Taner Hoca, TADİV çalıştayında çağrıda bulundu

Taner Hoca, TADİV çalıştayında çağrıda bulundu

BŞEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin, TADİV’de düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkistan coğrafyasında ortak dil birliği sağlanması çağrısında bulundu.

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) tarafından 1. Azerbaycan Türkiye Dayanışma Haftası kapsamında ‘Türk Dünyasını Yönlendiren Türk Gençliğine İlham Veren Şahsiyetler Çalıştayı’ düzenlendi.

taner-hoca-cagri1.jpg

TADİV’in Ankara’daki merkezinde düzenlenen çalıştaya, TADİV Başkanı ve Cumhurbaşkanı Dış İlişkiler Başdanışmanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Azerbaycan Türk Evi (ATEV) Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Taner Bilgin, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nadim Macit, Türk dünyasının sevilen sanatçılarından Ahmet Şafak başta olmak üzere diğer davetliler katıldı.

taner-hoca-cagri2.jpg

Çalıştayda, Türk Dünyası Teşkilatı’nın çalışmalarına ilişkin fikir alışverişinde bulunulurken Türk Dünyasına dair neler yapılabileceği masaya yatırıldı.

Çalıştayda söz alan gazetemiz yazarı BŞEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin, Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden Yusuf Akçura’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ sözüne atıfta bulunarak Türkistan coğrafyasındaki Türk devletleri ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini ifade etti.

Taner Bilgin, yaklaşık 80 yıl boyunca Rus himayesinde kalan Türk devletlerinin ne yazık ki asimilasyona uğradığını, bu nedenle buradaki Türk kardeşlerimizle dil birliği noktasında büyük sıkıntılar yaşadığımızı söyledi.

taner-hoca-cagri3.jpg

Karabağ'ın azatlığının Türk Dünyasının şahlanışın başlangıcı olması temennisinde bulunan Bilgin, “Türkiye, bu coğrafyada Türkçe konuşulması halinde lider olabilir ve Türkistan coğrafyasındaki kardeşlerimizle yeniden bir birlik sağlanabilir.” diye konuştu.

Türkistan coğrafyasından gelip Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde eğitim-öğretim gören öğrenci sayısına da değinen Taner Bilgin, BŞEÜ’de 2400’e yakın Türk dünyasından öğrencinin olduğunu ifade etti. Bilgin, bu başarıda en büyük pay sahibinin BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir olduğunu dile getirerek Rektör Beydemir’e şükranlarını sundu.

Bilgin son olarak BŞEÜ’de olduğu gibi diğer üniversitelerinde bu konuda hassasiyet göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

taner-hoca-cagri4.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 915 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum