YENİLEN PEHLİVAN GÜREŞE DOYMAZ

YENİLEN PEHLİVAN GÜREŞE DOYMAZ

Bir dönem kaçak olarak restaurant işleten ve devletin kanunlarına uymayan, Mehmet Ergün bir kez daha avucunu yaladı. Hemen her fırsatta gazetemizde yer alan bazı haberleri Basın İlan Kurumu (BİK)’e şikayet eden Mehmet Ergün, son olarak ağızlarının payını aldılar ifadelerinin yer aldığı ‘Yanlıştan Dönüldü’ başlıklı haberimize yaptığı şikayette de haksız bulundu. 

BİK’İN YAZILARINDAN GAZETECİLİK ÖĞRENEBİLİRLER

Hatırlanacağı üzere, Değişim Gazetesi Sahibi Mehmet Ergün bir dönem ruhsatsız olarak işlettiği restaurant ile ilgili bazı haberlerimizi BİK’e şikayet etmişti. BİK ise yaptığı değerlendirmelerde gazetemizi haklı bulmuş ve Mehmet Ergün’e adeta tokat gibi cevaplar vermişti. Ancak; ‘Yenilen Pehlivan Güreşe Doymaz’ misali Değişim Gazetesi’nde o dönemlerde muhabirlik yapan Mehmet Selim Saçtı ‘Yanlıştan dönüldü’ başlıklı haberimizi Basın Ahlak Esaslarını ihlal ettiği gerekçesiyle BİK’e şikayet etti. BİK ise bir kez daha haberlerimizin örnek gazetecilik örneği olduğunu doğrular şekilde bir karara imza attı. Değişim Gazetesi’de BİK’in yazılarından gazetecilik ilke ve esaslarını öğrenebilir. 

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

2016 yılının 19 Mayıs kutlamalarında sahne alan jimnastikçi kızların giydiği mayolar vatandaşların tepkisini çekmişti. Gazetemizde vatandaşların bu hassasiyetini görmezden gelmemiş ve durumu haberleştirmişti. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Kendisini muhafazakar olarak tanımlayan Mehmet Ergün’ün Değişim Gazetesi bu haberimizi ‘Yobazlık’ ve ‘Sapkınlık’ olarak yorumladı. BİK’e şikayette bulunan dönemin Değişim Gazetesi Muhabiri Mehmet Selim Saçtı, "Bilecik'in AKİT'i Sakarya Gazetesi Bu zihniyet Ensar Vakfının tecavuzcü zihniyetiyle aynıdır. Küçük bir kız çocuğunun mayosu için şu cümleleri yazmak hangi haber etiğine yakışır? Küçük çocukların yaptıkları gösteriler, giydikleri kıyafetlerin gölgesinde kaldı" ifadelerini kullanmıştı. 

20 Mayıs 2016 tarihli Mehmet Ergün'e ait Değişim Gazetesi'nde "YOBAZLIK" başlığı ile verilen haberde "Törenin bitiminin ardından jimnastik yapan kızların mayolarına dikkat çeken bir yerel haber sitesi mayoların daha kapalı olabileceğine, minik kızların çıplak vaziyette olmalarının hoş bulunmadığına dair iddiaları gündeme getirdi. Bu iddiaları “sapkınlık” ve “yobazlık” diye yazdı.

TAM BİR YIL SONRA AĞIZLARININ PAYINI ALDILAR

Gazetemize ‘Sapkın’ ve ‘Yobaz’ gibi iftiralar atan Değişim Gazetesi ve avaresi tam bir yıl sonra ağızlarının payını aldılar. Bu yılki 19 Mayıs kutlamalarında gösteri yapmak üzere sahneye çıkan jimnastikçi kız çocuklarına mayolarının altına tayt giydirildi. Bu durum gazetemiz sütunlarında ‘Yanlıştan dönüldü’ başlığı ile yer aldı. Ancak ne hikmetse bu durum Değişim Gazetesi’ni yine rahatsız etti.

BİK’TEN GAZETECİLİK DERSİ

Gazetenin muhabiri, haber metnimizde yer alan değerlendirme ve eleştiri cümlelerini Basın Ahlak Esasları’na uymadığı gerekçesiyle BİK’e şikayet etti. Şikayet üzerine gazetemizden savunma isteyen BİK, yönetim kurulunu topladı ve karar aldı. Değişim Gazetesi’nin şikayetini haksız bulan BİK, Mehmet Ergün ve avaresine de adeta gazetecilik dersi verdiği kararında şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği gibi, basının kamu görevlileri ve kamu hizmetleri konusunda haber verme, aydınlatma ve gerektiğinde değerlendirme yapma hak ve yetkisi olduğu, bir haberin ya da yazının şikayetçiye yönelik hakaret kastı olmadığı, şikayetçinin kişilik haklarını ihlal eden ifadeler içermediği ve haksız isnatlarda bulunmadığı sürece sert eleştiriler yapmasının basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırları içinde kaldığı doktrinde ve uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir. 

Şikayet konusu haber 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında gösteri yapmak üzere sahneye çıkan jimnastikçi kız çocuklarının kıyafetleri ile ilgilidir. Sakarya Gazetesi bu haberinde, bir yıl önceki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerinde kız çocuklarının giydiği kıyafetler konusunda yaptığı eleştirilerin ilgililer tarafından dikkate alınarak bu yılki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında gösteri yapmak üzere sahneye çıkan kız çocuklarının altına tayt giydirilmesi ile bir yıl önceki haberlerini ‘Sapkınlık’ ve ‘Yobazlık’ diye yazan Mehmet Ergün’e ait Değişim Gazetesi ve şikayetçi Değişim Gazetesi Muhabiri Mehmet Selim Saçtı’nın ağzının payını aldığını ileri sürmüştür. 

Şikayet konusu haberde ileri sürülen bu hususlar, iddia niteliğinde ileri sürüldüğünden ve haber niteliği ön planda olduğundan, Sakarya Gazetesinin basının yukarıda belirtilen haber verme ve ifade özgürlüğünün öngördüğü eleştiri sınırları içinde kalarak Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul Kararının birinci maddesi ile aynı maddenin (a), (e), (f), (h), (ı), (i), (j), (k) bentlerini ihlal etmediği kanaatine varılmıştır. 

Sakarya Gazetesinin 20 Mayıs 2017 tarihli nüshasının birinci ve devamı ikinci sayfasında ‘YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ!’ başlığıyla yayımlanan haberi, yukarıda belirtilen gerekçelerle, Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının birinci maddesi ile aynı maddenin (a), (e), (f), (h), (ı), (i), (j) ve (k) bentlerini ihlal etmediğinden, anılan gazete hakkında 195 sayılı Kanunun 49’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre müeyyide uygulanmasına mahal olmadığına karar verilmiştir.”  

İŞTE ŞİKAYETE KONU O HABER

 

Kaynak:Mücahid ERDAL

Bu haber toplam 8056 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum