumsal kurallara uymaz, dikkat dağınıklığı vardır, büyüklük fikirleri (kendini başbakan, peygamber zannetme) vardır, aşırı ticari girişimlerde bulunur, hayaller görme,sesler duyma, kokular algılama, ciltte karıncalanma algı bozuklukları gibi(halisinasyonlar).

Depresyon döneminde ise ortalama süresi 6 aydır. Bu dönemde dikkat azalır,bedensel halsizlik başlar, iç sıkıntısı vardır, ağrılar ,sosyal ilişkilerde azalma, uyku bozuklukları, kendine zarar verme, intihar düşünceleri, anlama kavrama güçlükleri gibi belirtiler vardır.

Manik ve depresif dönemin yaşandığı dönem ise karma(mikst) dönemdir. Peki bu mikst dönem nasıl yaşanır?Gün içinde mani ve depresyon belirtilerini aynı anda yaşar, buna karma(mikst) dönem denir.

Hastalığın Biyolojisi?

Bipolar bozuklukta genetik etkenler azımsanmayacak orandadır.Bununla birlikte beyinde duygudurumun normal düzeyde kalmasını etkileyen bazı anormallikler olduğu bulunmuştur.

İki uçlu bozukluğun en önemli özelliği mevsimsellik göstermesidir. Mevsimsel özellik olarak hastalar ilkbahar yaz aylarında taşkınlık, coşkunluk yaşarken sonbahar kış aylarında ise çökkünlük ve durgunluk içine girerler.Özellikle ilkbahar yaz aylarında geçiş hastalığın alevlenmesi açısından önemli risk taşır. Hastaların yaklaşık dörtte biri, hastalığın mevsimsel özellik taşıması nedeniyle ilkbahar ve yazın ilk günlerinde kötüleşirler. Kötüleşme yaşayan hastalarda dürtüsel , tepkisel davranışlar ,saldırganlık eğiliminde artma, öfke patlamaları, aşırı para harcama azımsanmayacak orandadır.

Mevsim geçişlerinde hastalık eşiği düşüyor;

İntihar eğilimi, kişinin kendine zarar verme davranışları görülebilir.Bu mevsim geçişi dönemlerinde kişilerin dikkatleri daha büyük olabilir. Dolayısıyla bu mevsim hastaların hastalanma eşikleri göreceli olarak düşük oluyor ve buna bağlı olarak hem kendisine hem de çevresindeki kişilere zarar verme tehlikesi ,taşıyan davranışlar gösterirler.

 

Bu yazı toplam 2379 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİDEM UÇAK Arşivi
SON YAZILAR