Traktör denetimleri yapılacak

Traktör denetimleri yapılacak

Bilecik İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Muzaffer Sandal, traktör kazalarında yaşanan can kaybının önüne geçmek adına Mart ayı içerisinde etkin biçimde denetimler gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bilecik İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Muzaffer Sandal, traktör kazalarında yaşanan can kaybının önüne geçmek adına Mart ayı içerisinde etkin biçimde denetimler gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bilecik’te 2021 yılında meydana gelen 6 ölümlü kazadan 5’inin traktör devrilmesi sonucuyla meydana geldiğine dikkat çeken Albay Sandal, traktör sürücülerine hem çeşitli eğitimler verileceğini hem de gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için denetimler gerçekleştireceklerini ifade etti.

traktor-denetimleri1.jpg

Albay Muzaffer Sandal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Ülkemizde tarımsal üretim, bölgenin iklim çeşitliliği sayesinde çok çeşitli alanlarda yapılmaktadır. Buna bağlı olarak da tarımsal faaliyetlerde kullanılan araçlar yılın büyük bir kısmında çok yoğun olarak kullanılmakta trafikte uzun mesafeler kat edilmektedir.

Bilecik ili jandarma bölgesinde 2021 yılında meydana gelen (126) trafik kazasının 6’sı ölümle sonuçlanmıştır (1 otomobil, 5 traktör kazası).  (22)'sine traktör cinsi araç karışmış olup bu kazalarda traktörde bulunan (5) vatandaşımız hayatını kaybetmiş, (11) vatandaşımız yaralanmıştır. (1 otomobil kazasında 1 vatandaşımız emniyet kemeri takmamaktan dolayı vefat etmiştir.)

Ülke genelinde kazalar incelendiğinde; tarım araçlarının ve traktörlerin çoğunlukla köylerde/kırsal bölgelerde faaliyette bulunmalarına bağlı olarak tescil edilen traktörlerin araç sahibinin ihmalinden dolayı fenni muayenesiz ve bakımsız olabildiği, tarımsal faaliyetlerde kullanılan araç sahipleri ve sürücülerinin trafik güvenliğine yeterince önem vermedikleri, ışık, arka reflektör ve diğer donanımları eksik veya bulunmayan traktör vb. taşıtlarla kontrolsüz olarak karayollarına girdikleri, tarım araçlarının ve römorkların standart dışı yükleme yaparak karayolunda seyretmeleri nedeniyle trafik güvenliğini olumsuz etkiledikleri anlaşılmaktadır.

traktor-denetimleri2.jpg

Ayrıca engebeli zeminlerde hendek, tümsek, dik yokuş, yan meyil ve seviye farkı gibi durumlar dengesizliği artırarak traktörlerde en çok ölüme neden olan devrilmeye neden olmakta, ölüm ve yaralanma riskinin en aza düşürülmesi amacıyla Devrilmeye Karşı Koruyucu Yapılar (ROPS Demiri) kullanılmasının önemini ortaya koymaktadır.

Başta traktör olmak üzere tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının en aza indirilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla Özel Denetimler (Traktör ROPS Demiri, üçgen reflektör, çakar sarı lamba), Bilecik İl Jandarma Komutanlığınca ekim mevsimi  ile birlikte mart ayından itibaren gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda, icra edilecek denetim ve kontrolde traktör ve tarım araçları kontrol edilerek, yapılan kontrollerde traktör ve tarım aracı sürücülerine bu araçlarda bulunması gereken donanımların (ROPS Demiri, sarı renkli flaşör lamba, römork arkası reflektör) önemi, geceleri görünürlüğü sağlayan üçgen reflektör ve sarı flaşörlü lamba ile devrilmelerde hayat boşluğu oluşturulan ROPS demiri kullanımının meydana gelebilecek kazalarda ölüm ve yaralanmaları önemli ölçüde azalttığı, römorklarla uygunsuz insan taşınmaması ve arka görüşü engelleyecek şekilde yükleme yapılmaması konuları anlatılarak izah edilecektir.

traktor-denetimleri3.jpg

Trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması, çiftçilerimizin traktör ve tarım araçlarıyla karışabilecekleri kazaları ve bu kazalarda ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla denetim faaliyetlerinin her zaman ve her yerde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve “Sürücülerde Algılanan Yakalanma Riski Duygusunu Arttırmak" hissinin üst düzeyde tutulabilmesi için Bilecik İl Jandarma Komutanlığınca traktör ve tarım aracı sürücüleri eğitim ve denetimi aksatılmadan devam edecektir.

Bilecik ilinde 2021 yılında 6 ölümlü kazanın 5’inin traktörlerin devrilmesi sonucu robs (güvenlik) demiri olmamasından dolayı traktör altında sıkışma sonucu meydana geldiği, traktör ve tarım aracı sürücülerinin bu hususlara özellikle dikkat etmesi, yaşama tutunması ve Devrilmeye Karşı Koruyucu demir (ROPS) kullanılmasının meydana gelen trafik kazalarında sürücüler için hayata bağlayan yaşam boşluğu oluşturarak hayat kurtardığı, sevdiklerimden ayırmadığı unutulmamalıdır.”

traktor-denetimleri4.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 2733 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum