VERGİ VE KAMU ALACAKLARI TAKSİTLENDİRİLİYOR

VERGİ VE KAMU ALACAKLARI TAKSİTLENDİRİLİYOR

Bilecik Defterdarlığı'ndan yapılan açıklamada, vergi ve diğer kamu alacaklarının taksitlendirileceği belirtildi. Mükelleflere büyük kolaylık sağlayacak yapılandırmaya ilişkin açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre; vergi dairelerine 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları,

30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile RTÜK idari para cezaları,

Vadesi Kanunun yayımlandığı 19/08/2016 tarihinden önce olan vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi) yeniden yapılandırılacaktır.

Mükelleflerin yapılandırılan borçlarına ilişkin dava açmamaları ve açtıkları davalardan vazgeçmeleri, başvuruları sırasında dava açmayacaklarını, açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini ve diğer kanun yollarına başvurmayacaklarını yazılı beyan etmeleri gerekmektedir.

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş diğer borçların asıllarının tamamının, faiz, gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranı esas alınarak güncellenen tutar tahsil edilecektir. Faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamı silinerek tahsilinden vazgeçilecektir.

Ayrıca, matrah ve vergi artırımında bulunma imkanından yararlanan mükelleflerin ilgili dönem hesapları incelemeden muaf tutulacaktır.

İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi için, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kayıt edebilme imkanı getirilmiştir.

Varlık Barışı ile yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilmesi halinde yurt dışından getirilen varlıklar defter tutan mükelleflerce işletmelerine dahil edilebilecektir.

Kanundan yararlanmak için başvuruların en geç 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerekmekte olup, birden fazla vergi dairesine borcu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaklardır.

Yapılandırılan borçlarını taksitle ödemek isteyenler başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalan taksitler de ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir.

Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin süresinde ödenmesi şarttır.

Borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkün olup, kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresinde (www. gib.gov.tr) yer alan internet vergi dairesinden yapılabilecektir.

Vergi ve kamu alacağı borcu bulunan vatandaşlarımızın borçlarını yapılandırmaları ve Kanunun kendilerine tanıdığı haklardan yararlanmaları büyük önem taşımaktadır.

Konuya ilişkin olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin Vergi Dairelerine veya Defterdarlığımız Gelir Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir."

Kaynak:Aysun YILDIZ

Bu haber toplam 2271 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.