Yerinde para etmiyor, pazarda cep yakıyor!

Yerinde para etmiyor, pazarda cep yakıyor!

Yerinde 2 TL’ye kadar gerileyen marul fiyatları üreticiyi perişan etti. Üreticilerin bazıları marulları hasat etmeden sürmeye başladı.

Bilecik’te özellikle Orta Sakarya Vadisi’nde bulunan seralarda yetiştirilen marullar para etmeyince üreticiler isyan bayrağını çekti. Pazarda 10-15 TL’ye satılan marulun adedinin yerinde 2-3 TL’ye kadar düşmesi üreticinin zarar etmesine neden oldu.

Orta Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Tuzaklı, Hamitabat ve Yakacık köyleri başta olmak üzere seralarda 2-3 TL’den alıcı bulamayan marulun adedi; 10 km uzaklıktaki Söğüt pazarında 10 TL’ye, 40 km uzaklıktaki Bilecik pazarında 15 TL’ye, 55 km uzaklıktaki Eskişehir pazarında 20-30 TL’ye, 250 km uzaklıktaki İstanbul ve Ankara pazarlarında ise 30-40 TL’ye satılıyor. Üreticilerin para kazanamadığı marul fiyatları tüketicilerin de doyasıya tüketmesine imkân sağlamıyor.

Üreticiler ise İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir gibi Türkiye’nin büyük şehirlerinin yer aldığı ve yaklaşık 35 milyon nüfusun yaşadığı bir lokasyonda üretim yapmalarına rağmen para kazanamamalarına adeta sitem ediyor.

Çaltı Köyü Muhtarlığına yeni seçilen Ali Pazvant, üreticilerin beklentisini karşılamayan marul fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bizler İstanbul başta olmak üzere yakın çevremizdeki 35 milyon kentlimizin domates başta olmak üzere marul, salatalık gibi sebze ihtiyaçlarını günlük taze olarak karşılayabilecek güçteyiz. Büyükşehirlerde 20 ila 40 TL arasında satılan marulu biz nasıl oluyor da üretici köylü olarak kârlı bir şekilde satıp para kazanamıyoruz. İşte köylünün durumu bu. Üretim gün geçtikçe zararla birlikte düşüyor.” ifadelerini kullandı.

yerinde-para-etmiyor-pazarda-cep-yakiyor1.jpg

Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.