MÜCAHİD ERDAL

MÜCAHİD ERDAL

Yerel Medyanın Geleceği -2- "Artık hızlı balık büyük balığı yutuyor"

Yerel Medyanın Geleceği -2- "Artık hızlı balık büyük balığı yutuyor"

"Artık hızlı balık büyük balığı yutuyor"

Yıllar önce 2005'li yıllarda Basın İlan Kurumu "Tecrübe Paylaşım Semineri" düzenlemişti. Basın sektörünün gelişmesine ve gazetecilik değerlerini geliştiren önemli bir seminerdi. Akademisyenler ve mesleğin duayenleri bu seminerde konuşma yaptılar.

O yıllarda konuşmacılardan biri şöyle demişti: "Eskiden büyük balık küçük balığı yutuyordu, günümüz teknoloji ve iletişim çağında artık hızlı balık büyük balığı yutacak"

O güne kadar biz yaptığımız haberleri önce gazetemizde yayınlıyor, daha sonra haber sitemize atıyorduk. Gazetemize abone olan, bayiden gazetemizi ücretiyle alan kişilere haksızlık etmek istemiyorduk.

Seminerden sonra bu kuralımızı değiştirdik. O yıllarda haberi olduğu anda vermeye başladık.

Daha sonra haber sitesinden haberleri videolu verme imkanını sağladık. Youtubeden daha sonra video yükleme imkanı sağladı.

Ardından sokak röportajları ve devamında açık oturumlar.

Bu sayede kurumsal bir yapıya sahip olan Sakarya Gazetesi ve marka tescilli haber sitemiz bilecikhaber'i günün teknolojisine dijital çağa ayak uydurarak basın sektöründeki öncülüğünü devam ettirdik.

Dünkü yazımda bahsettiğim "Yerel Medyanın Geleceği" konulu çalıştayda Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran'da "Dijital dönüşüm kaçınılmaz" dedi.

Sn. Duran pandemi döneminde gazete satışlarının, trajlarının düştüğünü ve bundan sonra eski trajların yakalanamayacağı endişesini toplantıda dile getirdi.

Yeni iletişim teknolojilerinin kurumsal basın kuruluşlarının etkin bir şekilde kullanması gerekliliğinden bahseden Sn. Genel Müdür teknolojiye ayak uydurulmasının öneminden bahsetti.

BİK Genel Müdürü Sn. Rıdvan Duran pandemi başlar başlamaz yerel gazetelerin zarar görmemesi için bir dizi önlem almıştı. Bu sayede pandemi döneminde gazeteler kapanmadı. Aynı zamanda ilimizde ve diğer illerde BİK çevrimiçi eğitimler düzenledi. 

Ancak dijital dönüşüm bütün dünyayı etkisi altına aldı. Basılı gazete daha ne kadar devam edecek ve hangi ölçekte devam edecek bunu şu an kimse kestiremez ama ilginin her geçen gün azaldığı muhakkak.

İnternet haber siteleri haberleri anında yayınlarken, herkes bilgisayardan ve daha ziyade cep telefonundan haberleri anında okuyor. Hatta ve hatta cep telefonlarına gelen bildirimler sayesinde son dakika gelişmeleri okuyucuya iletebiliyor. Bayiden gazete satışı hangi ölçüde olur masaya yatırılması gereken konulardan birisi.

Artık okuyucular aboneliklerini, aidiyeti, yapılan haberleri desteklediği anlamına gelişi üzerinden yapıyor. Yoksa haberlere zaten herkes bir şekilde ulaşmış ve okumuş oluyor.

BİK Genel Müdürü'de konuşmasında "Maalesef gazetecilik birikimlerini internet sayfalarına aktaramayanların olduğunu gördüm. Haber sitelerini, içeriklerini geliştirmedikçe bu sektörde sorun yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.

Evet dijital dönüşüm şart. Hızlı balık büyük balığı yutuyor. Ancak günümüz teknoloji ve iletişim çağında hızlı balıklar aynı zamanda UYANIK BALIK oldu. Bu durumda gazetecilik mesleğinin kalitesini düşürüyor.

Bir sonraki yazımda bu konudan bahsedeceğim. Ancak bu konularla ilgili Basın İlan Kurumu'nun uzun yıllardır yapılmayan "Tecrübe Paylaşım Seminerleri"ni yapmasını temenni ediyorum.

Hoşçakalın.
 

Bu yazı toplam 2424 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MÜCAHİD ERDAL Arşivi
SON YAZILAR