'SÖĞÜT, MEDENİYET ÇINARIMIZIN KÖKÜDÜR!’

'SÖĞÜT, MEDENİYET ÇINARIMIZIN KÖKÜDÜR!’

Söğüt’te bu yıl 736.’sı gerçekleştirilen Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nin milletimizin birlik ve beraberliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Kayı’nın evladıyım. Söğüt, bizim için sadece tarihi bir mekan değil. Söğüt, büyük medeniyet çınarımızın köküdür. Söğüt, yüzyıllar boyu üç kıtada adaletle hükmeden devletimizin hareket noktasıdır” dedi. 

‘ASLA KAZANAMAYACAKSINIZ’

Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’ne katılan Başbakan Binali Yıldırım, Ata ocağından hainlere seslendi. Ülkemiz üzerinde kötü emelleri olan karanlık güçlere çok sert mesajlar gönderen Başbakan Yıldırım, “Asla kazanamayacaksınız. Bu milletin kardeşliğini bozamayacaksınız. Bu şanlı bayrağı asla indiremeyeceksiniz, bu ezanları asla susturamayacaksınız” ifadelerini kullandı. 

 

‘SÖĞÜT RUHU YENİDEN DİRİLDİ’

Başbakan Binali Yıldırım, yüzyıllar önce Söğüt’ten yeşeren ve üç kıtaya hükmeden ruhun 15 Temmuz gecesi yeniden dirildiğini anımsatarak, “Çok badirelerden geçtik ama hamdolsun istiklalimize gölge düşürmedik. 15 Temmuz gecesi bu aziz millete acı yaşatmak istediler ama milletimiz buna boyun eğmedi. 15 Temmuz’da Söğüt ruhu yeniden dirildi” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN ATA BİNDİ!

Dev organizasyonun en renkli görüntüsü ise Başbakan Binali Yıldırım’ın ata binmesi oldu. Törenlerin son bölümünde at üzerinde vatandaşları selamlayan Binali Yıldırım davetlilerin sevgi gösterileri arasında tören alanını dolaştı.  

736.--ertugrul-gaziyi-anma-ve-sogut-senlikleri.jpg

736. Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri gerçekleştirildi. Geniş güvenlik önlemleri altında yoğun katılımla gerçekleşen bu yılki etkinlikler oldukça renkli ve coşkulu geçti. Kutlamalara, Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’da katıldı. BBP Lideri Mustafa Destici’de her yıl olduğu gibi şenliklerdeki yerini aldı. 

KAPALI TRİBÜNLER RAHATLIK SAĞLADI

Bu yıl şenliklere katılan davetliler bir ilkle karşılaştı. Tören alanındaki açık tribünlerin üzerinin kapatılması vatandaşların güneşten korunmalarını sağladı. Davetliler çok daha güzel bir ortam içinde kutlamaları takip etti. 

DESTİCİ’YE SÖZ HAKKI VERİLDİ

Bu yılki şenliklerin bir diğer ilki ise BBP Lideri Mustafa Destici’ye söz hakkı verilmesi oldu. Hatırlanacağı üzere Destici önceki yıllarda kendisine söz hakkı verilmediği için protokolü terk etmiş ve duruma tepki göstermişti. Şenliklerin tertip komitesinde yer alan yetkililer ise alınan karar gereği TBMM’de grubu bulunmayan siyasi parti liderlerine söz hakkı verilmediğini söylemişlerdi. Ancak bu durum bu yılki kutlamalarda değişti ve Destici kürsüye gelerek konuşma gerçekleştirdi.  

BAŞBAKAN, ERTUĞRULGAZİ TÜRBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

736. Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, Başbakan Binali Yıldırım’ın Ertuğrulgazi Türbesi’ni ziyaretiyle başladı. Ardından tören alanına giren Başbakan Binali Yıldırım coşkulu kalabalık tarafından sloganlar eşliğinde karşıladı. Yıldırım daha sonra vatandaşları selamlayarak protokoldeki yerini aldı. 

‘SÖĞÜT, TÜRK’ÜN BAYRAM YERİDİR’

Şenliklerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Söğüt’ün Türk’ün bayram yeri olduğunu ifade etti. Söğüt Şenlikleri’nin milli birlik ve beraberlik açısından önemli bir yer taşıdığını aktaran Aydoğdu, “Söğüt, tarihe şeref veren bir milletin yazdığı destandır. Söğüt,  asırlar sürecek mücadelenin başlama noktasıdır. Söğüt, kuruluşun olduğu kadar kurtuluşunda ulvi topraklarındandır. Söğüt, Türk boylarının uğrak yeri. Kısacası Türk'ün bayram yeridir.

Şenlikler, milli birlik ve beraberlik açısından son derece önemlidir. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara Söğüt'ten bu hainlere cevap vereceğiz. Yörük çadırlarında dumanlar tüttükçe hiçbir hain plan tutmayacaktır” dedi.

Başkan Aydoğdu’nun konuşması esnasında bazı tribünlerden atılan ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganları dikkat çekti. 

‘SÖĞÜT, KURULUŞUN RUHUDUR’

Vali Tahir Büyükakın ise Söğüt’ün kuruluş ruhu olduğunu anımsatarak, “Bu ruh, ışığını Peygamberimizden almaktadır. Zaman gelmiş yeniden dirilişin sembolü olmuştur Söğüt ruhu. Zaman gelişmiş kurtuluşun ruhu olmuş. Kuruluştaki ruh ile kurtuluştaki ruh Söğüt ruhudur. 15 Temmuz’a karşı duranda aynı ruhtur. Bu aziz millet bu toprakları çiğnetmedi ve çiğnetmeyecek” ifadelerini kullandı.

DESTİCİ İLK KEZ KONUŞTU

Bu yılki şenliklerde BBP Lideri Mustafa Destici’ye ilk kez konuşma hakkı verildi. Destici, kürsüye gelirken bazı tribünlerden ‘Recep Tayyip Erdoğan’, bazı tribünlerdense ‘Kerkük Türk’tür Türk kalacak’ sloganları atıldı. 

Destici, konuşmasının büyük bölümünü terörle mücadeleye ayırırken hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek mesajları verdi. Destici, isim vermeden CHP’yi de eleştirdi. 

DESTİCİ’DEN HÜKÜMETİN TERÖR POLİTİKASINA DESTEK

BBP Lideri Destici konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Emperyalist güçler, siyonistler devletimizin bekasına göz dikmiş vaziyette. 400 çadırla o devleti kuran ruh bugünde Söğüt'te buradadır. Türkiye’yi bölmeye çalışanlar ham hayal içerisindedir. Hep birlikte el ele vererek hayallerini zindana çevirmek vazifemizdir. Devletimiz terörün tüm unsurlarına karşı mücadele veriyor. Rabbim yardımcıları olsun, sonuna kadar destekliyoruz. Bir terörist kalmayana kadar destekçisiyiz.

 ‘ÖLÜRÜZ AMA TOPRAKLARIMIZI ÇİĞNETMEYİZ’

Bazıları çıkıp insansız hava araçlarının sivilleri hedef aldığını söylüyor. Hem mecliste oturacaksın hem teröristleri destekleyeceksin yok böyle bir şey, bunlar yol arkadaşları yol. Devlet bu kadar büyük mücadele içerisindeyken ABD'nin desteğini alırken bize düşen içerde birlik olmaktır. Hep birlikte mücadele etmeliyiz. Fırat Kalkanı harekatları başlamalı ve Suriye’nin kuzeyinde PKK YPG varlığına müsaade edilmemelidir. ABD değil 7 düvel gelse mücadele edilmeli, ölürüz ama bağımsızlığımızı vermeyiz, ölürüz ama Müslüman Türk topraklarını çiğnetmeyiz” dedi. 

‘KERKÜK TÜRK YURDU OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK’

Destici ayrıca 25 Eylül’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu sert bir dille eleştirerek, “Türkiye Cumhuriyeti varoldukça Kerkük Türk yurdu olarak kalmaya devam edecektir. Siyonistlerle işbirliği yapan Barzani boş hayallerinden vazgeçmelidir. Hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın bu konudaki adımları bizcede desteklenmektedir” şeklinde konuştu. 

‘MÜSLÜMANLARA ZULMEDİLİNCE KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR’

Destici son olarak Arakan Müslümanlarının yaşadığı zulme dikkat çekerek, “Müslümanlara zulmedilince kimsenin sesi çıkmıyor. Cumhurbaşkanımız bu konuda öncülük yapıyor. Girişimleri takdire şayandır. Milletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. İslam işbirliği teşkilatının, BM’nin sessizliği kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.  

BAŞBAKAN SÖĞÜT’TEN SESLENDİ

736. Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri kutlama programı kapsamında son olarak kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım, Söğüt’ten çok önemli mesajlar verdi. 

Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nin milletimizin birlik ve beraberliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başbakan Yıldırım konuşmasında şu mesajları verdi:

‘SÖĞÜT, SADECE TARİHİ BİR MEKAN DEĞİL’

“Bu topraklarda sadece dünyanın gördüğü en muhteşem devletlerinden birinin temeli atılmadı aynı zamanda dünyanın en muhteşem medeniyetlerinden birinin temeli atılmıştır.

Söğüt bizim için sadece tarihi bir mekan değil aziz kardeşlerim Söğüt büyük medeniyet çınarımızın köküdür temelidir Söğüt yüzyıllar boyu 3 kıtada adaletle hükmeden devletimizin hareket noktasıdır atalarımız söğütte yurt kurmuş bayrak dalgalandırmıştır. Kuruluşun mekanı yurdu vatanı bu topraklardır.

‘KAZANAMAYACAKSINIZ’

736 senedir ilahi bir name gibi semaya yükselen bereketli bir tohum gibi toprağa tohum salan işte bu devlet bilgeliği bizi adalet ve kardeşlikte birleştirdiği gibi bundan sonra da buluşma adresimiz olacak bağlarımızı daha da güçlendirecek. Kardeşliğimize gölge düşürmek isteyen alçaklara buradan sesleniyorum asla kazanamayacaksınız bu milletliğin kardeşliğini asla bozamayacaksınız bu şanlı bayrağı asla indiremeyeceksiniz bu ezanları asla susturamayacaksınız.

Bu çok önemli coğrafyada tarihin bu kritik dönemecinde bize bu aziz millete büyük görev düşüyor. Türkiye olarak bütün vatandaş kurumlarımızla tek vücut olarak adaletin kardeşliğin sesini yükseltmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Ecdadımızın bize bıraktığı bu mübarek toprakları geçmişteki bütün tecrübeyle bütün birikimle geleceğe gelecek kuşaklara taşıyacağız. Bugün aziz hatırasını andığımız Ertuğrul Gazilere layık olmak için var gücümüzle çalışıyoruz çalışmaya da devam edeceğiz.

‘BU MİLLET HER ZAMAN ZULMÜN KARŞISINDA OLDU’

Bu millet her zaman zulüm karşısında adaletin yanında olmuştur. Çünkü buradan doğup yükselen medeniyetimizin manevi temelleri üzerinde bu vardır. Kafkasya’dan Balkanlar’a kadar gittiğimiz her yere sevgi götürdük, adalet götürdük, hoşgörünün sancaktarı olduk. Çünkü bizim medeniyetimiz sevgidir ilimdir irfandır barıştır kardeşliktir, biz yeryüzünde ayrılık tohumları eken fesat çıkaranlara yıllar boyunca aynı kalp atışlarıyla aynı yüce değerler etrafında aynı ufka yönelerek cevap verdik.

7 asır önce burada Söğüt’te filizlenen ulu çınarın kökleri Şeyh Edebali’lerin bilgeliğinden gelmektedir. Bu yüzden hala milletimiz yürek dağlayan felaketler karşısında örnek dayanışma sergiliyor. Bu aziz milletin yaşama üslubu bu milletimizin hayat felsefesidir. Aziz Türk milleti sonsuza kadar bu hayat düsturunu yaşatma azim ve kararlılığındadır.

’15 TEMMUZ, YENİDEN DİRİLİŞİN MİLADIDIR’

Çok acılar, çok musibetler gördük, çok badirelerden geçtik ama hamdolsun istiklalimize gölge düşürmedik. Bu milletin ruhuna, değerlerine yabancılaşan FETÖ terör mensupları 15 Temmuz gecesi bu millete acı yaşatmak istediler. Ertuğrul Gazi’nin taşıdığı ruhtan beslenemeyenler o gece bu aziz milletin istiklaline kast ettiler. 15 Temmuz zorbalığa, baskıya, darbeye karşı milletin özgürlük demokrasi aşkıyla verdiği en güzel cevaptır. Söğüt ruhu 15 Temmuz’da tekrar dirilmiştir, yeniden diriliş yeniden yükselişin miladıdır 15 Temmuz.

‘NEREDE MAZLUM VARSA ONUN YANINDAYIZ’

Aynı zamanda gönül coğrafyamızında sahibi biziz Arakan’a, Filistin’e, Kudüs’e de sahip çıkarız nerede mazlum varsa onun yanındayız nerede zulüm varsa nerede vahşet varsa onunda karşısındayız biz ecdadımızdan bu mirası devraldık bundan böyle de aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Destansı bir varoluş mücadelesi verdik milletin tarih boyunca gönlünü de vatanını da hep bu aşk ile aydınlattı adaletle hükmetti adaletle paylaştı. Burada Ertuğrul Gazi’nin manevi huzurunda bu mübarek topraklara bu ruh bu manayı aşılayan milletin medeniyet yolculuğuna yön veren bütün kahramanlarımızı bütün şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Vali Tahir Büyükakın tarafından kendisine hediye takdim edildi. 

Programın devamında, öğrencilerden oluşturulan Söğüt Mehter Takımı ve Jandarma Genel Komutanlığı bando ekibi tarafından konserler verildi. Ayrıca güreş turnuvası gerçekleştirildi. Kutlama programı, tören geçişi ile sona erdi. 

BAŞBAKAN ATA BİNDİ

Başbakan Yıldırım, törenin sonunda ata binerek tören alanındaki vatandaşları at üzerinden selamladı.  

Başbakan Yıldırım ve beraberindekiler Eskişehir’e doğru yola çıktı.

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum