ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

SÖĞÜT´TE ATA ÜNİVERSİTESİ

SÖĞÜT´TE ATA ÜNİVERSİTESİ

2008 yılında birçok basın yayın organında Söğüt´te Ata Üniversitesi kurulacağı yer aldı. Kurulacak üniversiteyle ilgili vakıf kurulduğu, Dereboyu köyünde arazi alındığı 2009 yılında çalışmaların başlayacağı ifade ediliyordu.
Zamanın Belediye Başkanı şimdi olduğu gibi yine Halil Aydoğdu idi. Başkan Aydoğdu´da Ata Üniversitesi´nin kurulacağı hususunda açıklamalarda bulunmuş. Bu hususta yapılan açıklamalar bizim gazetemizde de yar almıştı. Ata Üniversitesi´nin kurulacağıyla ilgili haberleri başka basın kuruluşunun verdiği haberle gündeme taşımak istiyorum.
Cihan Haber Ajansı 25 Kasım 2008 tarihinde Ata Üniversitesi´nin kurulacağı haberini şöyle vermişti. “Türkata Vakfı tarafından Söğüt´te kurulması planlanan Türkata Üniversitesi için geri sayım Başladı. Üniversitenin kurulacağı arazinin büyük bir bölümü Vakıf tarafından satın alınırken, proje çalışmaları da son aşamaya geldi.
Türkata Vakfı tarafından Söğüt´te kurulması planlanan Türkata Üniversitesi için geri sayım başladı. Üniversitenin kurulacağı arazinin büyük bir bölümü vakıf tarafından satın alınırken, proje çalışmaları da son aşamaya geldi. Söğüt´te Osmanlı Devleti´nin ilk çadır kurduğu araziye üniversite kurmak için kolları sıvayan Türkata Vakfı, çalışmalarına hız verdi. Kuruluşunun hemen ardından, ilk iş olarak üniversite kurma çalışmalarına başlayan ve mekan olarak da Osmanlı Devleti´nin ilk başkenti olan Söğüt´ü seçen Türkata Vakfı, geçtiğimiz aylarda, Söğüt´ün Dereboyu Köyü´ndeki arazilerin büyük bir bölümünü aldı. Arazi çalışmaları hızla devam ederken, bir yandan da plan ve proje çalışmalarını sürdüren Vakıf, önümüzdeki günlerde üniversitenin maketini yaparak temel atma aşamasına gelecek. Gelecek yılın ilk aylarında ise temel atılması planlanıyor. Üniversite arazisinde son incelemesini yapan Türkata Vakfı Mütevelli Heyeti, Söğüt´te biraraya gelerek çalışmaları değerlendirdi. Vakıf Başkanı Ziya Yılmazbilen´in yanı sıra, Prof. Dr. Mevlit Karakaya, Prof. Dr. Recai Coşkun ve Prof. Dr. Zuhal Cafoğlu, Nihat Yazar, Mustafa Aslan, Yavuz Temizel, İbrahim Özbay, Özgür Bayraktar, Cengiz Yazanel, Volkan Demirel, Zekeriye Gündoğdu ve Murat Tabak ile İşadamı Erdil Balan´ın katıldığı toplantıda gelinen aşama ve bundan sonra yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Osmanlı´nın, Söğüt´ün bağrında dünyanın en muhteşem devletlerinden birisini kurduğunu, bu nedenle de, Türk Milleti için Söğüt´ün manevi bir değeri olduğunu belirten Türkata Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ziya Yılmazbilen, üniversitenin Söğüt´e ve Osmanlı´ya olan vefa borcunun ödenmesi için atılmış bir adım olduğunu kaydetti. Mekan alarak da Osmanlı´nın ilk çadır kurduğu yerlerin seçildiğini, bunun da ayrı bir önem taşıdığını kaydeden Yılmazbilen; "Osmanlı´nın ilk çadır kurduğu bu topraklarda, milli ve manevi değerlere sahip çıkan, pozitif ilimlerle donanmış bir nesil yetiştirme gayretimiz sonucu, bu ruhun çıkış noktası olan Söğüt´e bir üniversite yapmaya karar verdik. Vakfımızın ilk ve en büyük projesi de budur. Bunun için yaklaşık 3 ay önce çalışmaya başladık, Söğüt´e gelerek arazide incelemelerde bulunduk ve kolları sıvadık. 3 ay içinde arazi alımı ve proje çalışmalarına ağırlık verdik. Bu çalışmalarda sona gelindi” dedi.
Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu aynı ajansa Ata Üniversitesi´nin kurulmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor. "Üniversitenin kampüsü, 250 dönüm arazi üzerindeki 7 -8 binadan oluşan külliye şeklinde ölümlerden oluşacak ve bu şekilde 3 ayrı bölüm düşünüldü. Avlulardan oluşan bölümlerde Selçuklu, Osmanlı ve modern mimari bir arada olacak. Bu yapılırken de tamamen eğitim ön planda tutulacak, binaların görünümünden çok işlevine önem verilecek. Binalar eğitimin en güzel şekilde verileceği tarzda yapılacak" şeklinde konuştu. Şu anda 77 dönüm arazinin satın alındığını, bunun yakında 250 dönüme çıkarılacağını ve alımların devam edeceğini de ifade eden Başkan Halil Aydoğdu, "Bir bölüme avludan girilecek ve bu avlunun içine binalar yerleştirilecek. 15 bin metrekareden oluşacak bir binanın içinde 7 bin metrekareye yakın avlu ve 8 bin metrekare de oturum alanı olacak. Bu alanda 4 katlı binalar yapılacak."
Ben 2008´den bu yana olan bilgileri verdim. Evveliyatı var mı araştırmadım. 2008 yılını kabul etsek aradan 8 yıl geçmiş henüz bir çivi çakılmamış. Söğüt Belediye Başkanı yine Halil Aydoğdu bir açıklama yaparsa memnuniyetle yayınlarım.

Bu yazı toplam 1793 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR