YA DOMUZLARA SAHİP ÇIKIN, YA DA ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIZ

YA DOMUZLARA SAHİP ÇIKIN, YA DA ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIZ

OSMANELİ’NE BAĞLI ON KÖY MUHTARININ FEVARANI “YA DOMUZLARA SAHİP ÇIKIN, YA DA ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIZ”

A+A-

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yapmış olduğumuz “DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ NE YAPMAK İSTİYOR” başlıklı haberimiz kamuoyunda yankı buldu. Haberimizin göstermiş olduğu etki ile 10 Mart 2017 Cuma günü Osmaneli ilçesine bağlı Hisarcık-Beşevler Muhtarı Sezai Demirtaş, Avdan Köyü Muhtarı Erdoğan Kara, Selimiye Köyü Muhtarı Sadık Dayan, Akçapınar Köyü Muhtarı Ali Seyyar, Boyunkaya Köyü Muhtarı Mehmet Çakıl, Orhaniye Köyü Muhtarı Nevzat Kayretli, Selçik Köyü Muhtarı Mehmet Ercan, Sarıyazı Köyü Muhtarı Mehmet Demir, Adliye Köyü Muhtarı Ömer Cebe ve Ericek Köyü Muhtarı Yaşar Şahin gazetemizi ziyaret ederek, tarla, bağ ve bahçelerine zarar veren domuzlar ile ilgili olarak şikâyetlerini dile getirdiler.  Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mehmet Erdem ile söyleşi yapan muhtarlar yetkililerin dertlerine derman olmasını aksi takdirde çiftçiliği bırakacaklarını açıkladılar.

 

Erdoğan Kara (Avdan Köyü Muhtarı):  Sizin de söylediğiniz gibi derdimiz büyük. Devletimiz domuzlarını maalesef korurken, biz çoluk çocuğumuzun rızkı ile doğayı koruyan bizler toprakla tarımla alın terimizle kazanacağımız paraları  , ektiğimiz mısırları, ay çiçeklerini, nohutları maalesef çiftçiliği bırakır duruma geldik. Tarımla ilgili sıkıntılarımız bunlar. Bunları domuzlar yerken Milli Parklar Genel Müdürlüğü de görevli arkadaşlarla maalesef ki biz orman köylüsüyüz orman köyünde yaşıyoruz kar yağışı dolayısı ile kırılacak zeytin ağaçlarını silkeleme giden köy halkından vatandaşlarımız tüfeğini de yanına alıyor orman köylüsü olduğumuzdan dolayı. Milli parklar dan gelen arkadaşlar maalesef tüfeklerini alıp cezalar yazıyorlar derken biz çiftçiliği bırakır hale geldik. Doğayı koruyan biziz. Doğanın içinde yaşayan biziz. Domuzları besleyen yine biziz. Ektiğimiz mısırları yiyerek besliyoruz, ayçiçeklerini ekiyoruz domuzları besliyoruz, şeftali bahçesi yetiştiriyoruz domuzları besliyoruz. Devlete vergimiz ödüyoruz nizamı bir şekilde avımıza çıkıyoruz ama gel gelelim Milli Parklar Genel Müdürlüğü bizim cezalarımızı niye ödemiyor . Yedirdiğimiz mısırlar bize külfet çoluk çocuğumuz var bizimde okullarda okuyorlar. Devlete millet hayırlı olsun dediğimizi çocuklarımızın rızkını yiyor bu hayvanlar. Bununla ilgili biz nereye gidelim ne  yapalım nasıl bir şikayette bulunalım kime ne anlatmamız gerekiyorsa lütfen yetkililer bize bu konuda yardımcı olsunlar. Artık tarımı ve çitçiliği bırakacak hale geldik. Bir çok köyümüzde de bunları biliyorum kendim avcı olduğumdan dolayı 03 numaralı belge var bende. Devlete vergimi ödeyerek benim sayabileceğim bir sürü köy var ki arazilerini artık ekmiyorlar. Niye ben kendim adına yıllık 4-5 milyarlık ayçiçek, mısır tarlamı domuzlara yem ediyorum. Benim bu zararı mı kim karşılayacak kim ödeyecek. Çoluk çocuğumuzu nasıl okutacağız. Bununla ilgili yetkililerden yardım bekliyoruz.  Artık bir şey daha var Osmaneli'de iki avlak var Osmaneli Devlet avlağı ve Lefke Devlet Avlağı olarak.  Ben bu yıl 8 veya 9 defa ava çıkabildim. Zaten çiftçi olmamızdan dolayı Ağustos ayında açıldığında Kasım'a kadar biz ava çıkamıyoruz. Kasım sonunda da izin almak için Osmaneli Devlet Avlağına girdiğimde kota doldu  domuz kotası burada izin alamazsınız. Avbis ten böyle bir yazı geliyor. İnternet izin alacağız izin alamıyoruz geri bildirimlerim gönderiyoruz cevap yok . Bu nasıl bir şeydir insanı mı koruyacağız yoksa dağdaki bu domuzlarımı koruyacağız ne olacak . Benim zararı mı kim karşılayacak bana biri cevap versin bununla ilgili.


Mehmet Erdem: Bu konu ile ilgili başına gelenlerde var ben bu konu ile ilgili Hisarcık - Beşevler muhtarımız Sezai Bey'e de  mikrofonu uzatacağım ?


Sezai Demirtaş (Hisarcık-Beşevler Muhtarı) : Bu sene büyük bir sıkıntı yaşadık Milli Parklar ile ilgili. Şimdi muhtar arkadaşlarla geldik hep beraber sıkıntılarımız paylaşmak istedik. Bu sene kışın kar yağdı kahvelerde vatandaş otururken bahçesini gezmek isteyen  zeytinlerine bakmak isteyenler dalları kırılır diye karları silkmek   için çıkanlar  dedesinden kalma çifte ile gitmiş bahçesine gezmeye dolaşmaya. Milli Parklardan arkadaşlar geliyor bizim bu işlerle haberimiz yok bize hem yardımcı olun diyorlar hem de bize de bu konuda hakkında bilgi vermiyorlar. Gidiyorlar yollardan dürbünle görüyorlar bağ bahçede vatandaşların peşinden takip edip 2 km oturduğu yerde çamın dibinde tepesini atlayım tüfeğini alıyor. Ayriyeten de buna ceza uyguluyorlar. Bizde buna karşı gelince biraz aramızda tartışmalar geçti bu konu hakkında yani köylü vatandaş terörist mi bu kadar orman içinde takip edilecek kadar ?  Milli Parklar  sene de iki gün gelmekle doğayı mı koruyor zannediyor kendisi? Çok büyük sıkıntılarımız var bu konu hakkında. Yetkililerden inşallah yardımlarını bekliyoruz .


Mehmet Erdem Selimiye muhtarı Sadık abimize  bir şey sormak istiyorum. Her hangi bir yetkili geldiğinde ilk önce görmesi, ulaşması gereken kişi kim? Siz değil misiniz muhtarlar ?


Sadık Dayan (Selimiye Köyü Muhtarı) : Köye gelen herhangi bir görevli ilk önce köy muhtarını bulup ne gerekiyorsa nasıl yardım istiyorsa ne  isteyecekse ne iş yapacaksa bunu muhtara bildirmesi gerekir. ilçemiz Osmaneli de merkezde 2 tane, Medetli, Çerkeşli ve Düzmeşe olmak üzere köylerimiz de dahil 5 tane avcılık kulübü vardır. Bu kulüpteki üyelerimiz bu konuyla ilgili sıkıntıları aşmak için elbirliği ile göreve hazırdır.  Bu konunun çözülmesi için devletimizden yardım bekliyoruz, desteklerini bekliyoruz vatandaş mağdur durumdadır.

 

Bu haber toplam 9572 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.