MİSAFİR KALEMLER

MİSAFİR KALEMLER

Toparlanıyoruz

Toparlanıyoruz

Enkaz altından feryatlar yükselirken, pek çok konu konuşulamaz ve tartışılamazdı elbet. Ama olayın sıcaklığı geçince ayrıntılar da birer birer ortaya çıkmaya başladı...

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, telefon kayıtlarına bakarak söyledi. 04.17'de deprem oldu. 04.25'te Cumhurbaşkanı Erdoğan aradı. 05.45'te ise 2. Ordu'ya bağlı askeri birlikler enkaz üstündeydi.

Kayıtlar ortada: İlgili bütün bakanlar 05.00'te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında AFAD'da toplantıdaydı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sabah 09.00'da bölge milletvekili Mahir Ünal'la birlikte Kahramanmaraş'ın Trabzon Caddesi'ndeydi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise 09.00'da Adıyaman'daydı. Diğer görevli bakanların durumları da farklı değil. Hepsi anında bölgeye hareket etti ve 36 gündür de oradalar.

Mahir Ünal, 36 gündür tek bir tweet atmadı. O koşuşturma içinde birkaç dakikasını bu işe ayıramadı, ayırmayı düşünemedi.

Onlar canlarını dişlerine takıp koşuştururken, birileri de telefonlarını eline aldı, bilgisayar başına geçti, kirlettikçe kirletti. Üç kuruşluk faydaları olmadığı gibi sadece bozgunculuk yaptı.

***

Son iki hafta sonunu Deprem Bölgesi'nde geçirdim. İlkinde binası girilemez hale gelen Malatya Vuslat Tv'ye konteyner götürdük. İkincisinde de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın öncülüğünde, Anadolu Yayıncılar Derneği'nin organize ettiği ziyarete katıldık. 70 gazeteci arkadaşımızla Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya'daki son durumu yerinde gördük. Bakanlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, kamu görevlileri ve depremzedelerle görüştük. Bölge gerçeğini gözlerimizle gördük. Televizyonların gerçekleştirdiği ortak yayınlara katıldık.

Lafı uzatmadan söyleyeyim:

O koparılan yaygaralar ve atılan twitler pek işe yaramamış. Depremzede, bölgede çadırdan konteynere geçiş aşamasına gelindiği, on binlerce ailenin konteyner kentlere yerleştiği şu günlerde hâlâ çadır muhabbeti yapanlara çok tepkili. Hele hele "Nerede bu devlet" diyenlere sövüyor. Evet, hem de ağız dolusu sövüyor...

Hepsi bizzat yaşadılar o felaketi. 110 bin kilometrekarelik alan etkilendi. 48 bine yakın can gitti. 14 bin 398 artçı sarsıntı yaşandı. 14 milyon insan etkilendi. 22 milyar dolarlık ticaret hacmi çöktü. Afet, Türkiye'ye 50 milyar dolarlık zarar verdi.

Ama çökmedik, çöküş bekleyenlere inat hızla toparlanıyoruz. Bölgeden ayrılanlar da geri dönmeye başladı.

Hatay'da 90, Kahramanmaraş'ta 70, Adıyaman'da 40 belediye var. Türkiye'nin dört bir yanından yara sarmaya gittiler. "Nereye kadar" derseniz, sonuna kadar! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi, "Tamam, biz artık ayağa kalktık" denilene kadar orada olacaklar.

Biz de zaman zaman gideceğiz. Eksikleri belirleyip istismar etmek için değil, eksik tamamlamak için uğraşacağız.

Elbette eksikler, sıkıntılar, problemler olacak. Bütün dünyanın üzerinde birleştiği gibi çok büyük bir afet yaşadık biz. Ama düştüğümüz yerden ayağa kalkacağız. Bu millet başarıyor bunu.

Gittik ve bizzat yerinde gözlerimizle gördük. Bu millette o irade, bu devlette de o güç var.

EMİN PAZARCI - AKŞAM GAZETESİ

Bu yazı toplam 1901 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MİSAFİR KALEMLER Arşivi
SON YAZILAR