18 Ülkeden 80 öğrenci Bilecik’te Türkçe Öğretmenleri'nin düğününde buluştu.
Haber Merkezi
Somali, Kamerun, Fildişi Sahili, Gana, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Uganda, Mozambik, Mali, Sierra Leone, Orta Afrika, Sudan, Suriye, Kazakistan, Kırgızistan, Bulgaristan ve Endonezya’dan toplam 80 öğrenci Bilecikli Türkçe öğretmenleri Hüseyin Koraş'ın düğününe katılmak üzere Bilecik'e geldiler.
Öğretmenlerinin düğününe katılan öğrenciler adına konuşma yapan Somalili Muhammed Muallim Yakup “Hüseyin Hocamızı tebrik ediyoruz. Dünya ve Ahırette kendisine ve ailesine mutluluklar diliyoruz. Siz davetlileri de bütün arkadaşlarım adına selamlıyorum” dedi. Ardından istek üzerine misafir öğrencilerden salat-ı ümmiye ve ilahi dinlenildi. Bazı davetlilerin öğrencileri görünce çok şaşırdıkları, ardından resim çektirme yarışına girdikleri gözlemlendi.
Davetliler arasından bir vatandaşta duydularını şu sözlerle ifade etti: “ Allahım sana şükürler olsun. Hep televizyonda gördüğüm, sevdiğim, bazen acıdığım bu insanları, Bilal-i Habeşi’nin torunlarını gördüm, dokundum, sarıldım, şükürler olsun. Hatta ne güzel de Türkçe konuşuyorlar, bu organizasyonları yapanları kutluyorum” dedi. Söze karışan bir diğerli davetli ise:“ Buradan misafirlerin sahneye girişini izledim. Davetlilerin ortasından siyah bir çizgi halinde sevgi dolu, coşkulu bir ırmak gibi sahneye doğru aktılar. Allah’ın yaratışındaki mucizeyi, renklerin, ırkların yaratılışınıibretle seyreyledik.”
Ülkemizde İstanbul merkezli Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın yürüttüğü ve T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteklediği “Türk Dili ve Kültürünü Öğrenme Programı” çerçevesinde bulunan öğrenciler Bilecik’te Muradiye Vakfı’nın konuğu oldular. Şehir merkezini dolaştıktan sonra Orhan Gazi Camiinde öğle namazını kılıp,yemek yedikten sonra, Şeyh Edebali Türbesini ziyaret ettiler. Burada Şeyh Edebali’nin kişiliği ve Osmanlı Devletinin kuruluşu hakkında bilgi aldılar, bu güzel mekanda bol bol fotoğraf çektirdiler.
Hızlı dönüşüm ve Türkiye-Afrika ve diğer ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ismi geçen programın öğrencilerinin çok çeşitli branşlardan lisans mezunu olmaları bakımından, bir fabrika ziyaretinin faydalı olacağı düşünülerek Seranit Fabrikası ziyaret edildi. Üretimin nasıl gerçekleştiğini yerinde gördükten sonra bazı Afrikalı öğrenciler “Bu fabrika tek mi yoksa başka da var mı Türkiye’de?” diye sordular. Ve cevabını henüz daha almadan “Bizim ülkemizde bir tane böyle olsa yeter” diyerek hayretlerini dile getirdiler.
Davetliler, Muradiye Kültür Vakfı'na misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ettikten sonra Bileick'ten ayrıldılar.