"ARICILIĞI DESTEKLEMELİYİZ"

 

Osmaneli Avcılık ve Atıcılık Kulübü Başkanı Mustafa Öktem yazılı bir basın açıklaması yaptı. Öktem arıcılığın desteklenmesine vurgu yaparak şunları kaydetti:" Derneğimiz  İlçemizde yapılan Arıcılığın teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla Orman İşletme Şefliğinden ıhlamur,akasya,ahlat,iğde ve kestane fidanları talebinde bulunmuştur.Fidanların teslim alınmasıyla birlikte üyelerimiz tarafından ilçemizin çeşitli bölgelerine dikim işlemleri yapılmıştır.Arıların çiçekli ağaçlardan yılda Birkaç kez faydalandığı bilinen bir gerçektir.Derneğimizin birçok üyeside sportif Ya da ticari amaçlı olarak arıcılık yapmaktadır.Bizlerde hem arıcılığın önemine dikkat çekmek hemde arıcılarımıza destek olmak amacıyla böyle bir proje başlattık.Derneğimize verilen 80 fidanın üyelerimiz tarafından toprakla buluşturulması Birkaç yıl sonra hem doğamıza  hemde arıcılığa ciddi katkılar sağlayacaktır.

Dünyanın en ünlü bilim adamlarından Albert Einstein yıllar önce, Arıların insan için hayati öneme sahip olduğunu açıklamıştı. Yaşamış en zeki insanlardan biri olarak gösterilen Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme olmaz, bitki, hayvan ve insan olmaz” demişti. O halde arıları sadece bal yapan bir böcek olarak tanımlamak son derece yanlıştır.Arılar taşıdıkları polenlerle 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlar.Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışır.

Bunlar arasında kabak,kavun,çilek,elma,karpuz,şeftali ve tüm meyveler vardır. Sadece bir kovandaki arılar 1 gün içinde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiceğin döllenmesini sağlar.İşte bu sona ererse yediğimiz birçok bitkiler ve meyveler yokolurlar.Önce bitkiyle beslenen hayvanlar ve daha sonra da insanlar kıtlık ile karşı karşıya kalarak ölebilirler.

Arı ürünlerinin faydalarını tartışmaya gerek bile yoktur.Bal,polen,arı sütü gibi ürünlerin bir çok hastalığa fayda sağladığı bilimsel bir gerçektir.Arının zehri ise kan dolaşımını düzenler, bakterileri öldürür, cildi gençleştirir, mide suyunu artırır. Radyasyona karşı koruyucu etkisi vardır. Tansiyonu düşürür, hücreleri yeniler. Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde büyük yararlar sağlar.Son yıllarda çeşitli kanser tipleri tedavisinde de arı zehri uygulamaları umut verici sonuçlar ortaya koymuştur.

Yaşamımızın minik bir böceğin hayatına bağlı olması son derece ilginçtir. Gerçekte doğada birbirine bağımlı ortak yaşam sürdüren birçok canlı vardır. Bütün bu mucizevi yaşamlar, üstün ilim sahibi Allah’ın yaratma sanatının örnekleridir.

Her zaman olduğu gibi değerlerin farkına onları kaybetmeye başlayınca varılmaktadır.Bu olayın biz insanoğlunu arılar hakkında daha bilinçli olmaya sevk edeceği bir gerçektir.Artık biz insanlar arıları  küçük bir böcek değil yaşamımızın devamı için görevlendirilmiş kutsal bir hayvan olduğunu bilmek zorundayız.

Sonuç olarak, dış ülkelerde ve bazı bölgelerimizde gözlenen yoğun arı kayıpları arıcılarımızı, bu meslek dalına ait yetkilileri ve araştırıcıları detaylı araştırma yapmaya ve  gerekli önlemleri almaya mecbur kılmıştır.Çünkü genetik zenginliğimizin çok değerli bir türünü oluşturan bal arısı popülasyonlarımızın yok olmasını engellemek, birbirinden değerli arıcılık ürünlerinin üretiminden ziyade bir bakıma bitkisel üretimdeki yaşanabilecek çok büyük kayıpları da önlemek demektir.

Bizler bu vesile ile yarınlarımızı  da düşünerek Osmaneli İlçe mezarlığında ve parklarda  çınar,salkım söğüt,selvi,çam ve sedir gibi 35 fidanı toprakla buluşturarak ilçemizin güzelleşmesine katkı sağlamış olmanın haklı grurunu yaşıyoruz. Fidan dikme kampanyalarımızda çevremizdeki sivil toplum örgütleri tarafından örnek  alınıyor olmamız da bizleri son derece mutlu etmektedir. İlimiz ve ilçelerinde ki tüm sivil toplum örgütlerinin bu tarz kampanyalar düzenlemelerini ümit ederek temiz,sağlıklı ve yem yeşil bir Bilecik diliyoruz.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri